Preta, het 10de boek van Sterre Carron

met categorie:  

Met heel veel schroom begin ik aan dit artikel. Vorige week mocht ik de persconferentie bijwonen waarop het 10de boek van Sterre Carron werd voorgesteld, “Preta”. Ik wil het eerst gezegd hebben: wauw, wat een fijne madam!

Zelf heb ik haar boeken pas enkele maanden geleden ontdekt, en sindsdien is mijn honger naar steeds een volgend boek groot. Ze schrijft zodanig dat ik me helemaal in het verhaal ondergedompeld voel. Dat het zich steeds in Mechelen, en ruime omgeving, afspeelt draagt daar ook toe bij, ik ken immers de handelszaken en straten...Door omstandigheden (het overlijden van haar mama kort geleden) zagen we een heel gevoelige dame, maar zó levensecht. Eigenlijk vind ik het sterk dat ze zo open was over haar gemis, haar liefde voor haar mama én haar liefde voor haar kinderen. Zo een mooi eerbetoon. Ze bevestigde het ook zelf: “een auteur mag ook gevoelens hebben”. En of, denk ik spontaan.  Nochtans zijn haar verhalen soms gruwelijk, en geeft ze toe nooit te willen beleven wat ze schrijft.


Na de officiële overhandiging van haar boek door Dirk Demuynck aan Sterre volgt een interview met Bart Pepermans. Een paar weetjes hieruit:

  • Mevr. Carron haalt ook ideetjes uit de krant. Zo las ze een artikel waarin een vrouw 40 keer verkracht was. Zelf heeft ze het wat verminderd in haar boek. 
  • Zij wandelt elke dag met haar hond, en komt dikwijls langs een maïsveld. Heel grappig hoe ze vertelde over die keer toen ze haar hond had losgelaten in het veld. De boer was redelijk grof en kwaad geworden. Uit verontwaardiging heeft hij een rolletje in haar boek gekregen (waarop we ons hardop afvroegen of dit een zachtaardig rolletje was?). 
  • Naar aanleiding van de politieke verkiezingen in oktober werd haar gevraagd om politiek een rol te laten spelen in dit 10de boek. Sterre heeft zich hierover bevraagd en hulp gezocht voor dit specifieke deel. En zo hoorden we dat onze eigen burgervader, Bart Somers, een rolletje heeft in Preta. 
  • Sterre gebruikt wel meer namen van o.a. haar fans.  Met hoofdinspecteur Rani is ze voorzichtig uit schrik dat haar fans haar zouden afschieten (figuurlijk bedoeld!). 
  • Preta zou een dramatisch einde kennen.

Tot slot vernemen we hoe leuk haar promotietoer loopt. Zo worden er in 5 Vlaamse treinstations telkens 100 boeken weggegeven met het advies ze te lezen en het boek daarna door te geven. Zo tof, vind ik zelf.  Ook in Nederland is er veel inzet om haar boeken te promoten. Enne, er is zelfs een vertaling in de maak.

Op de vraag van Bart Pepermans wat een perfecte thriller is, geeft ze het antwoord: “Mensen willen laten doorlezen”. Wel, naar mijn mening slaagt Sterre Carron hier perfect in!

Ik ben reuzebenieuwd, maar ik wil de boeken in volgorde lezen. Nochtans wil Sterre Carron haar lezers écht op hart drukken dat je haar boeken in onwillekeurige volgorde kan lezen. En ik merk haar standvastigheid hierin...

In oktober komt haar 11 de boek uit, en dat is meteen dubbel feest want dan is het reeds 5 jaar dat Sterre thrillers schrijft. Dus: wordt zeker vervolgd, maar nu eerst boek 10 lezen.


(foto's: Linda Van der Auwera)