Damiaan van Molokaï

met categorie:  

Damiaan van Molokaï is in 2005 verkozen tot de Grootste Belg aller tijden.  Zondagnamiddag ging ik in de crypte van de Hanswijkbasiliek kijken naar een zeer beklijvende monoloog over het leven van Pater Damiaan.

Zelf heb ik pater Damiaan (3/1/1840 - 15/4/1889) altijd een heel inspirerende man gevonden. Ik heb er dan ook al redelijk wat boeken over gelezen en een film gezien. Maar niets als dit! Na enkele minuten werd het al duidelijk: dit zit aan je vel! Het was heel sterk gebracht!

 

 

Wat me zelf boeit is hoe hij zich helemaal geeft aan zijn leprapatiënten. De volle 100% is hij daar, zorgt hij zonder onderscheid, neemt hij het op voor "zijn mensen". Dit in ongelooflijk moeilijke omstandigheden - op een kale landtong, Kalaupapa, naast een steile rotswand waar de zon dus praktisch nooit kan schijnen.

Hij vertrok, zonder de mogelijkheid om nog vlug contact te zoeken, geen internet of sociale media, weg was weg. Niets was hem teveel, zo een typische koppige Vlaamse man die de strijd nooit opgaf. Naar mijn bescheiden mening, een échte gelovige, toegewijd aan zijn missie! Op een zodanig nabije manier dat hij uiteindelijk ook de ziekte krijgt en er sterft.

De manier waarop diaken Luis gestalte gaf aan Damiaan liet niemand onberoerd. Na de monoloog kon ik nog even met hem spreken. Het was slechts de 3de keer dat hij dit stuk bracht (nog meer chapeau). Maar als ik hoor hoe aanstekelijk hij kan vertellen is dat niet verwonderlijk. Hij werd al jong gegrepen door de figuur Pater Damiaan en zijn boodschap, en dit als 9-jarig jongetje al. Jaren later werd hij geraakt door de monoloog "Damiaan" van Aldyth Morris. Hij vroeg, toen nog bij de BRT, de monoloog op en kreeg de geluidsband. Die heeft hij sindsdien al ontelbare keren opgezet, i.p.v. muziek. Tussendoor bracht Louis ook 2 muziekstukken, waarvan hij er 1 zelf begeleidde met gitaar.

Ik heb super genoten!

De monoloog werd gebracht als bezinningsmoment van de mei-maand in de crypte van de Hanswijkbasiliek.  Wie trouwens de basiliek, of de crypte, nog niet gezien heet na de grote werken: het is zeer de moeite waard! En pater Damiaan is zeker een figuur om te ontdekken.

 

Tekst (c) Linda Van der Auwera
Foto (c) Chris Verbeeck