Charismatische priester Sylvain Tuyls overleden...

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Op de laatste dag van juli is Sylvain Tuyls overleden in het WZH Ambroos, waar de op 13 april 89-jaar geworden  priester woonde sinds zijn gezondheid het hoe langer hoe meer liet afweten.  Sylvain Tuyls was de minzame, charismatische en vooruitstrevende priester van de Pius X-parochie.  Dat was hij vele jaren sinds midden de jaren zestig deze kapelanie werd opgericht omdat de moederparochie Sint-Jan Berchmans te groot werd bevonden.  Voordien was hij daar ook al lang onderpastoor... 

 

Na enkele decennia lang geherderd te hebben in Pius X werd Sylvain ziekenhuispastor in Vilvoorde.  En dat was een taak die echt op zijn lijf geschreven had.  Hij was dan ook niet alleen een man die de gave van het woord had, maar hij had eveneens een luisterend oor.  Een groot empatisch vermogen en bedachtzaam in zijn praten: het zijn karaktertrekken die hem typeerden.

Toch bleef hij in Mechelen wonen, in zijn appartement aan de Auwegemvaart.  Zijn hart was steeds verpand aan zijn vroegere parochie.

Sylvain Tuyls werd in 1929 geboren in Kessel-Lo.  Hij had nog één broer die reeds overleden is. 

Sylvain was licenciaat in morele en religieuze wetenschappen.

In 1953 werd hij tot priester gewijd.  Hij maakte zich snel geliefd als chiroproost en door zijn open geest kon hij ook rekenen op de sympathie van andersdenkenden.  Zo wilde de Mechelse dichter Herman De Coninck die zijn geloof kwijtgespeeld was, alleen voor de Kerk huwen met zijn eerste vrouw An Somers, als Sylvain zou voorgaan.  Het huwelijk werd ingezegend in de woonkamer van de priester.

De uitvaart van Sylvain Tuyls zal plaatsvinden in de kapel van Pius X aan de Kruisbaan - woensdag 8 augustus, om 10u30.  In Kessel-Lo zal hij zijn laatste rustplaats krijgen.

Met Sylvain Tuyls verliest deze stad één van de laatste priesters van een generatie waartoe de al even charismatische en vooruitstrevende priesters Paul Van Steen van de Colomaparochie en Bob Peeraer van de OLV-over-de-Dijleparochie behoren. Alle drie waren, of zijn ze, even oud.

Pius X verliest zijn oprichter en bezieler....

Alles gaat voorbij.  Seizoenen en mensen en dingen.  Alleen namen en verhalen blijven doorleven.

 

 

 

 

Iemand die grote indruk op me gemaakt heeft.

Hij doopte onze dochter en onze tweede zoon.

Hij was het die me de kast opjoeg met de woorden van Kahlil Gibran:

"Uw kinderen zijn uw kinderen niet" Ik moest mijn kind uit handen geven aan de meter...

Dat kostte mij heel wat moeite.

Ik heb nog dikwijls aan dat voorval gedacht later...

En al de keren dat hij op bezoek kwam op "De Mantel" bij Hugo.

Een markante persoonlijkheid. Een mysterieus iemand.

Alweer een stukje verleden dat helemaal wegvalt.