World Welcome Day

Om even stil te staan bij de miljoenen mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog, honger en geweld, hebben de  Verenigde Naties hebben 20 juni uitgeroepen tot Wereldvluchtelingendag.  Dit jaar werd deze dag in Mechelen omgedoopt tot World Welcome Day :   “Omdat de mensen die in Mechelen wonen, niet meer op de vlucht zijn, maar in onze stad  hun plaats gevonden hebben. We willen alle 138 nationaliteiten vooral een warm welkom geven.“    Op een internationale receptie in de zonovergoten binnentuin van het Diocesaan Pastoraal Centrum, georganiseerd door Welcome in Mechelen, voerden Paul Schrijvers en Ng Sauw Tjhoi korte gesprekjes met verschillende mensen die een engagement opnemen rondom nieuwkomers.   Ondertussen konden groot en klein genieten van hapjes, drankjes en heel veel sfeer. 

  

 

De Mechelse Migratiecoalitie (MMC)  bestaat uit een aantal organisaties en experten, die op één of andere manier betrokken zijn bij de problematiek van vluchtelingen.   In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018, gingen zij samen aan tafel zitten, om te debatteren over de vraag :”Hoe is het vandaag gesteld met de gelijke behandeling van vluchtelingen en nieuwkomers in Mechelen? “  Hun bevindingen en aanbevelingen rondom 4 thema’s (recht op werk – recht op huisvesting – aandacht voor mensen zonder papieren – waardering voor initiatieven van nieuwkomers) zijn gebundeld in een Memorandum met de titel “Samen Mechelen Maken.”  

Het hoogtepunt van de receptie  was de overhandiging van dit Memorandum aan de afgevaardigden van de Mechelse politieke partijen.   Onder tromgeroffel werd een koffer met het document  in het publiek doorgegeven.   Zo werd de inhoud niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk door alle aanwezigen gedragen, zowel door “oude” als “nieuwe” Mechelaars.     Een krachtig signaal naar de beleidsmakers toe.  De heren en dames politici, waarvan enkelen zelf een migratieachtergrond hebben, beloofden het Memorandum aandachtig door te lezen,  er rekening mee te houden in het verkiezingsprogramma, en zo goed mogelijk op te nemen in het bestuursakkoord.

In de gangen van het centrum kregen enkele jonge kunstenaars de kans om hun werk te tonen.  Ik sprak met Lima, Arsalan en Zayn.  Alle drie zijn ze gevlucht voor het oorlogsgeweld in het Midden-Oosten, en wonen nu in het Mechelse.  Als kind hielden ze al van tekenen en schilderen, maar in hun thuisland was er geen academie om les te volgen.   Ze zijn dan ook blij dat ze hier wel die kans krijgen.  “Ik droom ervan om een wereldberoemd kunstenaar te worden”, vertelt Arsalan. “ Maar ik weet dat de kans heel klein is dat dit zal lukken.   Daarom volg ik nu een opleiding voor zorgkundige, en hoop daarna snel werk te vinden.”

Als afsluiter zorgden de Fanfakids voor een wervelende percussie performance.  Deze groep jonge muzikanten uit Molenbeek, en zelf een smeltkroes van culturen, waren hiermee niet aan hun proefstuk.   Ze spelen ritmes van over heel de wereld, op feestjes en festivals, in België en ver daarbuiten. 

Wie meer wil weten over de Mechelse Migratiecoalitie kan terecht op https://samenmechelenmaken.blogspot.com/

Tekst en foto's: Annick Thienpont

Welkom als nieuwe blogger Annick!  Bedankt voor dit mooie verslag...