Feest in een wijk met pit!

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Op dit zonovergoten weekend waarop Mechelen weerom bewijst dat al diegenen die nog steeds geloven dat deze stad saai is en durven beweren dat er nooit wat te beleven valt, volkomen ongelijk hebben, vierde de Heihoek feest!  En dat doet deze gezellige, kleurrijke buurt wel meer.  Eén keer per jaar doen de buren van deze Mechelse wijk tussen vest, OLV-straat en Adegemstraat dit héél uitgesproken.  Elders in de stad kon je je culinair laten verwennen rondom Lamot, kon jegenieten van beiaardklanken in de Sinte-Mettetuin, bootje varen op de Dijle om met rode oortjes te luisteren naar  flarden uit de Decamerone van Boccacio...of gewoon kuieren op de markt of je onledig houden op een terrasje... De Hanswijkprocessie maakt zich op om morgen door de Mechelse straten te trekken...  En da's nog maar een greep uit het aanbod.  En in zo'n weekend zegt de Heihoek 'Hallo' tegen buren en andere Maneblussers.  Ze doet dat met een uitgestoken hand: het leuke symbool van een open, diverse wijk.  Vandaag toonde de Heihoek weer haar vriendelijkste gezicht.  Ongedwongen.  Complexloze samenwerking van buren allerhande.  En dat is de stad die ik liefheb.  Hier worden muurtjes afgebroken en begint het ware samen-leven.  Samen feesten, tuinieren, plannen smeden...  De Heihoek doet het allemaal!

 

 

Lang was deze buurt een blinde vlek in de stad.  Wie er niet woonde kwam er niet.  Toeristen lieten de wijk links liggen.  Waarom zou men ook?  De buurt had weinig bezienswaardigheden en had de naam lichtelijk verpauperd te zijn.

Die tijd is voorbij.  De buurt trekt nieuwe bewoners aan: jonge gezinnen van heinde en ver.  De Paterskerk werd omgebouwd tot hotel, en de aangrenzende Karmelietentuin werd een gezellig park om te ravotten en te verpozen...  Huizen worden gerenoveerd en een actief wijkcomité zorgt voor nog meer betrokkenheid en dwarsverbindingen.

Van 9 uur tot 17 uur kon je meefeesten met de Heihoekers.  Er was weer heel wat te beleven.  (voor de 9de keer alreeds!)

Een succesformule blijft de rommelmarkt in de straten rond de Karmelietentuin.  In de Kroonstraat zette ondertussen De Keeting waar armen zélf het woord nemen, haar deuren wagenwijd open.  Daar werd ook de gemeenschapsmunt 'De Mechelse Koekoek' voorgesteld.  Het is een alternatief betaal-en ruilmiddel voor mensen die zich inzetten in deze buurt.

De Poelstraat was vandaag een speelstraat, en daar werd druk gebruik van gemaakt.

In de tuin stonden een aantal kraampjes opgesteld waar men voor 1 Euro kon proeven van een gerecht uit het thuisland van een aantal buren. 

Muzikale optredens maakten het extra gezellig en de kinderen konden zich mooi laten maken in een poëtisch kapsalon of meedoen met een krijttekeningwedstrijd.

De Heihoek: gewoon een verrassende wijk met pit!