Ensemble Cannamella vertolkt middeleeuwse Marialiederen in HanswijkbasiliekOp de hoogdag van O.-L.-Vrouw ten Hemelopneming 2018, dus op woensdag 15 augustus wordt om 15 uur in de Hanswijkbasiliek naar goede gewoonte een bezinningsconcert georganiseerd.

Het Ensemble Cannamella brengt een bloemlezing uit het mooie laatmiddeleeuws repertoire over Maria. Pelgrimsliederen uit de Llibre vermell de Montserrat, Marialiederen uit de Cantigas de Santa Maria, Vergine Bella van Guillaume Dufay en O Celestial Lume van Bartolomeus Brolo worden afgewisseld met meeslepende instrumentale estampies en saltarello’s. 

In de Hanswijkbasiliek worden wel vaker ter gelegenheid van de Mariale feestdagen concerten georganiseerd van hoofdzakelijk Mariale religieuze gezangen, sfeervolle muziek en enkele bezinningsteksten. Dit keer wordt beroep gedaan op het Ensemble Cannamella, in 2004 opgericht door Aline Hopchet. De naam Cannamella – oud-Italiaans voor zoethoutje, maar ook een klein rieten fluitje – geeft een mooie omschrijving van het ensemble met als basis blokfluiten en dubbelrietblad-instrumenten.

Cannamella bespeelt vooral het minder bekende repertoire uit de vijftiende, zestiende, zeventiende en vroeg achttiende eeuw en werkt daarvoor projectmatig met een bezetting variërend van twee tot zeven personen.

Tijdens het concert op woensdag bestaat Cannamella uit Aline Hopchet (blokfluiten en schalmei), Sofie Vanherle (organetto en calicymbalum) en Sophie Dury (zang en percussie).

Dit veelbelovende matineeconcert, woensdag 15 augustus vindt plaats in de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk, in de Hanswijkstraat, en is volledig gratis. Na afloop van het concert is er nog gelegenheid tot napraten bij een drankje in de pastorietuin van Hanswijk.

In de provincie Antwerpen is het morgen ook Moederdag, een en ander kan al dan niet met elkaar gecombineerd worden, niet?

Alleszins een aanrader!