Steek maar een Anne Daniël in jouw reiskoffer!

met categorie:  

(foto: Jan Smets)

Ik moet het eerlijk toegeven: ik grijp niet zo gemakkelijk naar een thriller of misdaadroman als ik in de boekhandel zoek naar vakantielectuur.  Mijn gading weet ik eerder te vinden in historische romans en dergelijke... Maar: het debuut van Anne Daniël  - 'De Manipulator' wist me méér dan te bekoren.  In één ruk heb ik dit spannende boek dat zowat anderhalf jaar geleden van de drukpers rolde, uitgelezen.  Inderdaad: het las als een trein; was heel onderhoudend en zette me voortdurend op het verkeerde been.  Leuke karaktertekeningen, vlot, verrassend... Kortom: het bezit alle troeven van een perfecte pageturner.  Anne, geboren Mechelse, opgegroeid in Hombeek, mag dan nog niet de naambekendheid hebben van die andere Mechelse succesauteurs, Luc Deflo of Sterre Carron: met dit eerste boek van haar, heeft ze zéker gescoord.  Niet alleen bij mij.  Deze spannende roman die uitgegeven werd bij Kramat kreeg hele goeie kritieken.  Stop deze dus beslist in jouw reiskoffer.  Bedrogen wordt je allerminst.  Enne: schaf je meteen ook haar tweede boek maar aan!  In juni - net voor de grote uittocht naar de vier windstreken - komt 'De gekuiste versie' op de markt.  Bij mij staat deze alleszins al op het verlanglijstje.  'De manipulator' smaakt naar méér.  Ik garandeer je: binnenkort zal Anne Daniël niet langer de naam zijn van een nobele onbekende...

 

In de Manipulator balanceert de 35-jarige professionele manupulator Claire op twee uitersten.  Ze wordt ingehuurd om met haar sympathieke vlotte uitstraling mensen te beïnvloeden terwijl ze in haar pirvéleven onzichtbaar, alleen en afstandelijk blijft.  Behalve psychiater en jeugdvriendin Eva, weet niemand wat ze eigenlijk dtoe voor de komst.  Tot Guido verschijnt - een voormalig 'slachtoffer' dat Claire ruïneert op het moment dat ze een opdracht krijgt die haar carrière voorgoed naar een hoger niveau kan tillen.  De confrontatie wordt steeds brutaler en Claire beseft dat haar 'onschuldige' manipulatietechnieken niet langer zullen verstaan.

Ik praat met Anne Daniëls in boekhandel De Zondvloed in de OLV-straat over dit boek.  Ze vertelt met dat ze misschien wel wat heeft van hoofdpersonage Claire.  Ook een aantal vriendinnen vonden dat.  Net als Claire heeft ze alles graag onder controle...  Voor mij zit een goedlachse en bijzonder sympathieke Anne.  We hebben een leuke babbel.

 

Voor ik aan deze misdaadroman begon lagen de grote lijnen van het plot al vast.  De voorbereidingen, het denkwerk, de research, duurden langer dan het eigenlijke schrijfproces.  Weet je dat de meeste misdaadromans steeds een zelfde rechercheur of inspecteur ten tonele voeren?  Dat wil ik beslist niet.  Ik wil telkens een ander hoofdpersonnage.  Dit lijkt me boeiender.  Thrillerauteurs durven al wel eens klagen dat er soms wat meewarig op dit genre wordt neergekeken.  Ergens begrijp ik hoe dat komt.  De pool is overvol.  Durf eens iets anders aan!  Maar vele auteurs borduren liever veilig verder op hun succes.  Ik wil dat anders doen.  In mijn tweede roman voer ik een heel ander hoofdpersonnage op.

 

In 'de gekuiste versie' is het een schoonmaakster die de hoofdrol speelt.  Een heel ander type dan de controlefreak en intelligente Claire uit 'De Manipulator'.     Schoonmaaktster Susan ziet de kans schoon om in één klap het geld voor haar droomcruise te vergaren als ze in een kamer een enveloppe ontdekt... Maar hiervoor dient ze wel haar eigen regels te overtreden.  Ze moet zondigen tegen haar voor zichzelf opgesteld waardenpatroon.  Geen sporen nalaten, je nergens mee bemoeien en nooit op eigen initiatief gevonden voorwerpen teruggeven als ze voor advocaat Geys in hotelkamers het overspel van zijn cliënten verdoezelt...  Susan reageert niet op intellectueel niveau, maar eerder heel impulsief.  En  ze moet heel creatief zijn.  In de loop van het verhaal zie je Susan veranderen van een eerder onderdanig persoon naar een heel ander iemand...

Ik ben héél benieuwd naar dit tweede boek.

Anne Daniëls werd in 1971 geboren in Hombeek. Ze zat op de banken van de Sint-Martinusschool en later volgde ze les bij de Loretten in Mechelen, en de laatste twee jaar van het secundair onderwijs bij de Ursulinen in de Hoogstraat.  Nadien studeerde ze af als juriste aan de Leuvense universiteit.

 

Ik begon te werken aan de balie.  Eén jaar lang.  Maar ik ontdekte al heel vlug dat dit niets voor mij was.  Ik vond het een tamelijk arrogant wereldje.  Ik ben in de privé gaan werken.  In een verzekeringsmaatschappij.  Later kwam ik dan weer terecht op de juridische dienst van de Vlaamse gemeenschap. 

 

Lezen heeft Anne als kind héél gepassioneerd gedaan.  Als ze op zaterdag met haar moeder naar de Mechelse markt ging, werd er langsgelopen bij de bib, waar ze steevast vijf boeken onleende.  Op het einde van het weekend waren die reeds uitgelezen!  In de zomervakanties schreef ze zelfs boeken van haar favoriete jeugdauteurs over in schoon schrift!  Nu nog leest Anne vrij veel.  Ze probeert zoveel mogelijk Vlaamse auteurs te volgen.  Er zijn er zoveel goede bij, vertelt ze me.

Nu is ze dus zélf auteur geworden.  Eerder bij toeval.

 

Sinds enkele jaren woon ik in Nederland, in de buurt van Arnhem.  Mijn man is een Nederlander met roots in Viëtnam.  Daarom verhuisde ik met hem naar ginds.  Eerst woonden we in Apeldoorn.  Maar ik voelde me er ontheemd.  De Nederlandse mentaliteit is dan ook heel anders dan de Vlaamse (gelukkig niet bij mijn man).  Nederlanders hebben soms dat iets té 'directe', op het botte af.  Ik heb lang naar werk gezocht.  Maar dat was niet zo eenvoudig.  Mijn man was voor zijn job vaak op reis naar Duitsland, en dan zat ik daar alleen in ons kleine appartement.  Soms had ik het gevoel dat ik er 'zot' zou worden.  Mijn man suggereerde me om een blog op te starten.  Ik schreef toch immers graag?  Dat heb ik dan ook gedaan.  Een beetje als 'therapie' .Ik pende neer hoe ik me voelde als Vlaamse in Nederland.  Later stelde hij me voor om eens een thriller te proberen.  'Ik kan dat niet' dacht ik dan.  En toch ben ik er mee gestart.  Ik stuurde mijn manucript naar uitgeverij KRAMAT.  Men was niet laaiend enthousiast en men stuurde het terug.  Toch heb ik doorgezet. Ik heb een jaar lang les gekregen van een auteur van deze uitgeverij: Rudy Soetewey, die me de kneepjes van het vak leerde, en hij leerde me hoe men een goed idee uitwerkt tot een boek.  Eén jaar heb ik er over gedaan om 'de manipulator' te schrijven. Een vijftal proeflezers heb ik ingeschakeld, waaronder twee collega's van de uitgeverij.  Soms was de kritiek streng.  Maar goed: daar leer je van.  Ook de cover is uitgewerkt naar een idee van mij.  Het boek kwam uit in maart 2017.  De kritieken waren heel goed.

 

Het boek is inderdaad heel goed.  Alles klopt.  Anne gebruikt veel conversaties in het boek en laat hier en daar wat ballonnetjes op: de lezer moet immers mee kunnen zoeken..., de nieuwsgierigheid dient geprikkeld en de lezer moet al redenerend zelf aan het speuren gaan... En hiervoor geeft Anne net genoeg hintjes.  Maar dan ook weer niet té veel.

 

 

Dit tweede boek komt pas in juni uit, en toch ben ik al bezig met een derde.  Dat wordt weer helemaal wat anders en hierin figureert een psychopaat.  Wel is het hoofdpersonnage weerom een vrouw (ik kan me niet inleven in een man).  Ik schrijf het terug in de IK-vorm omdat ik me zo het best kan verplaatsen in dat personnage.  Ze wordt dan haast een vriendin die deel uitmaakt van mijn leven.  Tijdens dat werken aan een boek doe ikbijna niets anders dan schrijven, en mijn honden uitlaten...

 

'De gekuiste versie' ligt ook in de Mechelse boekhandel in juni.  Gegarandeerd suspense van de bovenste plank.  Voor het boek tel je 19,95 Euro neer, en hiervoor krijg je waar voor je geld!

Overspel, chique hotelkamers, een louche bijverdienste en een droomcruise: dé ingrediënten voor een spannend boek dat je tot de laatste letter in de ban zal weten te houden!

 

Wil je méér weten:

surf dan naar: www.annedaniel.info

 

Nog een leuk weetje: op 18 april werd in De Zondvloed een prijs uitgereikt door de Vereniging van Vlaamse misdaadauteurs.  Opdracht was om 'een moord te plegen in 29 woorden'.  Net zoals vorig jaar won Anne (die haar schrijfsel nu onder de naam van haar man instuurde) de aanmoedigingsprijs. 

Nog een reden nodig om haar boek(en) aan te schaffen bij jouw volgende bezoek aan de boekhandel?