Circus Ronaldo swingt de pan uit!

met categorie:  

                                                  

                                                              (foto boven: Jan Smets)

Als men mij later zal vragen hoe ik de zomer van 2018 herinner, zal ik zeker de voetbalgekte om het onwaarschijnlijke parcours van de Rode Duivels vernoemen.  En misschien catalogeer ik deze zomer wel naast die legendarische lange, warme, droge editie van 1976 die al ver, én toch scherp, in mijn geheugen is opgeslagen.  We zien wel: juli is amper halfweg.  Toch weet ik nu al dat de doortocht van Circus Ronaldo een blijvend plaatsje zal veroveren in mijn memorie.  Eens te meer bewijst Ronaldo dat het een Mechels cultuurabassadeur is van de bovenste plank.  Maneblussers moeten blinken van trots om dit Muizense circus 'van ons' te mogen noemen.

Met de aanstekelijke, pure en originele voorstelling 'Swing' toeren ze deze zomer in de Mechelse rand rond.  En overal weet men er de harten te veroveren.  Het vaak minutenlange applaus is méér dan terecht.  Ronaldo swingt de pan uit.  Dit circus legt met deze voorstelling een wissel naar de toekomst die nu wel helemaal verzekerd is.  Pluim voor Nanosh - zevende generatie van deze befaamde circusfamilie.  De oudste zoon van Danny Ronaldo, kleinzoon van Johnny Ronaldo doet ons met zijn collega's smaken naar meer!

 

Deze keer niet centraal op onze Grote Markt, maar net als in vervlogen tijden, rondtrekkend van dorp tot dorp... Leest kwam als eerste aan de beurt, en dit sympathieke Zennedorp ging volledig voor de bijl.  Het enthousiasme om wat men te zien kreeg was groot.

Nu staat de tent opgesteld in Muizen.  Ik kreeg vorige week de kans om 'Swing' bij te wonen op een Battelse wei achter het wijkhuis.

Het was puffen en zweten onder het zeildoek, maar wat maakte het uit...  Ik kreeg meer dan waar voor mijn geld! 

De voorstelling staat bol van nostalgie, humor en verbluffende circusacts.  Maar vooral ook het pure en échte speelplezier van de vertolkers werkt erg aanstekelijk.

We weten al wel langer dat  Ronaldo geen klassiek circus brengt, maar een geslaagde mix van circus en commedi dell'arte.  Het is een onnavolgbare Danny Ronaldo die een patent heeft op dit genre.  Deze artiest-filosoof heeft me al eerder weten te verrassen én ontroeren.  Zonder vals sentiment.  Poëtisch.  Hij was dan ook een stadsartiest om 'U' tegen te zeggen.

Het is zijn oudste zoon, Nanosh, die nu zo'n beetje regisseur mag genoemd worden van deze nieuwe eigenzinnige productie.  Vader Danny volgde alles op achter de schermen, maar liet de jonge garde verder zijn ding doen.  En dat deden ze goed.

'Swing' brengt ons in de sfeer van de jaren veertig: mengeling van variété, cabaret, circus.  De voorstelling is moeilijk onder één noemer te vatten.  Maar moet het dan?

'Swing' beweegt zich voort in een razend tempo.  We hebben ogen te kort.  Het is een wervelend spektakel in een knap 'ouderwets' en vergane glorie uitstralend decor - heel afwisselend.  Straffe regie.  Straf zijn ook de ontelbare (en grappige) kostuumwissels.

 

(net voor de voorstelling...  Géén plaatjes geschoten tijdens de voorstelling zelf.  De magie mag niet gebroken worden...)

 

Nanosh scoort als cascadeur en met zijn bordennummer.  Dat laatste is niet 'nieuw', maar het wordt gebracht in een originele uitvoering.

Kimi Hartmann is al sinds 2009 verbonden aan Ronaldo.  Zelf is ze ook geboren in een circusfamilie, en allen die al een voorstelling van Ronaldo meemaakten, weten dat ze met haar trapezenummers het publiek kan veroveren.

Dat doet ook de uit Frankrijk komende Laure Osselin die als zogezegd 'onhandige' trapeziste (of hoe noem je dat) op de lachspieren werkt.  Ze doet dat met groot gevoel voor timing en mimiek, en is in deze voorstelling zeker een meerwaarde.

Heel zeker is dat ook Jason van Lith, die me verblufte met zijn jongleurnummers en zijn acrobatische capaciteiten en goochelkunstjes.  Dit is een rasartiest.

de Tsechische actrice Rozalie Havelkova past volkomen in het plaatje.  Zij is met haar looks en présence  perfect geknipt als zangeres in dit jaren-veertig-sfeertje.  Als diva, Star-sister, of...

Corneel Didier krijgt de lachers op zijn hand.  Met zijn hilarische en 'domme' interacties geeft hij meer dan eens een humoristische toets aan het geheel.  En dat doet hij als een volleerd komiek.

Ik weet dat ik schrijf in superlatieven.  Maar dit is 'Swing' ook waard.  Ik sta trouwens niet alleen met deze positieve mening.  Ik maakte al heel wat voorstellingen mee van Ronaldo - van heel lang geleden toen Danny nog onder het zeil stond als 'Petatje'.  Telkens opnieuw was ik zwaar onder de indruk.  Soms vroeg ik me af hoe het later zou zijn zonder stamvader Johnny die een lange familietraditie voortzette, en zijn zoon Danny...  Maar nu weet ik het zéker: Circus Ronaldo heeft de toekomst in handen.  En daar kan het publiek - jong en oud - héél blij om zijn.  Later misschien weer op tourné over de Grote Plas: deze dagen in de Mechelse rand.  Thuis. Binnenkort sluiten ze hun Mechelse toer af op Maanrock.

Circus Ronaldo maakt de zomer van 2018.