Circolito: van kapel naar hangar...

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets. Jeronimo Terrones, Greet Geypen en Lieven Leemans)

Op deze eerste dag na de Paasvakantie hebben alle scholen hun activiteiten weer hernomen.  Zo ook Circolito - misschien wel de origineelse en leukste van alle Mechelse 'scholen'.  Het was voor Circolito wel een héél bijzondere dag!  Want vanaf vandaag mogen ze hun activiteiten ontplooien op een geheel nieuwe locatie.  En wat voor één!  Voortaan huist de school in de helemaal vernieuwde lokalen van Den Hangar op het Douaneplein.  De school die in 2000 werd gesticht door Jeronimo Terrones verlaat hiermee zijn oude stek in het Klein-Begijnhof, waar ze al die jaren onderdak vonden in de voormalige Magdalenakapel.  Nu is Circolito in handen van Lieven Leemans die deze school met hart en ziel coördineert.  Jeronimo keek vandaag vanop de zijlijn toe.  Gezondheidsproblemen maakten dat hij niet langer aan het roer kon staan van zijn 'kindje'.  Maar de man die aan de doopvont stond van Circolito is een meer dan tevreden man.  Ooit begon hij met een handvol leden.  Vandaag leidt Lieven een school van vijfhonderd jonge artiesten.  In de beginjaren werden 2 lessen gegeven.  Nu zijn het er al 33.  "Den Hangar geeft ons de mogelijkheid om die groei verder te bestendigen en om onze activiteiten uit te oefenen in optimale omstandigheden."  weet Lieven me te vertellen. De nieuwe ruimte biedt vele voordelen en geeft meer mogelijkheden zoals het plaatsen van twee grote kuiltrampolines.  Vroeger kon dit niet.  Na jaren van plaatsgebrek is er eindelijk een oplossing uit de bus gekomen...

 

 

Niet minder tevreden is schepen van Jeugd, Greet Geypen.  Het Douaneplein is langzaam maar zeker dé plek aan het worden die zij voor ogen heeft: een levendig, bruisend en dynamisch centrum waar de jeugd zich thuis kan voelen.

 

(de 'officiële' opening...)

 

Aan dit Douaneplein, op loopafstand van het centrum werd in 2006 de eerste grote fuifzaal van onze stad gebouwd: Perron M.  In 2011 hebben we hiernaast een skatepark aangelegd en werd de Club ingericht waar muziekoptredens konden plaatsvinden.  Ondanks dat alles bleef het hier wel een grote grijze randparking.  We vonden dat hier méér kon mee gebeuren.  Het is immers een toffe plek vlakbij de stad.  Een paar jaar geleden vatten we het plan op om Perron M helemaal te verbouwen en renoveren.  Voortaan kunnen er tot 1000 fuifbeesten terecht en alles werd aangepast aan de huidige normen.  Vorig jaar werd de voorgevel artistiek aangepakt door straatkunstenaar Gijs Vanhee.  Het Clublokaal zou voortaan niet enkel voorbehouden zijn voor muziekoptredens, maar ook kleine fuifjes of andere dingen kunnen er doorgaan.  Voor particulieren, jeugdbewegingen... 

 

(De Loods - vroeger 'Perron M' - artistiek beschilderd door Gijs Vanhee...)

 

Daarnaast is ook de Uitleendienst van de stad hier terecht gekomen.  En dit al sinds september.  Jeugdbewegingen maar ook individuelen kunnen hier nodig materiaal uitlenen.

Enne: er werd een skatehouse ingericht, waar je skatelessen kan volgen, maar waar ook een cafeetje en een winkeltje in te vinden is.

 

 

(skatepark met daarachter De Hangar)

 

Met dit alles is er meer leven op dez site gekomen.  In december zijn we gestart met de heraanleg van het openbaar terrein.  Hier moet later één groot evenementenplein ontstaan.  De officiële opening van de jongerenzone Transit M wordt begin juni voorzien.

 

Nu is ook Circolito buur geworden van al deze reeds bestaande toffe dingen.  En in september zal ook een bouldervereniging in Den Hangar komen huizen.  Naast de ruimtes die specifiek zijn voorbehouden voor deze twee verenigingen, zijn er ook enkele gemeenschappelijke ruimtes waar ze gebruik van mogen maken, zoals inkomhal, toiletten, lift en technische ruimte.

 

 

De Boulderzaal zal ook een klimmuur hebben die ook perfect voor kinderen en jongeren te gebruiken is.  Mechelen miste al lang zo'n klimmuur.  Ooit was er eentje nabij de Battelsesteenweg, maar da's ook weer een hele poos geleden.  In de ruimte zal ook een cafetaria komen.

In den Hangar is er eveneens een polyvalente ruimte waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten of waar ze kunnen vergaderen, kwissen, exposeren...  En het is de Mechelse Jeugddienst die dit alles zal beheren.

 

 

De totale renovatie van Den Hangar kost 2 049 266 Euro.  De stad gaf enkele lokalen als erfpacht voor een periode van 27 jaar, en het is de stad die het grootste deel van de renovatie voor zijn rekening nam.  Al maakt schepen Geypen hier wel een kanttekening bij:

 

Circolito deed ook meer dan een aardige duit in het zakje.  Zo maar eventjes 300 000 Euro wist ze hiervoor bijeen te sprokkelen, en dat is een gigantisch bedrag voor een vereniging als deze.  Ze betaalde al de aanpassingen die specifiek zijn voor hun werking zoals de gaten voor de trampolines, de nieuwe profielen onder het dak om trapezes aan te bevestigen, de sportvloer, de trampolines zelf en het grote scheidingsgordijn dat van de hal twee grote circusruimtes maakt.  Ik wil Lieven Leemans ook uitdrukkelijk bedanken voor de constructieve samenwerking met de stad.   Ik ben erg blij dat Circolito hier nu ondergebracht is.  We zijn terecht fier op deze school die uniek is in de regio!

 

 

De Magdalenakapel in het Klein-Begijnhof zal voortaan gebruikt worden als uitbreiding voor de daar aanwezige kinderkribbe.  De verhuis van de school is nog niet volledig achter de rug.  Op de zolder van de voormalige school liggen herinneringen en overblijfsels van 18 jaar aan circuskamoen, Circolito-weekends, productiegroepen en toonweekends. 'Pure nostalgie' weet Jeronimo...

 

                (de Magdalenakapel...) 

 

Lieven Leemans:

 

We willen hier graag onze derde trimester starten zodat we de ruimte 'in real live' kunnen testen eer we het stevig vernieuwde lessenrooster voor circusjaar 2018-2019 bekend maken en de inschrijvingen laten starten.

Er komt dus hoe langer hoe meer ambiance in en rond het Douaneplein.  De Mechelse jeugd krijgt hier wel een heel bijzonder toffe plek om zich uit te leven.  Circolito heeft een mooie én véél grotere locatie gekregen en is er bijzonder blij mee.  Meer mogelijkheden, en ook de wachtlijsten om in te schrijven kunnen weggewerkt worden...  En dit is alleen maar Goed Nieuws!