43ste Dijlefeesten maken de Mechelse zomer nog beter !

De 43ste Dijlefeesten zijn succesvol afgesloten met een opkomst van meer dan 6000 bezoekers. Drie dagen lang was het alweer volop muziekfestival op het Cultuurplein te Mechelen. De Dijlefeesten is het oudste festival in de binnenstad van Mechelen. De zon was het gehele festival volop aanwezig, maar de organisatie had voldoende drank voorzien.

43ste Dijlefeesten te Mechelen

Dijlefeesten draait mee in het parcours van De Zomer is van Mechelen onder de vleugels van mmMechelen Feest. Net als vorig jaar gaat een percentage van de drankconsumpties naar 5 vooraf gekozen goede doelen.

Dijlefeesten Café, Aftershow en DJ Booth

Vernieuwend waren de Dijlefeesten, want deze editie had een Dijlefeesten Café en After-Party Show. De rode draad bleven echter de live artiesten op het hoofdpodium, en niet onbelangrijk, nog steeds gratis toegankelijk.

DJ Booth in Cultuurcentrum op Dijlefeesten te Mechelen

Vrijdagavond was het startschot van de Dijlefeesten. Onder het toeziend oog van de Sint-Romboutstoren galmden de decibels over het Cultuurplein. Tussen de live optredens door klonk vanaf 18 uur muziek uit de luidsprekers met een DJ-Booth, die telkens tussen de live presences het roer overnam..

Het eerste live optreden vanaf het hoofdpodium was weggelegd voor The Calicos, een groep jonge artiesten die dit jaar nog de Humo’s Rock Rally wonnen. Voor liefhebbers van deze muziek ongetwijfeld een succes. Sam Renascent heeft zijn roots in Congo en vroeg het publiek op het intussen volgelopen plein, om dichter bij het podium te staan. Met zijn Afrikaans getinte muziek wist hij heel wat festivalbezoekers aan het dansen te krijgen.

Sam Renascent op 43ste Dijlefeesten in de stad Mechelen

Met dit optreden mocht ik al weer een tevreden ‘vinkje’ op mijn lijstje plaatsen. Rapper en Brusselaar Zwangere Guy sloot het live-podium af met zijn gekende hip-hop performances. Omstreeks middernacht (vrijdag) ging dan de eerste Aftershow van start in het Cultuurcentrum. De programmatie hiervan was in handen van Ongehoord waar hiphop en funk de bezoekers de zwoele nacht in begeleide.

Dag twee Dijlefeesten, fantastische sfeer !

Dag twee van de Dijlefeesten kan ik zonder al te veel poespas omschrijven als een topavond. Alles begon met de band Woodshakes, die italo disco, house grooves en Engelstalige psychedelische funk over het Cultuurplein lieten galmen. Na deze presence was het alle hens aan dek voor de Dijlefeesten Crew om het podium klaar te maken voor de Teen Creeps. De band is een indie rock trio uit Gent met een voorliefde voor de alternatieve rock uit de jaren ’90 en punk.

Dit heb ik gemist, helaas. Snel even mijn fiets gratis parkeren op het binnenplein van TSM, die deze voor de gelegenheid had opengesteld, waarvoor dank.

Popartiesten en bands op Dijlefeesten

Portland is een Belgische band en trok van leer rond 22 uur. Voor ik me naar het feestterrein begaf, had ik me thuis al wat geïnformeerd over deze groep. Portland werd beschreven als niet de eerste de beste, en prijkte mede daarom op de affiche, ik was dus benieuwd naar hun kunnen. Tijdloze en melancholische songs werden overgoten met wondermooie vocals van Jente Pironet en Sarah Pepels.

Portland band op Dijlefeesten te Mechelen

Portland behaalde in 2016 de finale van Humo’s Rock Rally. ‘Pouring Rain’, is een fel beluisterde song op de online streamingdienst Spotify. Portland is graag gezien in Mechelen, hun optredens in Equator en Zapoi (Mind Your Head) maakten een grote indruk. En voila, wat ik had gevonden en gelezen op ‘de’ informatie bron Google, klopte als een bus. mooi optreden.

Portland oogst succes op Dijlefeesten te Mechelen

Eten en drinken, ook dat is festivalitis

De sfeer zal er al goed in. Iedereen was tevreden van wat de Dijlefeesten tot nog toe te bieden had. Tussen de optredens door had ik tijd om wat sfeerbeelden van het publiek te maken, en mijn eetlust te stillen. Snel even een frietje met tartaar nuttigen bij onze Mechelse frituristen Frituur Veemarkt en Frituur Put die zich naast het Heilig Geesthuis en Heilig Geestkapel hadden opgesteld. De horeca en Dijlefeesten bars draaiden volop, vrijwilligers en personeel hadden dan ook de handen vol aan de tapkranen.

Mechelse frituristen samen op Dijlefeesten

Tijd voor het laatste optreden van de zaterdagavond. Ik moest me door het publiek murwen om aan het podium te geraken. Via het overvolle terras van De Kuub, geraakt ik met moeite tot het terras van Dijlefeesten Café. Een meevaller, want hier kon ik een panoramafoto maken van de 2000 mensen, wachtend op de volgende act.

Losgelaten publiek op Cultuurplein en Cultuurcentrum

Stijn (Vandeputte), één man alleen op het hoofdpodium van Dijlefeesten. scoorde hij een culthit met “Steentjes Gooien”. Ook hij is geen gewone in het artiesten wereldje. Festivals als Pukkelpop, Werchter, Lowlands, Lokerse Feesten….. en nu ook Dijlefeesten, je moet het als organisatie maar klaarspelen om iemand als ‘Stijn’ naar hier te halen. Top !

Stijn brengt Tommorowland naar Mechelse Dijlefeesten

Funk, electro, …. hij swingt, zingt en springt alsof het een getrainde sportman is, een showbeest als geen ander. Het duurde niet lang of Stijn had met zijn mix van Funk, Electro en Hiphop in een mum van tijd een dansfeest op handen. Je moet het maar doen, zingen, dansen, de synthesisers en drumcomputers bedienen en tegelijk het waanzinnige publiek entertainen. Topartiest als afsluiter !

Denk maar niet dat het feestje ten einde was. In het Cultuurcentrum ging om middernacht voor de tweede avond op rij de Aftershow van start. Drie dj’s deden Tomorrowland in het niets verdwijnen met opzwepende muziek en een bijbehorende lichtshow. Op naar dag drie !

Drie dagen plezier, Dijlefeesten op zijn Best

Dijlefeesten 2018, een weekend van plezier en vooral zonder incidenten. Organisator Alain Croon is tevreden van het driedaagse muziekfestival op het Cultuurplein en Cultuurcentrum. Mechelen stond drie dagen op zijn kop !

Dijlefeesten 2018 te Mechelen

Dijle en Feesten, dat is kort samengevat de omschrijving van onze stad Mechelen. De Dijle is belangrijk en wordt steeds belangrijker voor Mechelen. Daarbij kunnen we niet ontkennen dat wij Mechelaars graag ‘feesten’. Geladen en gepakt met fototoestel en microfoon trok ik dit weekend door de mensenmassa, voor- en achter het podium, en ontmoette toffe mensen.

Neen, ik heb niet alle optredens kunnen meenemen, ik ben ook niet de jongste meer hé. Toch kan ik zeggen en schrijven dat hetgeen ik gezien en gehoord heb, toppers waren. Dijlefeesten is een puike organisatie, een soepel draaiende machine, die heel wat organisatie vraagt. Toogmedewerkers, podiumcrew, rode kruis, veiligheidsdiensten, politie, en alle andere vrijwilligers die ik over het hoofd zie, ze zijn onmisbaar.

Muziek om weg te dansen en weg te dromen

Zondag was de afsluiter van de Dijlefeesten. Los Venturas gevolgd door Statue, waren de eerste bands die de party vanaf het hoofdpodium mochten op gang brengen..

Josephine Belgische Band uit het Gentse op Dijlefeesten

Pop en soul, mooi verpakt en gebracht door Josephine, een mooie verschijning met een sensuele stem. Als soulzangeres kon ze mij en het publiek helemaal bekoren. Josephine heeft trouwens dit jaar de publieksprijs als Finaliste Humo’s Rock Rally gewonnen, en dat zegt veel over haar capaciteiten als zangeres. Sinds begin van dit jaar 2018 is ze als solozangeres nu vergezeld door een 4 man sterke live band, bestaande uit een drummer, pianist, bassist en gitarist.

Singer/songwriter Josefien met band op Dijlefeesten

Na haar prachtige optreden op Dijlefeesten, nam ik de singer/songwriter herself bij de arm voor een kort interview. “De songs die ik vanavond hier heb gebracht zijn allemaal door mezelf geschreven. Bij een langer optreden kan er ook wel is een cover tussen zitten.” zegt Josefien Deloof. “Op de middelbare school was ik ook al veel met muziek bezig. Toen ik naar de Hogeschool in Gent ging studeren, ben ik hier en daar bijvoorbeeld op de Glasmarkt, in cafeeke’s beginnen zingen. Zo heb ik mensen leren kennen, en kansen gekregen. Het is voor mij een grote passie, en ik vind het superleuk

Borokov Borokov op hoofdpodium Dijlefeesten Mechelen

Borokov Borokov, voor hun optreden kende ik deze mannen uit de Kempen van haar nog pluim. We zeggen wel is ‘het kot afbreken’, wel Borokov Borokov deed deze omschrijving alle eer aan. Met een mix van Hi-NRG, punk, global pop, hardcore, lounge music en kleinkunst witsen ze het publiek op hun hand te zetten. “Kom allemaal wat dichter bij het podium”, met deze oproep vermoedde ik al dat er nog wat stond te gebeuren. En ja, het hek was van de dam. Het publiek werd uitgenodigd op het podium om mee te dansen en te springen ‘Dansende mensen’ is een hit van hun, en dat werd live door een twintigtal mensen op het podium tot leven gebracht. Klimmen tot in de nok van het podium, een podium monitor werd in de lucht gehesen, …. een gekke show, maar het scoorde.

Dijlefeesten, muziekfestival ten top !

Met tuitende oren, maar tevreden van wat ik zag en hoorde, keerde ik huiswaarts. De Dijlefeesten gingen verder met Chakie Jam en SONS. Drie dagen na elkaar heeft Patrick Riguelle de artiesten aangekondigd, en dat deed hij opperbest.

Crew op Dijlefeesten te Mechelen

Meer dan 6000 bezoekers bracht Dijlefeesten 2018 op de been, en dat is niet slecht zegt een tevreden Alain Croon en mede-organisator Jasper Benn (Kuub) “Wij zijn fantastisch tevreden, en zeer blij, en beschouwen deze als een geslaagde editie” aldus Jasper “Er zijn maanden voorbereiding aan voorafgegaan. We zijn enorm dankbaar aan alle vrijwilligers, programmatoren,  alle mensen waren we mee samenwerken, we doen dit nooit alleen

Klokslag middernacht moest de klank uit zegt men mij, ... ja, het zal dan wel na drie dagen ok geweest zijn zeker. Komt er volgend jaar weer een Dijlefeest ? Wie weet, maar eerlijk gezegd ik zou geen reden weten waarom niet. het was goed, iedereen heeft zich geamuseerd, meer moet dat niet zijn voor een muziekfestival.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen Blogt / Alle foto's te bekijken via Flickr en Facebook

Drummer van Josephine Band op Dijlefeesten te Mechelen

43ste Dijlefeesten te Mechelen

Dijlefeesten te Mechelen

Dijlefeesten te Mechelen

Vrijwilligers op Dijlefeesten Mechelen

DJ Booth op Dijlefeesten

STIJn op Dijlefeesten Mechelen

Dijlefeesten op Cultuurplein te Mechelen

Dijlefeesten Mechelen