Jo Haazen, 'onze' beiaardambassadeur in China

met categorie:  

  (foto: Jan Smets)

(overige foto's: Jo Haazen)

Sinds ik hem vorig jaar bezocht in Sint-Petersburg heb ik met Jo Haazen (ik wéét het: het is in deze context  een 'goedkope' uitdrukking...)nog met de regelmaat van een klok contact.  Trouwens: de foto hierboven kon ik van hem schieten in de klokkentoren van de Sint-Petrus en Pauluskathedraal op het...jawel Hazeneiland, aan de overkant van de Neva, in deze boeiende Russische stad.  Daar verblijft Jo al enige jaren voor het grootste deel van het jaar.  Hij is daar een 'seigneur' waarnaar men opkijkt.  Onze voormalige stadsbeiaardier mogen we wel een 'geadopteerde' Mechelaar noemen.  De in Antwerpen geboren charismatische beiaardier is een ware ambassadeur van deze kunstvorm die zo typisch is voor onze Lage Landen.  Hij draagt deze faam dan ook overal uit.  Deze muzikale erfgenaam van Jef Denyn zit momenteel in China.  En het is van daaruit dat hij mij contacteert...

 

Jo Haazen noemt dit onmetelijke Aziatische land 'een prachtig land met een grote toekomst'...

Ook daar kijkt men naar onze artistieke Vlaming op als naar een held.

 

 

 

Ik werd door het Staatsmuseum voor de Geschiedenis van Sint-Petersburg afgevaardigd om in Peking een uitwisselingstentoonstelling te openen over Russische klokkentorens.  Deze tentoonstelling duurt hier twee maanden en is te bezichtigen in het 'Ancient Dazhongsi Bell Museum', dat wellicht het grootste klokkenmuseum in de hele wereld is...!

 

 

 

De feestelijke opening van deze tentoonstelling vond plaats in aanwezigheid van prominente personen waaronder de regionale Minister van Cultuur en afgevaardigden van de Russische en Belgische ambassades.

 

Het is voor ons land immers een bescheiden eer dat een Belg hier in Peking zulke tentoonstelling mag openen.  In het kader van deze reis werden in enkele grote Chinese steden ook een aantal lezingen over de beiaardkunst georganiseerd, evenals verschillende pianoconcerten, ofschoon ik in de eerste plaats natuurlijk beiaardier ben en de piano eerder mijn tweede instrument is.  Het was allemaal schitterend en iedereen was in de (Chinese) wolken.  Ik weet niet of dit nieuws over de goede culturele relaties tussen België, Rusland en China ook de Belgische of Vlaamse media bekoort?  Ik heb er van hieruit moeilijk zicht op...

 

Weet je: laten we dan maar starten met dit nieuws op Mechelenblogt te brengen...

 

 

Goeie reis Jo!  En zet de Mechelse klokken  - 'Malinovi zvon' en aanverwanten ginds maar flink in de kijker!

 

(en zelfs in het verre China kan men niet buiten Mechelen als men een prestigieuze expo over beiaardkunst opzet...  Uiteraard!)