Pluktuin brengt buren dichter bij mekaar

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Nog geen week geleden vierde de Heihoek haar jaarlijkse burenfeest: een gezellig, kleurrijk en ongedwongen gebeuren in en rond de Karmelietentuin.  Vanavond werden weerom de feestvlaggen uitgehangen in deze Mechelse dicht bewoonde volkswijk.  Immers: de samentuin in de De Langhestraat die buren van heel diverse leeftijden en achtergronden daar heel geslaagd realiseerden, werd officieel geopend.  Met toeters en bellen!  En dat mag ook wel.  Deze groene oase is een bijzonder sympathiek project.  Niet alleen zorgt dit 'eilandje' in deze buurt voor een stemmig plekje waar je even tot rust kan komen.  Elke buur kan er iets komen planten of plukken, een babbeltje slaan of een kopje thee drinken.. Kortom: dit tuintje dat gedoopt werd tot 'Pluktuin' zorgt voor nog meer cohesie in een buurt die nu al sterk aan mekaar hangt.  Dit initiatief versterkt dit ideaal nog meer. 

 

 

De De Langhestraat kreeg bij deze ook een derde knappe muurschildering.  En het moet gezegd: het is niet één van de minste die hier op een banale muur werd neergezet.  Buurtbewoner Jurgen Gielen maakte er een knap, dromerig kunstwerk van!  Het geeft meteen de wijk nog méér kleur dan ze al heeft.

Vorig jaar kocht het Scoiaal Huis deze grond in de De Langhestraat 14-16.  Hij grenst aan het lokaal dienstencentrum Den Deigem.  Maar zolang dat er op deze grond niks nieuws wordt gerealiseerd (de eigendom is immers overgedragen aan Zorgbedrijf Rivierenland) mocht het buurtcomité Heihoek er een sociale en groene invulling aan geven.

Deze kans werd dan ook met beide handen gegrepen door het actieve en vindingrijke comité.  Na wat overleg ging men aan de slag en stak men de handen uit de mouwen.  Dit mocht niet zomaar een braakliggend stukje grond blijven dat er verwaasloosd zou bijliggen met misschien een 'uitnodiging' tot verzamelplaats van rommel en zwerfvuil.

De buren begonnen er struiken te planten en bloemenzaadjes uit te zaaien.  Plantenbakken waarin kruiden worden gekweekt werden er neergepot en een natuurlijke omheining werd er rondgezet. In de tuin staan verder ook bomen, groente-en fruitbakken.  Voor dit alles werd door het Sociaal Huis een bedrag van 25 000 Euro uitgetrokken.

De Pluktuin zorgt voor extra 'ademruimte' in deze buurt.  Bedoeling is dat ze ook de interactie tussen buren en bezoekers van Den Deigem bevordert.  Op deze manier zal dit dienstencentrum naast de jarenlange vaste bewonders beslist ook andere Mechelaars aantrekken. (er is een toegangspoort voorzien van De Deigem tot de tuin).

 

 

De buren onderhouden de tuin heel nauwgezet.  De snoeidiensten van de stad zullen drie maal per jaar langskomen.  Overaanbod van composteerbaar materiaal zal de stad ook weghalen.

Er is een parkeerstrook voorzien waar voertuigen van het Sociaal Huis terecht kunnen om mensen af te zetten of voor logistieke leveringen.

Leuk is ook het bijenhotel 'Bee & Bee'.

 

 

Deze tuin brengt mensen samen...  Een buurvrouw van Marokkaanse origine kwam er plantjes zetten, kinderen spelen er..., buren wieden samen of geven de planten water.   Het is overduidelijk dat de Pluktuin inspireert.  Misschien zet het ook andere wijken in onze stad aan om eveneens iets dergelijks te realiseren?  Wie weet...

Vanavond werd er gefeest in de Heihoek.  En de naam (waarvoor buren tot 5 mei hun stem konden laten horen) werd eindelijk 'onthuld': 'de Pluktuin'.

Bravo Heihoek!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Begin deze week kwam ik uit de Adegemstraat om naar de Ganzendries te fietsen De plantenbakken vielen mij al op. De enorme prachtige muurschildering die jij in dit artikel plaatst kon ik wegens ontbreken van ogen in mijn achterhoofd niet bekijken. Ik wil tenslotte niet op mijn smoeltje gaan als ik fiets.

Maar dat het één dezer dagen, vanuit de andere richting komende, een afstapje waard is staat als een paal naar boven te wateren. En nu maar hopen dat vandalen hun handen kunnen thuishouden. Maar daar zal de gemeenschap van de Heihoek wel een oogje in het zeil houden zeker?