25ste Ottertrotter trekt duizenden mensen naar Tivolipark

Het Ottertrotter Mondiaal Festival van afgelopen weekend was het startschot voor De Zomer is van Mechelen. Twee dagen na elkaar was het Tivolipark het kader voor dit Wereldmuziek gebeuren, en dit al 25 jaar na elkaar. Zelfs in de huidige WK gekte, zakten er toch duizenden festivalbezoekers af naar Mechelen.

Ottertrotter Festival in Tivolipark te Mechelen

Wat gaat de tijd snel, je zou het echt niet zeggen dat Ottertrotter al zo lang meedraait. Wat net als andere festivals kleinschalig van start ging, is vandaag uitgegroeid tot een wereldgebeuren.

Ottertrotter draait echter niet enkel om muziek, ook duurzaamheid draagt men bij de stad en mmMechelen Feest hoog in het vaandel. Ook de foodtrucks en andere kleurrijke standen omkaderen mooi dit evenement. Eten en drinken hoort bij een festival, en dat weet men in Mechelen. Liefst 75% van de gerechten waren vegetarisch, en ook dat is een stap in de goede richting voor een duurzamere levensstijl.

WK voetbal houdt mensen niet thuis

Zaterdag had de organisatie al een mooie affiche klaargestoomd om de bezoekers in zomerse sferen te brengen. “We kunnen met zekerheid stellen dat Ottertrotter ingeburgerd is geraakt als tweedaags festival” aldus Kristof Calvo als voorzitter van mmMechelen Feest, de organisatie achter dit evenement. Door het WK voetbal duurde het even voor de grasvelden op het Tivolipark volgeraakten, maar na de matchen kon men toch afklokken op zo’n 5000 bezoekers.

Vanaf 16 uur kon men dansinitiaties Tango en Capoeira volgen en vanaf 18 uur was het de beurt aan muziekkleppers als TheColorGrey, Bombino, Ghetto Kumbé, Antwerp Gipsy-Ska Orkestra, 18 Inch Soundsystem en de World Shake dj Crew op het podium. Uiteindelijk mocht men de zaterdag afsluiten met zo’n 5000 bezoekers op de teller.

Festivalitis ontbijten op de weide in Tivolipark

Zondag is naar traditie, zeker bij mooi weer, de festivaldag bij uitstek. Ik merkte al bij het binnenkomen van het Tivolipark. Honderden fietsen stonden geparkeerd aan de bewaakte fietsenstalling. De Gemeenschapswachten handen de handen vol om de nummertjes te bevestigen. Net als vorig jaar kon men nu ook vooraf inschrijven voor een ontbijt in het groene park. 140 vroege vogels deden dit, en dat is goed, want dat was een pak meer dan in 2017.

Meer mensen op het ontbijt onderstreept alleen maar dat Ottertrotter meer is dan een muziekfestival. Het is een festival met een boodschap waar heel wat Mechelaars aan meewerken” vertelt een tevreden Kristof.

140 bezoekers ontbijten op festivalweide van Ottertrotter in Tivolipark

Duurzaam festival voor jong en oud

Tijdens het ontbijt werd het podium zorgen Concertband Heffen, de Koninklijke Harmonie Mechelen en de Mannen van Goede Wil Muizen voor heel wat ambiance. Vanaf 12 uur werden kinderen verwacht op het Neerhof kinderboerderij en op de Wijde Wereld waar Mechelen Mondiaal tal van workshops en initiaties rond het thema duurzaamheid organiseerde. De belangstelling was alleszins zeer groot, waarmee initiatieven als deze zeker een mooie toekomst hebben.

Workshops voor kinderen op Ottertrotter Festival in Tivolipark

Zo ontmoette ik op het festivalterrein een muzikaal duo dat 30 seconden muziek bracht telkens wanneer iemand een leeg drankflesje in de PMD container kieperde. Dit tot groot jolijt van de kinderen. Een ander terugkerend item waren de herbruikbare drinkbekers, waarvoor men ook dit jaar had gekozen, en zal gebruiken op andere festivals in de stad.

Muziekfestival met kleppers aan artiesten

Het muziekprogramma op Ottertrotter  was een mix van dj's en live-bands.
Het festival wordt geopend met de dj's van Calacas gevolgd door Reginald & De Bosbeesten voor de allerkleinsten. Zelf al jaren bezoeker van Ottertrotter was de Mechelse groep Wadou, een driekoppige, elektronische live-band die zich laten inspireren door Afrikaanse genres en brengen wereldmuziek in een Belgisch jasje.

Muziekfestival met Wereldmuziek op Ottertrotter te Mechelen

Een sound waar je meteen meer van wil horen is die van Conjunto Papa Upa waarbij frontman Alex Figueira op zoek ging naar zijn roots in de Afro-Venezolaanse muziek en waar hij salsa, samba en Caribische polyritmische grooves zalig weet te mixen. Dijf Sanders verzorgde in de vooravond voor exotica terwijl Mauskovic Dance Band een hypnotische analoge dance muziek bracht. Ten slotte sloot dé ambassadeur van de muziek uit São Tomé en Príncipe, Africa Negra, de laatste festivaldag af met een soort van rumba muziek

Concertband Heffen en Los Bomberos de la Luna

Bezoek zeker ook het videokanaal van Mechelen op zijn Best

Zo laat de zomer nu maar van start gaan in Mechelen. Kan je niet op vakantie, dan is onze stad zeker een goed alternatief om de maanden juli en augustus door te komen. Het wordt feesten als nooit tevoren met Parkpop, Maanrock en nog heel wat andere evenementen. Mechelen heeft hippe festivals met topartiesten en vooral zoals Ottertrotter een wereldfestival.

M-Crew vrijwilligers op Ottertrotter Festival te Mechelen

En vergeet niet alle vrijwilligers die zich dag in dag uit inzetten om het u als bezoekers zo aangenaam mogelijk te maken. Zonder hen en de talrijke partners is een festival als Ottertrotter ondenkbaar. Ook deze mensen mag je gerust een knipoog geven wanneer ze aan u passeren. Veel plezier !!

Uw reactie is onderaan dit artikel welkom.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen Blogt.