Binnendijle weer 'boven water gekomen' aan Zandpoortvest

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Net op het moment dat burgemeester Bart Somers zijn woordje wil starten, nadat hij even voordien met een flinke delegatie schepenen en Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv. het lintje doorknipte, spoort een trein in lawaaierige kadans over de Dijlebrug.  Het maakt hem even monddood.  Niet lang.  Zoiets lukt niet bij Somers.  Met een kwinkslag vraagt hij zich af waarom die per se richting Antwerpen wil... Tja.  Vandaag is het heerlijk toeven in de Dijlestad.  Inderdaad: onze stad mag deze aanspreektitel meer dan ooit fier in het vaandel voeren.  De missing link is hersteld.  Na veertig jaar werd de Binnen-Dijle aan de Zandpoortvest weer opengelegd!  En hoe!  Een mooi plein naast de Thomas More-hogeschool trapsgewijs aflopend naar de oever naar het water is een nieuwe uitnodigende plek om even genietend te gaan zitten.  De studenten zullen dit volgend academiejaar met graagte ontdekken.  De fietsers die langs het opnieuw opengestelde Dijlepad onze stad komen binnengereden, doen dit via misschien wel de mooiste entree die ons Mechelen heeft.  Nog niet zo gek lang geleden lag hier een zielloze parking.  Je mag er niet aan denken dat - zoals een betrouwbare bron me influistert - door politici ooit de denkpiste werd gelanceerd de Dijle helemaal te overkappen tot de Fonteinbrug.  Jawel: als stalplaats voor koning auto.  De gelukkig beperkte inkapseling was sowieso al een vergissing en schepen van Openbare Werken Bart De Nijn vertelde in zijn korte speech dat het door de toenmalige oppositie als één van de 11 dwaasheden van het CVP-BSP-beleid  werd betiteld.  Het water is terug.  De Dijle leeft.  Kostenplaatje voor de hele ingreep is 1,7 miljoen Euro.  Netjes verdeeld en betaald door stad en waterwegen, mét Europese subsidies...

 

 

Voor de burgemeester staat deze heraanleg als voorbeeld voor de heropleving van de stad.  De ooit zo belangrijke levensader van de stad is hier terug zichtbaar geworden.  Waar je vroeger een donker gat had, zie je nu een fraai aangelegd plein aan de waterkant.   De voorbije jaren werden al een zevental vlieten opengelegd in het centrum.  En binnenkort zijn er plannen om de vliet nabij de Muntstraat terug open te gooien.

Zoals Somers zegt: water zorgt voor uitstraling, evoceert het verleden, geeft een speels accent én maakt mensen gelukkig.  Hij weet wel dat er al eens kritiek komt op heel dat vlietenplan, maar dan verwijst hij naar de knappe realisaties van de Melaan die nu een aangename wandelstraat geworden is, of naar de gezellige nieuwe Botermarkt.

Vroeger stond je met de rug naar de Dijle.  De Dijle heeft zijn ouwe plaats heroverd.  Er wordt op gevaren, gewandeld langs het Dijlepad, je kan er op suppen... Mensen komen maar wat graag aan de waterkant wonen...

 

 

 

 

 

Kortom: Mechelen kreeg zijn rivier terug.

Schepen De Nijn vult graag aan.  Deze politiek is ook noodzakelijk voor het milieu.  We weten allemaal dat ons klimaat aan het veranderen is.  Onze steden warmen meer en meer op.  Stenen en beton doen dit proces nog toenemen.  Water in de stad is dus niet alleen aantrekkelijk, maar ook levensnoodzakelijk voor onze habitat.  Water in de stad maakt onze steden weerbaarder bij hevige regenval en zorgt voor afkoeling.

De Dijle krijgt nu een voorrangsbehandeling.  Ook de oude kademuren worden gerenoveerd.

Het plein is een plaatje.  Helemaal af is het nog niet.  Er moet nog aangepaste verlichting komen, en ook zullen er nog bomen worden geplant.  Maar hiervoor is het op dit moment niet het ideale seizoen.

De plannen voor de heraanleg waren al in 2013 gestart en in april 2017 werd dan daadwerkelijk begonnen met de werken.

 

 

 

 

 

 

 

De heropening van de Binnen-Dijle biedt ook mogelijkheden voor recreatie op en langs het water.  Deze opnieuw daglicht ziende rivier vormt nu een groene schakel tussen Kruidtuin en Mechels Broek.  De fietsverbinding is hersteld en het jaagpad tot de Bovensluis is gasfalteerd.  (later wordt ook een fietspad aangelegd aan de Benedensluis aan het Keerdok). 

Bootjes kunnen nu aanleggen aan een een gloednieuwe steiger.  Ideaal dus voor toeristenboot Malinska, kajakkers, kanovaarders en suppers.

 

 

 

 

 

 

 

Het is trouwens met rondvaartboot Malinska dat het gezelschap van Zoutwerf naar het nieuwe Zandpoortplein om dit feestelijk in te huldigen.  (Weet dat de steeds meer succes krijgende Malinska op de Dijle in de zomermaanden op zaterdagavonden avondvaarten organiseert!)