Rap op Stap

met categorie:  

Op deze maandagnamiddag gaat plots m'n gsm...  Ik schrik me tot tegen het plafond (bij wijze van spreken)... een 02-nummer... tiens... Vijf minuten later rollen er tranen... tranen van blijdschap!

Het begon ongeveer een maand geleden. Op Facebook las ik een artikel over “Rap op stap”. Uitgelegd: vrijetijdsadvies en voordelen  voor mensen met een kleinere portemonnee.

 


Deze organisatie is een onderdeel van het Netwerk Vakantieparticipatie en opende onlangs een kantoor in Mechelen in de lokalen van armoedevereniging De Lage Drempel.
Na het lezen van dat artikel was mijn eerste reactie: WAUW!  Zij vinden dus: ‘Iedereen verdient vakantie’... Jaja... maar... euh... Zou ik, zou ik niet...

En ja, drie weken geleden stapte ik op een zonnige (en moedige) dinsdagnamiddag De Lage Drempel binnen. Een aparte ervaring: je komt in een smal gangetje terecht met drie deuren... welke van de drie zal ik proberen? Deur 1: geen reactie, deur is vast.  Dan maar deur 2: geen reactie, deur ook vast.  Oké dan, deur nr. 3: geen reactie, openen - niet openen, vooruit: doe het. Hola, ik sta plots in een grote ruimte waar ook mensen aan een grote tafel samen zitten. Enne... help... ze kijken allemaal naar mij. Allé hup Linda, niet achteruit maar een stap vooruit zetten nu. Het is of ik mezelf in slow motion bezig zie... (op zo’n moment speelt mijn fantasie verder). Enorme opluchting als er iemand aan die tafel blijkt te zitten die ik ken. Pfft, ... blijven ademen! Ik zeg waarvoor ik kom en kan meteen een ander kantoor binnen. Daar zitten 3 vrijwilligers van Rapopstap. Eén iemand legt me hun doel uit: een betaalbaar verblijf of een daguitstap zoeken voor mensen die het minder breed hebben (ja: bij mij zijn alleen mijn heupen breed ;-)


Het aanbod is zó groot dat ik thuis kan verder zoeken naar wat ik graag zou willen. Het is namelijk zo dat heel wat hotels, B&B’s, campings en vakantieverblijven een aantal plaatsen toekennen aan een veel minder tarief. Super toch! En het zijn er verbazend veel eigenlijk.  Daar ben ik van overdonderd.... de wereld is nog zo hard niet!

Vorige week dinsdag stapte ik met mijn top 3 terug naar de Lage Drempel. Haha, maar deze keer wist ik welke deur ik moest nemen. Of euh... Dat dacht ik... er hangt nu een papiertje op die deur: voor Rap op Stap moet je langs het gangetje. Ik lach wat schaapachtig naar de mensen aan de tafel en verdwijn weer door de deur naar de gang. Ik klop, niets.  Ik probeer: deur vast. Oke, zucht, dan maar weer terug naar het grote lokaal. Ik geef mezelf een schop: vooruit je kan het! Ik overleef mijn her-intrede in de grote ruimte en deze keer staat er iemand op om mij te helpen (dank je wel).

Na een tijdje is het mijn beurt. Deze keer zijn er 2 geweldige opa’s vrijwilliger. Chapeau: geen enkele moeite is teveel. Zij zoeken, vergelijken, blijven proberen.  Een kamer... oké, wat is het prijsverschil met een kamer met zeezicht? Ik vraag niets en kijk gewoon toe... euh... ja, maar dat zal wel duurder zijn denk ik dan... Oh, 2 euro per nacht verschil, en die man zegt ‘dan nemen we toch die kamer met zeezicht zeker!’... Euh,... ja zeker.  Papieren worden ingevuld, de aanvraag is weg. Ik bedank de beide mannen uitvoerig.
En ik kan je zeggen: ik dreef op wolkjes buiten. Zou ik écht op vakantie gaan? Na zovele jaren... een echte madam ben ik. Ik kan m'n geluk niet op.

En dus... na 7 dagen belde er net iemand van het Netwerk Vakantieparticipatie. Ja, mijn aanvraag is goedgekeurd.  Sterker nog: de kamer is nog beschikbaar.  En ik hoor: “Alles is dus in orde, je gaat op vakantie”. Plots verlicht ikzelf mijn hele living zeg. Grandioos!!  Er rollen een paar traantjes... maar deze keer dus van blijdschap, want ja: het is nu betaalbaar.

Er is nog wat moois in deze wereld! En ik dank met m'n hele hartje al die mensen die dit willen regelen, die kamers of evenementen toegankelijk maken door een aangepaste prijs aan te willen bieden.  Deze Linda is heel gelukkig en kijkt al uit naar haar daagjes aan zee.  "Blankenberge: here I come!" ;-)

 

Praktische info

 

Je moet voldoen aan 1 van de 3 voorwaarden om in aanmerking te komen:
  • recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming;
  • of in het bezit zijn van een Mechelse Uitpas met kansentarief;
  • of in budgetbegeleding of schuldbemiddeling zijn.
Het kantoor in Mechelen is gelegen in de lokalen van De Lage Drempel, in de Onze-Lieve-Vrouwestraat 43 te Mechelen.  De vrijwilligers van Rap op Stap zijn elke dinsdagnamiddag tussen 14 en 17 uur aanwezig.  Je kan ze ook mailen: rapopstap@delagedrempel.be

 

Mooie bijdrage én moedige getuigenis Linda!  Bravo!  Knap ook, wat die organisatie en De Lage Drempel doen... maar dat wisten we natuurlijk al langer ;-)

Fijn artikel!  Boeiend en in persoonlijke stijl gebracht.   Ik ben dan ook reuzeblij met de recente aanwinst van onze twee bloggende dames, José en Linda!  Meerwaarde voor Mechelenblogt.

Hallo Linda

Moedig van je om al die drempels te nemen!  Maak er de mooiste dagen van je misschien niet zó makkelijk leven van daar in Blankenberge.