Mechelenbinnenstebuiten vliegt er weer in!

met categorie:  

      (foto's: Jan Smets)

Een nieuwe lente, een nieuw geluid...én een nieuw logo!   Fraai.  Maar Mechelenbinnenstebuiten is méér dan een mooi 'uithangbord'. Dat weet de ieder jaar weer aangroeiende groep fans al langer.  Zo zijn de zomerwandelingen van Mechelenbinnenstebuiten iets wat vele Maneblussers voor geen geld van de wereld willen missen.  Want deze gegidste wandelingen focussen steeds op verrassende en minder evidente facetten van deze boeiende stad.  Eigen-zinnig.  Positief kritisch.  Voor de kwaliteit van de wandelingen staat een trits uiterst enthousiaste en goed voorbereide ploeg gidsen garant.  Een nieuwe reeks van vier zomerwandelingen staat in de steigers.  En het moet gezegd: het ziet er weerom veelbelovend uit.  Willen we het programma eens overlopen?  Misschien krijg je ook wel zin om mee te stappen...

 

Elke zomervakantie serveert Mechelenbinnenstebuiten een aantrekkelijk programma.  Vier gloednieuwe wandelingen worden aangeboden - telkens op een zondagnamiddag of een woensdagavond.  Je kan dus kiezen wanneer je deelneemt.

 

Op zondag wordt er telkens gestart om 14 uur.  En dit jaar is de plaats van samenkomst elke keer opnieuw aan de leuningen van de IJzerenleen.  Dat is ook zo voor de wandelingen op woensdagavond, die starten om 19 uur.

De gidstochten duren maximum drie uur.  Er wordt een rustpauze in een café voorzien (drankje niet inbegrepen).  Deelnameprijs is 8 Euro cash bij vertrek.  Als je vooraf inschrijft bij UIT in Mechelen tel je slechts 6 Euro neer.  Als je jonger bent dan 12 jaar is deelname gratis.

Maar misschien moet je toch ook eens overwegen om een abonnement te boeken.  Zo betaal je amper 15 Euro per persoon voor deze vier wandelingen en je mag bovendien ook de vier hernemingen van de vorige zomerwandelingen, in juni meelopen.  Acht wandelingen voor dit kleine bedrag: het is een koopje!

(doe dan een overschrijving van 15 Euro per persoon op rekening van Mechelenbinnenstebuiten (met vermelding van je naam) op het rekeningnummer:

BE66 3204 3980 5043

 

 

Van Marskramer tot Mercado     

(zondag 29/7 en woensdag 1/8)

Je kon je auto voltanken Onder den Toren.  Nu kan je 'vapen' in de Bruul.  Ooit kon je je radio laten repareren in de Hoogstraat.  Nu kan je voor een pedicure op de Korenmarkt terecht.  Ooit vond je in de Katelijnestraat de ene winkel na de andere.  In de toekomst gaan we naar de Mercado...  Waar zijn de kleine handelaars naartoe?  Kunnen we leegstand in de winkelstraten vermijden?

 

 

Werk in de stad

(zondag 5/8 en woensdag 8/8)

De binnenstad is altijd een werkplek geweest.  Gilden en ambachten organiseerden lange tijd de arbeid.  Maar met de industrialisering werd de stad een arbeidersmagneet.  Wat is hiervan terug te vinden in de binnenstad?  Hoe organiseren we ons vandaag?  Waar vinden we flexibele werkplekken en satelietkantoren?  Blijven de (maak)bedrijven in de binnenstad of wordt de Mechelse binnenstad een woonstad?

 

 

Meester, hij begint weer!

(zondag 12/8 en woensdag 15/8)

Mechelen is een belangrijke scholenstad.  Tijdens deze wandeling graven we in haar rijke schoolverleden.  Pak daarom jouw schoolboeken bij elkaar en ga mee op stap met kwieke Kalissentenen, vlijtige Vellekens, deftige Damdemarees en kordate kajos.  En vergeet de appel voor de meester niet!

 

 

Schol!

(zondag 19/8 en woensdag 22/8)

Mechelen had een paar dozijn brouwerijen en ontelbare cafés: Lamot, Bieren Jacobs, Chevalier Marin.  De namen zijn terug te vinden in het straatbeelden maar de brouwerijen zijn verdwenen.  De vele volkscafés die onze stad ooit kende?  We hebben er nog een paar, maar voor hoe lang nog?  Gaat de Mechelaar niet meer op café?  Wandel mee door Mechelen ...met een frisse pint tijdens de pauze halfweg...

 

 

 

Hernemingen:

- zondag 3 juni om 14 uur.  Vertrek parking Lakenmakersstraat: 'Lakenmakers en Beesten'.  Wandeling in de Nekkerspoelwijk.

- zondag 10 juni om 14 uur.  Vertrek Ontvoeringsplein. 'Een dijk van een wijk'.  Wandeling in de Nekkerspoelwijk.

- zondag 17 juni om 14 uur.  Vertrek Bassisschool De Puzzel, Leuvensestwg.  'De mannen van 't arsenaal'.  Wijk Leuvensesteenweg.

- zondag 24 juni om 14 uur.  Vertrek zwembad Leliestraat.  'Van Coloma tot Gandhi'.  wijk Hanswijkenhoek.

 

 

 

 

Daarnaast zijn er dit jaar ook enkele extraatjes buiten het abonnement.

Fietstochten (buiten het abonnement): 

verplichte reservatie:  info@mechelenbinnenstebuiten.be

- zondag 27 mei om 14 uur.  Vertrek IJzerenleen.  'Stadsvernieuwing'.  Hoe gaan we wonen in de 21e eeuw?   6 Euro per persoon, ter plaatse te betalen.  (gepast graag)

- zondag 30 september om 14 uur.  'Divers Mechelen'.  Over de superdiverse samenleving in onze stad...  6 Euro per persoon, ter plaatse te betalen. (gepast graag)

 

Lentewandelingen (buiten het abonnement):

verplichte reservatie:  info@mechelenbinnenstebuiten.be

 

zondag 6 mei om 14 uur.  Vertrek hoek Hombeeksesteenweg/Brusselsesteenweg.  Over 'Herman De Coninck' met auteur van diens biografie, Thomas Eyskens. 

zondag 13 mei om 14 uur.  Vertrek IJzerenleen. 'Wilde natuur in de stad'.

Telkens 6 Euro per wandeling.

Verplichte reservatie: info@mechelenbinnenstebuiten.be

 

 

Herfstwandeling (buiten het abonnement)

verplichte reservatie:  info@mechelenbinnenstebuiten.be

zondag 14 oktober.  14 uur.  Vertrek IJzerenleen.  'Mechelen muurt'.  Langs de werken van street-art-artiesten in onze stad...

6 Euro ter plaatse te betalen.

Reservatie verplicht:  info@mechelenbinnenstebuiten.be

 

 

www.mechelenbinnenstebuiten.be

info@mechelenbinnenstebuiten.be

ook te volgen op Facebook