Kunstvestdagen 8.0 binnen gluren op zoek naar kunst

met categorie:  

Kunstvestdagen of ‘kunst op de vest’-dagen, werd voor het eerst in 2002 georganiseerd. Vandaag is het niet meer weg te denken in een cultuurstad als Mechelen. In de aanloop van deze editie werd er goed samengewerkt met de Academie Mechelen en de Koninklijke Beiaardschool. Het stadsbestuur van Mechelen is sinds het begin van de Kunstvestdagen steeds een ondersteunende partner geweest.

Ik vind het fantastisch wat die mensen hier presteren, en heel comfortabel om dergelijke partners te kunnen samenwerken. Het zijn mensen als deze die met een evenement als dit Mechelen doen leven” zegt Björn Siffer als schepen van Cultuur.

Kunstvestdagen te Mechelen 8ste editie

Gedurende de verschillende edities zijn de organisatoren steeds op zoek gegaan naar nieuw en jong talent zonder in te boeten aan de kwaliteit. Voor jonge, beginnende kunstenaars is dit dan ook een uitgelezen kans om in contact te komen met ervaren kunstenaars. Dit jaar verblijven 25 kunstenaars in 13 privé woningen aan de Keldermansvest.

vzw Kunstvestdagen sponsort klok op mobiele beiaard

Ik ga even terug in de tijd en ontdek dat Dirk Gooris initiatiefnemer was van het eerste uur, waar hij zich inspireerde op chambres d’amis van Jan Hoet. Die legendarische tentoonstelling uit 1986 brak letterlijk uit de muren van musea en galerijen en bracht hedendaagse kunstwerken van internationaal vermaarde kunstenaars naar tientallen Gentse privéwoningen.

Kunstvestdagen in 13 privé huizen van Mechelaars

In 2008 werd de vzw Kunstvestdagen opgericht. De leden van de vzw zijn de drijvende kracht en verzekeren het voortbestaan van dit evenement. De vzw wil in de toekomst samenwerkingsverbanden zoeken met andere culturele actoren en steun geven aan voornamelijk Mechelse initiatieven. Met de opbrengsten van de Kunstvestdagen heeft de vzw onlangs een klok gesponsord voor de mobiele beiaard.

Beeldende kunst bij mensen thuis in een openbare beleving

Ook op deze 8ste editie zetten bewoners van de Keldermansvest hun deuren open om kunstenaars de gelegenheid te geven hun werken aan bezoekers te tonen. Met het tonen van kunst in de woonkamer, de keuken of de inkom, mag ik best schrijven dat Kunstvestdagen als evenement een zeer laagdrempelig karakter heeft. Wie er allemaal binnen de muren van de huizen komt kijken, in de eerste plaats kunstkenners, maar ook mensen die gewoon uit nieuwsgierigheid een kijkje komen nemen.

Kunstvestdagen aan Keldermansvest te Mechelen

Zelf ben ik geen kenner, noem me maar een ‘leek’ in het aanschouwen en begrijpen van kunst. Gelukkig begrijpen deze artistieke mensen dat, en wijzen me toch steeds mits enige tips, de weg naar ... Wat er allemaal te ontdekken valt in de toch wel soms prachtige huizen, het uithangbord beeldende kunsten, grafieken, schilderijen, textiel, keramiek,fotografie, street-art, beelden, glaskunst, … kortom een waaier aan ontdekkingen..

Kunst en muziek een mooie combinatie aan Keldermansvest

Kunstvestdagen is niet enkel kijken maar ook luisteren. Zo zijn er bij vorige edities als theatervoorstellingen van ‘De Maan’, de voltallige brassband van Hombeek met 32 muzikanten, het majorettekorps ‘Va et Vient’ geweest. 28 Mechelse kleuterscholen maakten kinderkunstwerkjes die werden opgehangen aan de lindebomen. Muziek is ook kunst, en is dan ook ruimschoots aanwezig op de Kunstvestdagen. En het mag gezegd worden, het zijn niet zomaar de eerste de beste die de organisatoren op het podium brengen.

Kunstvestdagen editie 2018 te Mechelen

Kampa Kampa, zijn vier muzikanten met een liefde voor muziek en aangenaam verfrissende muziek. Florian en Briek brachten zaterdag een DJ-set. Zondagmiddag werd de mobiele beiaard bovengehaald waar studenten van de beiaardschool het beste van zich toonden. Ook het tweede weekend hebben de organisatoren een mooie affiche klaargestoomd. Zaterdag 2 juni Art-music performance Andrej Babenko & Mauro Pawlowski met live paintings en muziek.

Russische volksmuziek staat steeds prominent op de programmatie bij de Kunstvestdagen. Alexander, Elena en Sergei of Zolotoj Plyos laten u meereizen naar het mystieke Rusland. Zondag namiddag 3 juni wordt de Keldermansvest met een multi getalenteerd fluitensemble, 6 Horizontaal opgeluisterd. Hekkensluiter is Tom Kestens die samen met Mechelaars Laura Vandenheede, gekend van The Bonnie Blues, verrassende muziek zal brengen aan de Dijle kade. Binnen de muren van huisnummer 11 brengen leerlingen Aurélie dagelijks muziek vanop de harp.

Wandelen langs oneliners en gedichten

Voorbijgangers op de Keldermansvest, stellen zich al ettelijke jaren de vraag waarvan de oneliners en gedichten op de ramen afkomstig zijn. Wel, tijdens de vierde editie in 2008 werd er speciale aandacht besteed aan het woord. Dirk Verbruggen zou destijds uit eigen werk voorlezen maar moest in laatste instantie afhaken door ziekte en overleed een half jaar later. Vier jaar geleden werd er naar aanleiding van zijn 5-jarig overlijden een hommage gebracht.

Met steun van vzw Kunstvestdagen werd er voor de gelegenheid een boekje ‘Gelukkig zonder waarde’ door Frank Hellemans samengesteld. Het werd een best off met ook onuitgegeven werk. Er werden interviews afgenomen van de vrienden (Pat Donnez, Veerle Meurs, Erik Vlaminck en Lucas Van den Eynde) en de straat werd tijdelijk omgedoopt door Dirk Verbruggenlaan. Vanaf dan verschenen de oneliners en gedichten van Dirk op ramen en spandoeken aan de wandelboulevard. Gijs Vanhee, ook een gerenommeerd Mechels kunstenaar, geïnspireerd door die teksten, schilderde op een aantal ramen graffiti.

Kunstvestdagen is een tweejaarlijks evenement dat zich vanaf het begin focust op Mechelse kunstenaars die een voeling of enige band met Mechelen hebben. Een dagje uit naar Kunstvestdagen is zonder twijfel een aanrader. Deze zaterdag en zondag 2 en 3 juni 2018 nog te beoeken van 14.00 tot 18.00 uur

Bekijk de video hier via mijn YouTube kanaal

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen Blogt