Unieke kunstroute voor 9de editie van D.ART

 

(foto's: Jan Smets - Dirk Vanhecke en Paul Poelmans van D.ART)

Het is een traditie geworden in die scharnierdagen tussen werkjaar en vakantie: D.ART is een niet te missen kunstproject dat zéker aan te kruisen valt in de agenda.  Voor de 9de keer reeds wordt Mechelen ondergedompeld in de wereld van de hedendaagse kunst.  En opnieuw hebben een aantal spelers op het vlak van beeldende kunsten de handen in mekaar geslagen om een hoogstaande én verrassende route uit te werken.  Het moet gezegd: dit jaar heeft D.ART zijn uiterste best gedaan om unieke locaties uit te kiezen.  Deze editie werd uitgewerkt door het Mechelse Cultuurcentrum en de Academie voor Beeldende Kunsten, CAPS én galerie Transit.  Gastpartners zijn galerie Duende, Sjarabang, galerie 'TZIEN en galerie Art Number 7.  Woendagavond werd D.ART 2018 feestelijk geopend in de Keldermanszaal van ons stadhuis.  Voor de 4de keer werd de nobel's'prijs uitgereikt: een aanmoedigingspremie van 500 euro, geschonken door oud-schepen van cultuur Frank Nobels, die bij zijn afscheid een mooi geldbedrag ten geschenke kreeg, dat hij voor dit doel wilde besteden.  Uit alle exposanten koos de jury onder zijn voorzittersschap voor het multidisciplinair atelier.  Hun werken zijn allemaal te bewonderen in huis Cadix in de Merodestraat - één van de locaties op de route.  Morgen zaterdag, en zondag is de kunstroute nog te volgen van 13 uur tot 18 uur.  Deelname is gratis...

 

Een blikvanger zonder weerga is zeker het voormalige sterrenrestaurant D'Hoogh dat gevestigd is in het monumentale pand 'De Beitel, de Passer en het Penseel' op de Grote Markt, waar ik ook organisatoren Paul Poelmans en Dirk Vanhecke aantref die verwachtingsvol dit weekend tegemoet kijken.  Ze hopen tot 1500 bezoekers te mogen verwelkomen.

In dit klassevolle huis worden voornamelijk kunstwerken getoond die te maken hebben met gastronomie.  Op elke locatie krijg je een handig boekje waarin de deelnemers worden vermeld en waarin een plannetje te vinden is van de route.

 

 

 

 

Van D'Hoogh is het maar enkele stappen tot de kunstgalerie Art Number 7 in de Befferstraat 7.  De Chinees-Zwitserse galeriehoudster Joy Chou ontvangt me met veel enhousiasme...(zij en haar echtgenoot zijn trouwens de nieuwe eigenaars van D'Hoogh).  De tentoongestelde werken confronteren Oost en West.  Joy selecteerde de kunstenaars allemaal zélf.

 

 

In de Muntstraat, in Galerie 'TZIEN, gelegen in het Klarenhof toont fotograaf Rudi Wouters heel expressieve foto's van de Spaanse Semana Santa...

 

 

Huis Cadix is misschien wel de bijzonderste locatie op het parcours.  Het voormalige 18de eeuwse stadspaleis, dat lange tijd een klooster was maar ook onderfdak bood aan mishandelde vrouwen, wezen en vluchtelingen wordt binnen afzienbare tijd verbouwd.  Een veertigtal kunstenaars exposeren in dit historische grote pand.  Zij werden bekroond met de nobel's'prijs.

De werken gaan in dialoog met de architectuur van het gebouw en haar gelaagd verleden.  De kunstvormen zijn heel divers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natuurlijk mag ook De Garage Onder den Toren niet ontbreken op het parcours...  Weerom heel verrassende dingen zijn hier te ontdekken!  Maar: ga zelf eens kijken.  Mis het vooral niet...

 

 

En zo belanden we dan in ons Cultuurcentrum... Hier kan je het werk bekijken van de zestien laureaten van de Grote Prijs Ernest Albert voor schilderkunst.  Uit 197 inzendingen selecteerde een vakjury deze kunstenaars... Maar er is meer te zien, zoals ook werk van jongeren van H30 en andere kunstenaars.

 

 

Galerie Duende in de Katelijnestraat is een onafhankelijk initiatief dat zich vooral richt tot kwetsbare kunstenaars om hen de kans te bieden hun werk te tonen aan het grote publiek.  Door de inspirerende ontmoeting met kunstenaars uit het reguliere circuit kunnen ze al dan niet via een gemeenschappelijk project naar buiten treden met hun kunst.  Galeriehoudster Mia Lettany is al jarenlang de bezielende kracht achter dit project...

 

 

Ook Sjarabang vzw in de Moreelsstraat richt zich tot kunstenaars met een beperking en reguliere kunstenaars.  In hun creatief atelier werken zin aan de bevordering van de cultuurparticipatie van hun doelgroep.

 

 

 

 

 

www.d.art-mechelen.be