AZ Sint-Maarten ziekenhuis in rechte lijn naar opening

En Route in ons nieuwe ziekenhuis”, zo las ik vrijdag bij het binnentreden van de nieuwe campus AZ Sint-Maarten naast de R6 te Mechelen. Meer dan 300 genodigden tekenden present bij de inhuldiging in aanwezigheid van algemeen directeur Jan Ennekens, Vlaams minister van welzijn,volksgezondheid en gezin Jo Vandeurzen, federaal minister van sociale zaken en volksgezondheid Maggie De Block.

Nieuwbouw ziekenhuis AZ Sint-Maarten officieel ingehuldigd

Wie dagelijks passeert richting Sint-Katelijne-Waver kan niet naast het immens hypermodern nieuwbouwziekenhuis AZ Sint-Maarten kijken. Als ik langs Liersesteenweg de toegangsweg oprij, wordt steeds meer duidelijk dat dit gebouw binnenin zijn muren heel wat te bieden heeft. Rondom het ziekenhuis een immens grote overdekte parking en vooral veel groen.

AZ Sint-Maarten te Mechelen officieel ingehuldigd

Bij het binnenstappen aan de hoofdingang zie ik in de inkomhal al direct het verschil met de huidige drie campussen. Veel licht, brede gangen, … met op het einde de cafetaria, een apotheek en kapsalon. Ergens midden de ‘boulevard’ verbindt een passerelle andere gangen in het complex. Wegwijzers en informatieborden en kleuren wijzen u als bezoeker de weg via een te volgen route.

Deze officiële inhuldiging is de kroon op het werk na een jarenlange voorbereiding. Het AZ Sint-Maarten zit nu duidelijk in een rechte lijn naar de verhuis in de week van 15 oktober 2018.

Meer vraag naar éénpersoonskamers

“Na heel wat voorbereidend werk is dit nieuwe ziekenhuis de kers op de taart. Met 654 ziekenhuisbedden en 96 plaatsen in daghospitaal (polikliniek). Door alles uit drie campussen samen te voegen zijn er 200 bedden gesloten die gebruikt worden op andere nuttige plaatsen.“ aldus Jan Ennekens.

Het gros van de verblijven zijn éénpersoonskamers, mede omdat door de jaren heen er steeds meer vraag naar is. De vroegere verpleegzalen en tweepersoonskamers worden dan ook verder afgebouwd bij de bouw van nieuwe ziekenhuizen. De bedden zijn steeds opgesteld aan de ramen zodat je als patiënt steeds zicht hebt op de groene aanplantingen.

AZ Sint-Maarten werkt met vooruitstrevende technieken

Dat in dit ziekenhuis vooruitstrevend gewerkt zal worden, toont onder andere het verzamelen en toedienen van de patiënten medicatie. Via buizenpost die vertrekt aan de apotheek zal de juiste verpleegpost de medicatie ontvangen. Dit komt de patiëntveiligheid en medicatieveiligheid fors ten goede. De technische faciliteiten in deze moderne infrastructuur gaan echter nog veel verder.Zowel de éénpersoons- als de tweepersoonskamers beschikken over een individuele badkamer, sanitair en smart tv, wat meer privacy betekent voor beide patiënten. Andere nieuwigheid hier is dat je door een druk op een knop direct met de verpleegkundige kan spreken.

In een ziekenhuis terecht komen, is niet iets wat de meeste onder ons wensen. Toch kan het lot er anders over beslissen, en dan willen we zo goed mogelijk geholpen worden. In vele gevallen is een operatie onoverkomelijk. Ik zal het maar een ‘pronkstuk’ noemen, en dat is dan het minste wat ik kan zeggen en schrijven over het operatiekwartier of OK.

Operatiekamers met technische hoogstandjes

Maar liefst 14 operatiekamers staan voor u klaar. Daarbovenop zijn er nog twee zalen hoofdzakelijk gebruikt voor hartcatheterisatie, en tweemaal vier kleine operatiezalen voor dagchirurgie en stomatologie. Rondom de operatietafel bevinden zich twee grote schermen met hoge resolutie, die onder meer de beelden opgenomen door de in de lichtarmaturen ingebouwde camera’s tonen. Een ander technisch hoogstandje is het live doorsturen van beelden naar een congrescentrum in het kader van symposia of opleidingen. Een ander belangrijk gegeven voor chirurgen bij een operatie is het juiste licht. Deze operatie lichten geven dankzij het gebruik maken van LED-verlichting weinig schaduw, wat dus een stabiele verlichting waarborgt.

Opleiding medische zorgverleners steeds belangrijker

Komende periode gaat naar finetuning en testen als telefoonlijnen, apparatuur, … Het personeel en artsen die in het nieuwe ziekenhuis tewerkgesteld worden volgen opleidingen, want ook voor hen is dit een totaal nieuwe omgeving. De verhuis van de drie campussen in Mechelen en Duffel zal op 1 week gebeuren. Hierop is al enkele maanden veel voorbereidend werk geleverd. De eersten die zullen verhuizen zijn de ICT-medewerkers.

Medische zorg is onze kernopdracht,” zegt Birger Jespers (hoofdarts/medisch directeur). “Met de verhuis naar één campus realiseren we verschillende voordelen. Nu moesten we patiënten soms verwijzen naar andere campussen. Voortaan vinden ze het volledige zorgaanbod op één locatie. We hebben dit aanbod ook kunnen verbreden met zeer gespecialiseerde diensten. Het samenvoegen van de drie campussen zal bovendien een extra impuls geven op het vlak van multidisciplinaire samenwerking. Hiermee kunnen we de zorgkwaliteit nog verbeteren.

AZ Sint-Maarten heeft een verantwoord kostenplaatje

Het kostenplaatje van dit immens grote project is ook niet min. Kostprijs 327 miljoen euro exclusief aantal medische toestellen die aan vervanging toe zijn. 166 miljoen euro past de Vlaamse overheid bij, en de artsen investeren bijkomend nog is 23.000.000 euro. Tot slot deed ook AZ Sint-Maarten een duit in het zakje van 12 miljoen euro aan hightech investeringen.Dit ziekenhuis is het modernste van België, en een revolutie op gebied van zorg voor ons als Mechelaars” zegt burgemeester Bart Somers. “Onze ziekenhuizen hebben hun tijd gehad, en het bedrag dat hier geïnvesteerd is op gebied van kwaliteitszorg is enorm

De Emmaüs-groep biedt gezondheids- en welzijnszorg aan via 24 voorzieningen in de provincie Antwerpen. Met het innovatieve vervanging ziekenhuis voor AZ Sint-Maarten toont Emmaüs aan dat ze als groep de vinger aan de pols houden van moderne welzijns- en gezondheidszorg.

Opendeurdag bij nieuwbouw ziekenhuis Sint-Maarten te Mechelen

De inhuldiging werd na de toespraken van Jan Ennekens (algemeen directeur), Birger Jespers (hoofdarts/medisch directeur), Philippe Dubron (voorzitter medische raad), Katrien Kesteloot (voorzitter raad van bestuur vzw Emmaüs), Maggie De Block (minister van sociale zaken en volksgezondheid) en Jo Vandeurzen (Vlaams minister van welzijn, volksgezondheid en gezin) kracht bijgezet op het podium waar onder andere burgemeester Bart Somers en Inge Vervotte mede figuurlijk het lintje doorknipten. Deze feestelijke inhuldiging werd afgesloten met een ‘walkingdinner’, een streepje muziek en een begeleide rondleiding.

Het weekend van 9 en 10 juni organiseerde het AZ Sint-Maarten een tweede opendeurdag voor het grote publiek. “Ik heb genoten, van alles. Wat mij het meeste is bijgebleven? De vriendelijkheid en de hulpvaardigheid van het personeel. Misschien word ik wel ambulancier…” en “We hebben de rondleiding juist afgewerkt. We kwamen ogen te kort, het ziet er prachtig uit! Dikke duim!” of “Zeer mooi! En heel interessant om op plaatsen te komen, waar je anders niet kan komen! Top! En veel succes met de verhuis nog!” zijn maar enkele van de vele reacties van het publiek.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen Blogt / Contact

Mooi verslag! Waar is de tijd van "ba pieters" gelijk ze in mechelen zegden...

Het ziet er fantastisch uit. Was wel niet op de open deur, maar aan de hand van de talrijke foto's herken ik een synthese van de drie campussen, met hier en daar een vleugje UZA. 

Succes aan al de mensen die er gaan werken.

Proficiat aan al de mensen die zich ingezet hebben bij de realisatie, de denkers en de  doeners.