Mechelen Fairtrade-gemeente

met categorie:  

Begin de zomer met Fairtrade: van dessertenbuffet tot een Fairtrade-ontbijt op Ottertrotter.

De zomer van Mechelen begint tradioneel met het ondertussen heel bekende Ottertrotterfestival. Mechelen is ook een 5sterren-Fairtrade-gemeente! Vorig jaar hadden we met de werkgroep FT-gemeente het initiatief genomen om een Fairtrade-ontbijt aan te bieden op het gekende Ottertrotter. Toen was het nog wat improviseren, maar konden we uiteindelijk toch een 100-tal ontbijters verwennen met heerlijk en eerlijk ontbijt. Bijna waren we vergeten borden te voorzien, dat was wat stressy op het einde. Dit jaar waren we al iets meer gerodeerd en kon alles vlekkeloos verlopen... het is te zeggen: ipv 150 vorken waren er door een "0-tje" fout in de bestelling 15 vorken ipv 150. Maar achter de schermen kon dit nog vrij snel opgelost worden, dus geen enkele ontbijter moest zn eitjes met een lepeltje eten ;-) 

 

Het was weer heel fijn om 's morgens al die vrolijke mensen in het mooie domein van Tivoli te zien opduiken. Zelf begonnen we om 8u30 om alles vers klaar te maken. Een paar gingen aan de slag om borden, tassen, bestek e.d. aan te dragen (een kruiwagen is een heeeeel handig ding ;-) ), anderen begonnen ijverig aan de fruitsla, daar tussenin werd gezocht naar water, stopcontacten, en ook snel koffie voor de vroege werkers, en waar zitten de scheplepels weer?? Zelf zat ik aan de kassa waardoor ik een goed zicht had op het plein. De zon kwam piepen door de takken heen, en mensen kwamen langs verschillende kanten het plein op. Al snel raakten de tafels vol, het buffet werd blijkbaar erg gesmaakt. Enne oeps... eerste melding: het rozijnenbrood is al op (vlug effe noteren dat we dat volgend jaar aanpassen). Dat het er aantrekkelijk uitzag merkten we aan de spontane vraag van voorbijgangers of ze nog konden aanschuiven.

 

 

Myriam, de bellemadam kwam ons ook vergezellen. Als 1 van de ambassadeur van FT-gemeente Mechelen is zij altijd van de partij als we iets organiseren. Zij zorgt voor de heerlijke ambiance. Maar dat niet alleen, zij is ook een echt lief moederke voor de leden van de werkgroep. "Ge moet echt iets eten manneke..."; "Heb je ... daaraan gedacht voor je vertrekt op wereldreis..." Hierbij: dank je wel Myriam voor al je trouwe en lieve enthousiasme!!

 

 

Dat Fairtrade leeft in Mechelen werd ook eerder in de week weer duidelijk. Al een 10-tal jaar mag Wereldwinkel Mechelen het dessertenbuffet op het personeelsfeest van Stad Mechelen verzorgen. Het is de ideale kans om mensen te laten proeven van producten die minstens even goed, zoniet lekkerder, zijn. Het zijn niet alleen exotische producten in de Wereldwinkel, ook alledaagse producten zijn verkrijgbaar met een FT-label. Elk jaar werken hier op voorhand zo een 10 vrijwilligers van de Wereldwikel aan om verschillende tradionele desserten te maken. Op de dag zelf werken er nog 6 à 8 mensen aan het dessertenbuffet zelf om alles klaar te zetten en eventueel te bedienen.

 

 

Het ontbijt-met-bubbels was een succes, met dit jaar uiteindelijk 160 tevreden ontbijters; de werknemers van stad Mechelen hebben weer h-eerlijke dessertjes op : de zomer kan beginnen! Ik wens jullie een h-eerlijke zomer vol ontdekkingen - ook op culinair Fiartrade-vlak. En, heb je zin in een koele, ietwat andere cocktail, spring eens binnen in de Wereldwinkel voor ideetjes en inspiratie! Immers een lekkere cocktail hoort bij een ideale zomer ;-) en genieten is nog heerlijker met een Fairtrade-product.