Mechelen herdenkt einde Tweede Wereldoorlog met V-Dag

V-Dag of Victory Day wordt ieder jaar herdacht op 8 mei. Ook onze stad Mechelen laat dit niet zomaar voorbijgaan, en herdenkt dit met plechtigheden aan monumenten. Het in gedachten houden van het einde van de gruwel tijdens de Tweede Wereldoorlog mag niet vergeten worden.

V-Dag te Mechelen

Capitulatie brengt eindelijk vrede in Europa

Op 8 mei 1945 werd de capitulatie van Duitsland ondertekend wat het einde betekende van de Tweede Wereldoorlog. De plechtigheden voor V-Dag namen hun aanvang aan het Monument voor politieke gevangenen aan de Van Benedenlaan. Diverse afgevaardigden als oudstrijdersverenigingen, burgemeester en schepen van de stad Mechelen, en enkele klassen van Mechelse scholen, brachten bloemenhulde.

Met de capitulatie kwam er een eind aan oorlog voeren waarbij miljoenen slachtoffers werden gemaakt. De mensen konden terug in vrijheid leven zonder bang te hoeven zijn” zegt Adolf De Vos als voorzitter van Koninklijk Verbond der Kringen van Oud-Strijders Gelijkgestelden 1940-1945 en Vaderlandslievende Verenigingen regio Mechelen.

De mensheid heeft geen lessen getrokken uit het verleden.

Toch heeft de mensheid uit het verleden nog niet veel geleerd. Ondanks al die miljoenen slachtoffers die hun leven gegeven hebben, blijven oorlogen dagelijkse kost in de wereld.

Adolf De Vos voorzitter Koninklijk Verbond Oud-Strijders regio Mechelen

Wij betreuren dat, omdat de lessen die gegeven zijn in de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de mensheid er blijkbaar niets uit geleerd heeft. Mensen zijn er niet verdraagzamer door geworden. Mensen moeten naar de kern gaan, de ellende uitdiepen en in herinnering brengen. Misschien maken we dan een kans naar een duurzame vrede” aldus de voorzitter..

Na deze plechtigheid verplaatste iedereen voorafgegaan door de Koninklijke Muziekkapel van de Mechelse Politie zich naar het Monument der Gesneuvelden op het Sint-Romboutskerkhof. De stoet die door de Hoogstraat, langs de Korenmarkt en de Ijzerenleen trok, genoot heel wat aandacht van voorbijgangers.

Koninklijke Muziekkapel van de Politie Mechelen

Ook dit keer enkele vaandeldragers die onder andere de vaandels van het Koninklijk Verbond Oud Strijders en Gelijkgestelden Regio Mechelen 14-18 / 40-45 (opgericht 1920), 2de Bataljon Fuseliers Regio Gent, Leopold III regio Mechelen, NSB Sint-Katelijne-Waver, NSB Mechelen, Verzetsbeweging Zwarte Hand regio Mechelen, Nationale Confederatie Politieke Gevangenen regio Mechelen, oorlogsvrijwilligers 40-45 regio Mechelen, Luchtafweer 40-45 Antwerpen en Brigade Piron Limburg-Mechelen.

Herdenking en bloemenhulde aan Monument aan Van Benedenlaan

Het laatste gedeelte van de herdenkingsplechtigheden vond plaats op de Grote Markt. Onder ruime belangstelling bliezen de muzikanten Te Velde, Last Post. Bij het hijsen van de vlaggen voor het stadhuis, hesen kinderen van de aanwezige scholen, de vlaggen van Groot-Brittannië, Canada, U.S.A., Russische Federatie, Frankrijk, Vlaanderen en België.

De plechtigheden werden afgesloten in de Keldermanszaal van het Mechelse stadhuis.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy / Contact

Burgemeester Bart Somers op herdenking V-Dag of Victory Day

Bekijk nog meer foto's op Facebook en Flickr