Mechelen voor de 8ste keer gaststad 1000 km

met categorie:  

Voor de 8ste keer was onze stad Mechelen het middelpunt van de 1000km voor Kom op tegen Kanker. Naar traditie is het Hemelvaartweekend de blikvanger voor het goede doel. Vier dagen na elkaar reden duizenden enthousiaste fietsers naar vier middagsteden. Dit jaar waren dat Boechout, Leopoldsburg, Zottegem en Harelbeke.

1000 km voor Kom op tegen Kanker

Elk jaar krijgen meer dan 40000 Vlamingen te horen dat ze kanker hebben, dat zijn er meer dan 5 per uur de ganse dag door. Kom op tegen Kanker blijft dan ook zeer belangrijk, en we moeten de mensen kunnen blijven mobiliseren.” zegt Marina Van den Nouweland als campagnemanager Kom op tegen Kanker.

 

Marina Van den Houweland van Kom op tegen Kanker

Ik ben zaterdagavond poolshoogte gaan nemen op de Grote Markt, start en eindpunt, om net als de duizenden supporters, de groepen hartelijk te verwelkomen. Lange uitgestrekte rijen mensen, van Grote Markt tot bijna aan de voet van de Sint-Romboutskathedraal, stonden trippelend te wachten tot de aankomst van de deelnemers. Vooral veel families, waar ouders, grootouders, kinderen en kleinkinderen hun familielid stonden op te wachten. Ook collega’s van bedrijven kwamen deelnemers, al dan niet met een spandoek, een hart onder de riem steken.

Goeie sfeer en vooral veel sociale warmte

De sfeer zat er in ieder geval al goed in zaterdagavond. Veel muziek, maar vooral de samenhorigheid van de mensen, de verhalen waarom, de uitbundigheid, maakten dat er een warme solidaire gloed zich over Mechelen uitspreidde.

Net als in de middagsteden mochten bezoekers en deelnemers zich verwachten aan heel wat animatie. Het parcours bestond uit 8 ritten van 125km. De fietsers vertrokken zeer vroeg in de ochtend op weg naar de middagsteden. De gemiddelde snelheden waartussen de deelnemers kunnen kiezen zijn 24, 27 en 30 km/u.

De pelotons kwamen telkens met een korte tussen tijdspanne aan op de Grote Markt. Voorafgegaan door de begeleidende motoren en auto’s, waaronder 40 motoren van de Mechelse Politie, breekt er telkens een oorverdovend applaus en lawaai los.

Vele verhalen schuilen achter de mens

Waarom mensen deelnemen aan de 1000km, die verhalen zijn uiteenlopend. Of het nu een particuliere of een groepsdeelname is, overal schuilt een verhaal achter. Maar de rode draad is zonder twijfel dat iedereen zich ten volle inzet om de slepende ziekte kanker uit de wereld te helpen. Of het nu een familielid, een vriend of vriendin, een collega is, rijden doen ze allemaal met maar één doel, een hart onder de riem steken voor diegenen die de ziekte hebben.

Ook het Imelda ziekenhuis Bonheiden nam met met 5 ploegen deel aan de 1000km. “Inderdaad, maar wij komen ook supporteren voor onze andere collega’s en voor onze patiënten. Onze groep is samengesteld uit artsen, verzorgers, mensen uit de keuken, ...en niet te vergeten ook 1 patiënte” vertelt Bert Van De Wijngaert, verpleegkundige Imelda Ziekenhuis.

Deelnemers 1000 km voor Kom op tegen Kanker

Veertiger Nancy Limbourg reed voor haar eerste keer direct de 125 km. “Vorig jaar zijn wij meegekomen om voor het mannenteam te supporteren. Ik rijd nu zelf ook mee omdat mijn mama enkele jaren geleden kanker heeft gehad, en mijn echtgenoot zijn papa is overleden aan kanker. Maar ook het evenement is fantastisch, en ik ben zeker zinnens om volgend jaar terug mee te doen”. Nancy genoot alvast samen met het team van hun deelname, en trekken maandag op ontdekkingstocht door onze stad.

1000km voor Wetenschappelijk kankeronderzoek

De opbrengsten gaan zoals steeds naar wetenschappelijk kankeronderzoek dat een direct effect heeft op de levenskwaliteit en overlevingskansen van de patiënten.” besluit Marina.

De 1000km is in ieder geval een puike organisatie, en vraagt van de organisatoren heel wat voorbereidend werk. Denk maar aan het zorgen voor een veilig verloop van zowel de rijders als de evenementen in de middagsteden en de start en aankomstplaats Mechelen. Ook de honderden vrijwilligers die zich ten volle inzetten om alles vlotjes te laten verlopen, mogen niet vergeten worden.

Zondagavond sloot de 1000km af met een waar slotfeest, waar een recordbedrag van 4.930.000 euro op de teller stond. Met een record van meer dan duizend teams, mag ik gerust schrijven dat voor Kom op tegen Kanker, de mensen het beste in zich naar boven laten komen.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy / Contact

Alle foto's van zaterdag kan je bekijken via Flickr of Facebook