Flashmob op de Botermarkt op Dag tegen Racisme

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Verbaasde blikken bij de voorbijgangers toen deze namiddag een groepje jongeren met veel enthousiasme hun beste beentje voorzetten en de Botermarkt wisten te prikkelen met hun danspasjes op aanstekelijke ritmes...  Ook was er een spandoek ontrold die deze Dag tegen racisme in de aandacht probeerde te brengen.  En dat lukte!  Jawel.  RESET PRIKKELT was de initatiefnemer en uitvoerder van deze verrassende flashmob.  RESET PRIKKELT?  Het zegt je wellicht weinig of niks.  Maar de naam staat voor een sociaal artistiek participatie project van H30, artistieke werkplek en de kinder-&tienerwerking van vzw J@M.  Samen leiden ze diverse jongeren naar het artistieke en cultureel vrijetijdsaanbod.  Tijdens dit traject kunnen jongeren hun talenten ontdekken.  Elke woensdagnamiddag komen ze samen in H30 in de Hanswijkstraat om te oefenen en te repeteren...  Vandaag konden we er ook mee kennismaken...

 

(Yasmina El Harchi en Imane Bentla)

 

De 17-jarige Yasmina El Harchi en de 16-jarige Imane Bentla die vorig jaar deelnamen aan RESET, geven danslessen in een zogenaamd 'prikkeltraject' aan diverse jongeren van 11 tot 16 jaar.  Met H30 geven ze zo perspectief aan jongeren.  Ze kunnen hun artistieke ambities ontwikkelen en zich later zelf bekwamen als artistiek begeleider en inspirerende coacht van een jongere generatie.

"Op deze manier kunnen jongeren geprikkeld worden in hun talent en leren ze nieuwe vaardigheden.  Ook krijgen ze zo de ruimte om te experimenteren" zegt cultuurschepen Björn Siffer.  "Met kleine succesmomenten zoals deze flashmob krijgen jongeren de smaak te pakken om verder te gaan richting artistieke productie..."

 

 

 

 

In de voorstelling PRIKKELDRAAD die op 13 en 14 april wordt gebracht in het Cultuurcentrum (meer info:    www.H30.be   ) krijgen we te zien wat jongeren aan verhalen bij mekaar sprokkelden uit hun eigen leefwereld, met vragen als 'Wat zijn grenzen?', 'Welke grenzen spelen een belangrijke rol?' 'Welke grenzen moeten doorbroken worden?' 'Welke grenzen dienen gerespecteerd te worden?'

Die persoonlijke ervaringen, problemen en verhalen bundelde regisseur Mike Van Alfen ot een boeiende en verrassende voorstelling.  Het geeft een inkijk op hun wereldbeeld en gevoelsleven.  De jongeren doen dit door middel van dans, zang, theater, slampoetry en poëzie.

Het is een mooie samenwerking tussen H30, J@M, Arsenaal/Lazarus, het Conservatorium en het Cultuurcentrum.  Ze slagen er in om het talent van jongeren te ontwikkelen.  Dit doen ze al voor het derde jaar op rij.  En steeds opnieuw vinden ze gemotiveerde jongeren met podiumambitie.

Dit jaar tekenen 9 jongeren present die meestapten in een traject van 5 maanden: Rania El Madani (16), Jitse Cammaer (16), Marie Bertoe Dewachter (16), Anna Filipyan (16), Adnan Konjevic (19), Lindsay Sanneh (17), Khadija Soussi (21), Marie Steegmans (17) en Merel Vander Elst (14)

Georgina Teunissen van Arsenaal/Lazarus en Evita Nossent, docent Woord van het Conservatorium voorzagen masterclasses om de jongeren te prikkelen en klaar te stomen voor deze performance.

De titel 'Prikkeldraad' gaat ook over grenzen.  Sommige stukken gaan letterlijk over prikkeldraad.  Want prikkeldraad kan ook een grens aanduiden.  Aan het front bijvoorbeeld.  Daarnaast kan je ook binnen je eigen persoonlijkheid grenzen ervaren..

Boeiend.  Heel zeker...