Decamerone in Mechelen...zeehaven...

 

(foto's: Jan Smets)

Wie de vorige editie meemaakte kan er van getuigen: de originele opvoering van fragmenten uit de beroemde Decamerone van Boccacio in een aantal tuinen van de Dobbelhuizen, grenzend aan de Dijle, en vanop rondvaartboot Malinska, was een topper van formaat!  Een succesformule!  Daarom wordt het evenement begin mei nog eens op stapel gezet.  Enne...: er komen ook een paar randactiviteiten waarbij je ondergedompeld gaat worden in de havenbedrijvigheid van weleer...

 

 

Na de positieve evaluatie van de eerste voorstelling kon een vervolg niet uitblijven.  De gedreven initiatiefnemers die wonen in het dynamische wijkje 't Veer, hebben er weer hun schouders onder gezet.

En deze tweede editie voorziet zowaar een verdubbeling van de capaciteit.  Want inderdaad: vorig jaar visten een aantal belangstellenden achter het net.

 

Vrijdag-en zaterdagavond op 4 en 5 mei, telkens om 19u30 en 22 u vaart een boot naar drie tuinen van de Dobbelhuizen.  Mechelse vertellers brengen er de grappige, prikkelend-erotische vertellingen uit het literaire meesterwerk van Boccacio.  Je wordt bovendien getrakteerd op een hapje en drankje.

 

Het geheel is ook deze keer volledig sprookjesachtig historisch aangekleed.  Sfeervol.  Erg sfeervol.  Je waant je in het Venetië van het Noorden.  Fakkels verhogen de mystieke atmosfeer. 

Met één van de initiatiefnemers, Johan Van Steelandt heb ik een babbeltje...

 

                                                                 

 

Deze keer zijn er ook twee randactiviteiten.  Een wandeltocht langs de kaden en een bezoek aan een mosselschip halen - voor even - het Mechelen van weleer terug.  Studenten van het Mechelse Conservatorium begeleiden aankomst en vertrek van de 'Decamerone-boten' met een vleugje klassieke muziek.  Mosselen staan straks weer steevast op ieders menu.  Maar 100 jaar geleden was het een heel huzarenwerk om die op het bord van de Maneblussers te krijgen.  De aanvoer gebeurde met typischemosselschelpen.  Op 5 mei meert de oude mosselhengst 'D'n Bruinen' aan op de Tichelrij.  Dat schip werd gerestaureerd door vzw Tolerant en we zullen het kunnen bezoeken.  De enthousiaste schipper zal het verhaal van de mosselaanvoer vertellen.  Mechelen was de voorbije eeuwen immers een belangrijke export-en doorvoerhaven voor Zeeuwse mosselen...

 

Inderdaad: Mechelen was ooit een belangrijke zeehaven.  Stel je voor!  Een bevlogen stadsgids wandelt met de deelnemers van de Zoutwerf naar de Tichelrij en dompelt hen onder in de havenbedrijvigheid van dat Mechelen-van-lang-geleden. 

Ooit brachten schepen van heinde en ver wol, leder, kolen en graan naar onze stad.  Mechelse reders haalden Engelse, Franse en Baltische producten naar de Dijlestad, en mosselschepen en vissersschepen leverden un waar op de Vismarkt en de Haverwerf.

Na de gegidste wandeling bezoek je 'D'n Bruinen', waarna afgesloten wordt met een drankje op de Tichelrij.

 

Voor deze randactiviteit op zaterdag 5 mei, om 15 of om 16 uur, betaal je 12 euro, en daarin begrepen zitten de wandeling, een historische kaart met foto's, het bootbezoek én het aperitief.  Vertrek op de Zoutwerf.

 

Tijdens het weekend van 4 tot 6 mei meren naast de oude mosselhengst ook nog enkele andere historische scheepjes aan op de Tichelrij.  Vrijdag-en zaterdagavond zullen ze bijdragen aan de historische sfeer voor het event 'Boccacio's Decamerone aan de Dijle'.  Aankomst en vertrek van de boten gebeurt onder muzikale begeleiding van conservatoriumstudenten.  Om 21u30 en 22 u!

 

 

Ben je klaar om de ondeugende en pikante verhalen te beluisteren in een Mechels decor? Schrijf je dan als de bliksem in. 

meer info:

https://www.facebook.com/decamerone.aan.de.dijle

https://www.uitinmechelen.be

Johan Van Steelandt:  0032 478 231 384

inschrijven via:  decamerone@telenet.be

 

De opbrengst van deze activiteiten komt ten goede aan een vergroeningsproject in de Dobbelhuizen.  Ben je toch nog te laat om deel te nemen?  Geen nood: je kan je dan alvast inschrijven voor de volgende editie!

 

 

 

 

@ Jan Smets

Vergis ik me wat de kledij die verleden jaar gebruikt werd niet die uit de veertiende eeuw was? Of ben ik wat voortvarend en hadden de organisatoren daar hun reden voor? Die hoeden en kledij  die men heeft gebruikt om de nodige sfeer te scheppen lijken mij uit de zevntiende eeuw te stammen.

De Decamerone (ondertitel: Prencipe Galeotto) is een verzameling van 100 verhalen die de Italiaanse dichter en geleerde Giovanni Boccaccio schreef, waarschijnlijk in de periode 1349–1360. Dit middeleeuws allegorisch werk wordt als zijn meesterwerk beschouwd. (zie Wikipedia)

Laat mijn gemekker echter geen domper op het initiatief wezen dat mij in het geheel genomen prachtig lijkt om te spelen op die dijlelocaties