Lynn Cassiers' Imaginary Band serveert overheerlijk eigenzinnig oorsnoepWie een concert van Lynn Cassiers bezoekt, weet nooit geheel wat te verwachten. Of toch: dat het een bijzondere auditieve reis wordt waarop Cassiers je meeneemt naar een bijzonder eclectische persoonlijke universum waarbij haar dromerige zachte stem en elektronische manipulaties steevast een prominente rol spelen binnen de wonderlijke en rijke composities. Zondagavond 29 april 2018 was dat niet anders toen de zangeres, samen met haar dan toch niet zo denkbeeldige band, haar nieuwe project voorstelde bij Kunstencentrum nona: Imaginary Band.

Het septet smeet zich ten volle op de eigenzinnige en prachtige composities van Cassiers. Soms meanderend, dan wat heftiger, dromerig of mijmerend, altijd verrassend en vol intensiteit. Het was ronduit smullen van alle heerlijke oorsnoep waarop Lynn Cassiers' Imaginary Band ons gul trakteerde. 

Lynn Cassiers' Imaginary Band zag het licht tijdens het Brossella Folk & Jazz Festival waarvoor de veelzijdige muzikante carte blanche kreeg. Het septet bestaat uit de Brusselse saxofonist Sylvain Débaisieux (Mâäk, Guillaume Orti), violiste Ananta Roosens (Gotan Project, Thé Lau), pianist Erik Vermeulen (Erik Vermeulen Trio, Unplayables), euphoniumspeler Niels Van Heertum (Mâäk, Marble Sounds, Ifa Y Xangô), gerenomeerd contrabassist Manolo Cabras, percussionist Marek Patrman (Erik Vermeulen Trio, Unplayables) en natuurlijk Lynn Cassiers zelf op zang en elektronica. Veel 'schoon volk' bij elkaar dus.

De cd-voorstelling van Imaginary Band werd mee opgenomen in de programmatie van het Lunalia XS-festival, een organisatie van Festival van Vlaanderen en Kunstencentrum nona, waarbij 'de stem' in de muziek centraal staat. Lynn Cassiers tuitte de lippen en floot in de micro, dat gefluit werd meteen vervormd geëchoed, bas en percussie zetten in, blazers en de viool volgden, niet veel later volgde ook de piano en plots zaten we volop in de prachtige melodielijnen en gebeurde er heel veel tegelijkertijd in dit ronduit indrukwekkende Water Fall, dat de set opende. Met prachtige vocalen van Lynn Cassiers, een dolende, dan weer zelfzekere en majestueus dominerende sax van Sylvain Débaisieux en heerlijke pianovirtuositeit van Erik Vermeulen. De toon was gezet, en hoe.

Maar er zouden nog meer straffe toeren volgen, zoals “een soort reisverhaal” in de vorm van het slepende en deemoedige Kapitein Antonio & Toutes les Gares, waarin Ananta Roosens' viool de lead speelde, vooral ondersteund door de contrabas van Manolo Cabras en ingetogen pianopartijen van Vermeulen, en later verrijkt door een melancholische blazerssectie. Doorheen de compositie waarde de fluisterstem van Cassiers en, ook op fluistertoon, de typische aankondigingen die je in stations hoort. We weten het niet, maar is het vertrek van Kapitein Antonio niet zonder smart? Of kwam hij ergens bedroefd aan? Zoeken we het te ver? Ongetwijfeld wel. Alleszins: wat een bijzonder knappe compositie!

Bijzonder was ook We Talk, ingezet door de euphonium van Van Heertum, met Lynn pratend en scattend, gedreven door een laid back ritme, waarbij Vermeulen een gepaste pianopartij uit de vingers toeverde terwijl nog meer mooi kopergeweld klonk.

Het naar smooth jazz neigende Gugu, opgedragen “aan de mensen die we soms moeten afgeven”, was misschien nog het meest conventionele stuk in de set, met een hemels zingende Cassiers, aanvankelijk enkel begeleid door de contrabas, piano, en zuinige percussie, met later de haast huilende euphonium van Niels Van Heertum. Gugu klonk haast als een standard, of kan dat worden.

De absolute hoogtepunten zaten in de staart van de set. Zo was er het sublieme 7 Ways of a Hermit, prachtig en pakkend gezongen door Cassiers, begeleid door bas en piano onder een te snijden spanning, op een loom ritme, waarna het tot een briljant dissonant duel kwam tussen de blazers.

En dan was er de epische afsluiter van de avond: een behalve intens en ronduit beklemmend majestueus Shelf. Ook hier met prachtige vocalen van Cassiers, volop badend in een broeierige en dreigende, haast angstaanjagende sfeer. “You say I'm bitter, but I'm not sad nor depressed. I'm just letting go”. Slik! Het pianospel van Erik Vermeulen klonk niet minder dreigend, de blazers en viool treurden mee, de bas en percussie en kleurden alles donker...

Met Imaginary Band leverde Lynn Cassiers een bijzonder boeiend en knap nieuw verhaal af waarbij experiment en conventionele structuren opnieuw perfect hand in hand gaan. Fris en uitdagend, zonder te gezocht te zijn maar ook nooit te braaf. Opnieuw een bijzondere trip van deze geluidskunstenares en componiste met het hemels mooie stemgeluid.

Het album Imaginary Band is uit op het Clean Feed-label en je kunt het septet nog aan het werk zien in La Conserve in Leuven op 17 mei 2018. Het voorlopig nog enige geplande concert met de band, Lynn toert dra in Japan, er zijn ook nog haar andere projecten en ook de andere bandleden zijn druk in andere bands, zorg dus dat je erbij bent!

verslag: © Mark Van Mullem
bandfoto & artwork cd 
© Sophie Saporosi