In de kano voor den Battelaer

 

(foto's: Jan Smets)

Ik heb met hem afgesproken op het terras van dat zalig bruine cafeetje in die negorij van het Zennegat, dit aparte pitoreske uithoekje van onze stad, geprangd tussen Leuvense vaart, Zenne en Dijle.  Het is zomers warm, al zijn de dreigende onweerswolken niet ver weg.  Maar we vergeten ze haast bij een Gouden Carolus en een gezellige babbel.  We moeten ons dus nadien wel reppen om nog wat foto's te schieten voor een ware plensbui ons zou doen doorweken.  Kwinten Vangeel - geboren Battelaar, bioloog en nu al een poos leraar wiskunde, wetenschappen en informatica in de school van de Ursulinen in de Hoogstraat, heeft voor binnenkort wel een héél tof project op stapel staan.  Uitermate geboeid door alles wat me de natuur te maken heeft, gaat hij de uitdaging aan om deel te nemen aan Expeditie Natuurpunt op 23 en 24 juni.  Hij wil daarbij een kanotocht ondernemen van Lummen naar Mechelen.  Dat kan tellen: het traject is zowat 65 km. lang.  Kwinten doet dit uiteraard niet alleen!  Hij gaat dit avontuur samen maken met zijn vriend Ward Reijmen, zijn neef Simon Vermoesen die eveneens Battelaar is, en diens vriendin Annelies Kerschot.  Het doel is nobel: het wil een sensibliserende actie zijn voor het waardevolle natuurgebied Den Battelaer.  En met het ingezamelde sponsorgeld wil men Natuurpunt de kans geven om zoveel mogelijk grond in dit gebied aan te kopen...

 

 

Je kan dit initiatief van Natuurpunt het zo'n beetje vergelijken met 'Kom op tegen kanker'.  Al de deelnemers proberen met het inzamelen van sponsorgeld dit goede doel te steunen voor een natuurproject naar keuze.  Je kan dit doen door te fietsen, te wandelen of... door te kanoën.  Ook een combinatie van dit alles is mogelijk.  Wij gaan met ons vier 65 km de kano in!  We gaan het traject Lummen-Mechelen afleggen op twee dagen.  We starten op de Demer - overnachten in Begijnendijk, en varen dan de Dijle op.  De eerste dag staan 40 kilometer op het programma.  De rest hopen we de tweede dag te kunnen ronden. 

 

Mechelen heeft beslist een reeks waardevolle natuurgebieden in de stadsrand.  Het Mechels Broek is hiervan zowat het bekendste.  Maar er zijn nog wel enkele andere boeiende natuurbiotopen in deze regio.  Misschien wat minder bekend is den Battelaer op het grondgebied van de Mechelse wijk Battel.  Het gebied dat gelegen is tussen de Thiebroekvaart, de Zenne en de Gentsesteenweg is zowat tussen de 50 en 100 hectare groot.  Het wordt beheert door Natuurpunt die van hiervan zo'n 45 hectare in zijn bezit heeft.

Den Battelaer is een uniek gebied dat nu een gecontroleerd overstromingsgebied is.  Op het terrein - een oude Zennemeander kan je eveneens nog nog een oude Dijlearm ontdekken.   Er zijn een paar wandelpaden en een vlonderpad op het terrein te vinden.

 

 

Den Battelaer is een waar paradijs voor niet minder dan een honderdtal vogelsoorten zoals bijvoorbeeld de blauwborst die nog een verre neef is van de nachtegaal en het roodborstje.  Hij broedt vooral in waterrijke veenmoerassen.  Dit gebied is dus wel echt iets voor hem.  Daarnaast tref je er nog veel andere planten zoals moeras-vergeet-me-nietjes, dotterbloemen en pinksterbloemen aan en dieren als de krakeend...

 

Met het ingezamelde geld helpen we Natuurpunt om nieuwe grond aan te kopen in dit gebied.  Natuurpunt beheert dit alles wel, maar een deel van het terrein is nu nog privé.  Het is belangrijk dat dit natuurgebied op de juiste manier beheerd wordt.  Daarom willen we ons hiervoor inzetten.    Dit is al de derde editie van Expeditie Natuurpunt en ik wou er al langer aan meedoen, maar ik vond voordien nooit de tijd.  Het is mijn neef Simon die op een familiefeestje het idee terug op tafel legde.  We gaan dus samen de kano in.  Ik denk wel dat het 'afzien' zal worden.  We zullen nog even moeten oefenen.  En: we duimen voor mooi weer. 

 

Je kan 'de Batteleirs' (want onder die naam gaan ze meedoen) steunen door ze te sponsoren.  Vanaf een bedrag van 40 Euro bekom je een fiscaal attest.  Maar elk bedrag is overigens meer dan welkom.  Klein of groot.

Méér info kan je opsnorren via:

https://www.natuurpunt.be/natuurgebied/den-battelaer-en-de-oude-dijlearm

https://expeditie.natuurpunt.be/project/9171

 

(Ward, Annelies, Kwinten en Simon)

 

Om nog wat meer geld in het laatje te krijgen, organiseren Kwinten en zijn team op 17 juni een zogenaamde 'sneukeltocht' door het natuurgebied den Battelaer.  (tussen 14 uur en 18 uur)

 

We gaan dan een 6 à 7 kilometer wandelen door het gebied.  Iedereen is welkom.  We zorgen voor bewegwijzering en kaartjes.  En op het wandeltraject zijn er standjes te vinden waar je een drankje, een koek of een stuk fruit kan verkrijgen.  Je kan nog altijd inschrijven.  Volwassenen tellen 12 Euro neer en kinderen tussen 5 en 12 jaar betalen slechts 8 Euro.  Als je wenst mee te doen, dien je gewoon een mailtje te sturen naar:  debatteleirs@gmail.com      (vergeet niet door te geven met hoeveel deelnemers je wil meewandelen).  Boeiend wordt dit alvast!

 

 

Den Battelaer...: misschien is dit voor jou binnenkort ook geen onbekende plek meer op de Mechelse kaart.  Alvast hoopt men dat velen er het grote belang van zullen inzien.  De Mechelse natuur is té waardevol om te negeren.  We hebben prachtige gebieden in onze regio.  We moeten ze koesteren.  Steun aan Natuurpunt is zeker iets dat hierbij helpen kan.  (Naast de Batteleirs zijn er ook de Dijledromers - een ander Mechels groepje dat zich wil inzetten met deze Expeditie.  Zij doen dit voor de aaneenschakeling van al deze groene Mechelse gebieden... Kauwendael heeft ook een team en Battle4Nature wil zich met een groepje ook engageren voor Den Battelaer)

 

Van jongsaf was ik al geboeid door dit heerlijk stukje Battels groen.  Met de Chiro van Battel staken we een tweetal keer per jaar een handje toe aan natuurbeheerwerken.  Dat ging dan over het aanleggen van wandelpaden en andere onderhoudswerkjes.  En nadien aten we samen frieten (lacht).  Het was dus altijd wel leuk om doen.  Het is een prachtig gebied, en hieraan kunnen meewerken was top.  Met onze kanotocht willen we ons nu verder inzetten voor dit unieke gebied.  We moeten zeker 1500 Euro bijeen te kunnen sprokkelen.  Dat is ons doel.  We hopen dat zoveel mogelijk mensen ons willen steunen - door te sponsoren of om deel te nemen aan onze sneukeltocht...

 

Mijn sympathie en steun krijgt dit enthousiaste team zeker!