ROOTS

(foto's: Jan Smets.  Hierboven werk van David Legrève)

De tentoonstellingen in ons Cultuurcentrum focusten dit seizoen vooral op fotografie.   En het moet gezegd: ik heb werkelijk knappe dingen mogen ontdekken gedurende voorbije periode.  Topexpo's met topwerken!  Professionele en amateurfotografen toonden hun kunnen in mooi opgezette tentoonstellingen.  Het seizoen wordt nu afgesloten met 'ROOTS' - een expo waarbij lokaal fotografietalent haar gevarieerd werk wil laten bewonderen.  Ik liep er langs en ik kan een bezoekje aan het Cultuurcentrum helemaal aanraden.  En in de tentoonstellingszalen kwam ik niet weinig bekende namen tegen.  Zo maakte ik (nog meer)  kennis met het verrassende werk van Mechels persfotograaf David Legrève (zie hierboven).  Ondermeer.  Stuk voor stuk geven ze allen hun eigen-zinnige fotografische kijk op hun stad, landschappen, hun roots...   Nog tot 27 mei kan je voor deze niet te missen expo die zaterdag van start ging terecht in het Cultuurentrum.  Gratis en voor niks.  Waarom nog twijfelen?

 

In het najaar lanceerde de stad een open oproep om deel te nemen aan een wedstrijd voor fotografen uit Mechelen en randgemeenten. Iedereen die ouder was dan 16 jaar en gepassioneerd bezig is met fotografie kon zijn werk digitaal doorsturen.  Niet minder dan 101 fotografen gingen hierop in.  Een jury selecteerde uit dit grote aanbod 18 deelnemers die nu de kans krijgen om hun werk te tonen aan het grote publiek.  In de jury zetelden de directeur van de Mechelse Academie, Hans Martens, docenten fotografie van het IKA, Bernaded Dexters en Rio Staelens, docente fotografie in de Luca School of Arts in Gentk, Lavinia Wouters, en beeldend kunstenaar Pieter Huybrechts.

 

 

Schepen van Cultuur Björn Siffer:

 

 

Liefhebbers van fotografie konden dit seizoen in ons Cultuurcentrum genieten van de veelzijdigheid die deze kunstdiscipline te bieden heeft.  Ons Cultuurcentrum programmeerde drie toptentoonstellingen, workshops en een ontmoetingsdag tussen professionele en amateurfotografen.  Met het tentoonstellingsproject ROOTS sluiten we deze seizoenfocus op fotografie af en geven andermaal toonkansen aan artistiek talent uit onze regio.  Het werk is erg gevarieerd.  Het thema kan kon door de deelnemers vrij geïnterpreteerd worden en dit zorgde voor een grote verscheidenheid.  Die verscheidenheid past bij de verbeelding van onze stad...

 

De deelnemers zijn allen tussen 21 en 69 jaar.

Zo gingen Anne Sophie Bruylants, Stanislas Huaux, Fred Vercauteren, Bartold De Busser en Tine Van den Eynde op zoek naar hun eigen roots, zoals daar zijn: de plekken waar ze opgroeiden, beelden uit de jeugdjaren, hun verloren dromen of grote verwachtingen...  Of ze doen het in een reeks zelfportretten en zelfs vertrekkend van beelden van chromosomen...

 

 

Christel Wellens, Elektra Laurent, Inge De Schuyteneer en Geert Verhaegen brengen dan weer gekende en minder gekende plekjes van onze stad in beeld...

Focusten op het landschap of de omgeving: Andrea Schonken, Joris Prikken, David Legrève en Fred Bosschaert... De stationsomgeving, nachtfotografie...

 

 

Voor opvallend actueel werk moet je zijn bij: Lien Lammar, Tom Tytgat, Gert Goovaerts, Gilany Kagermanov en Serena Vittorini.  Inspiratie vonden ze in een wassalon, in de Brusselse diversiteit, in het migratievraagstuk, in het door een zware aardbeving getroffen Italiaanse L'Aguila, in met wapens 'spelende' Israëlische jongeren...

 

 

De tentoonstelling die ontstond uit samenwerking tussen het Cultuurcentrum, de Koninklijke Academie en het IKA is te bezoeken tot 27 mei, telkens van donderdag tot zondag, tussen 11 uur en 18 uur, in de tentoonstellingszalen boven.