Carnavalstoet op zijn Best in onze stad Mechelen

met categorie:  

Zondag was het alle hens aan dek voor de 46ste Mechelse carnavalsstoet. Stipt om 15.11 trok de stoet van carnavalisten voorafgegaan door Bellemadam (Myriam) zich aan de Veemarkt op gang.


Naar traditie werd de carnavalsstoet ingezet door een promo caravaan van enkele Mechelse handelaars, al zouden de organisatoren de komende jaren graag meer middenstanders zien deelnemen aan de stoet. Een 26-tal wagens en groepen uit de weidse regio maakten hun opwachting om van de carnavalsstoet een kleurrijk spektakel te maken.

Uiteraard was de carnavalsstoet de ideale gelegenheid om de kersvers verkozen Jeugdprins Arne De Swert (10)  en Jeugdprinses Kiara Aerts (9) te tonen. Naast de Mechelse groepen, de Maneblussers Mechelen en de Knullen Mechelen, waren er groepen uit alle windstreken van Vlaanderen en Nederland.

Showkorps st-Cecilia Zegge (Nederland) (drumband), drumband The Drumsticks (Antwerpen), de Postfluiters/ samenwerking Europese prinsessen Ruisbroek, 't Gevolg en d'Amuzekes beiden uit Aartselaar, de Palmridders (Antwerpen), cv Staesi Essen, drumband The Highlights (Bergen op Zoom - Nederland), de Varkenskoppen (Zaventem), de Plakijzers (Kapellen),  adfundum (Scherpenheuvel), de Kindervriendjes (Houtvenne), drumband de Doorzetters (Merksem), de Poema's (Leopoldsburg), Karnamor (Mortsel), de Vilvofiesters (Vilvoorde),  los Vanheckos  (Sint Niklaas), orde van de Pietermannen (Leuven) en als laatste de verbrande Puttenaars (Putte).

Lange rijen mensen vormden een haag die reikte tot aan de Korenmarkt en via de Onze-Lieve-Vrouwestraat, Vijfhoek en Bruul zich terug richting Grote Markt verplaatste.

Het weer zat de plezante optocht alvast mee. De vriestemperaturen hadden plaats gemaakt voor een zachter weertje. Helaas hielden de weergoden het het laatste uur voor bekeken, en strooiden in de plaats van confetti, regendruppels over het publiek. Toch kon het de pret niet bederven, er werd veel gelachen, gedanst en geroepen. Snoepjes en pluche diertjes werden vanaf de praalwagens à volonté over de toeschouwers geworpen, dit tot groot jolijt van de duizenden kinderen. Opvallend waren er heel wat kinderen die zich voor de gelegenheid mooi hadden uitgedost in allerlei bekende tv figuren, prins- en prinsessen, ..

Tribune volgeladen enthousiaste carnavalisten

Op de tribune aan het stadhuis hadden naar traditie een bont allegaartje genodigden van de diverse carnavalsverenigingen plaatsgenomen. Onder de prominenten burgemeester Bart Somers bijgestaan door de schepenen Stefaan Deleus en Koen Anciaux die fungeerden als jury, en nauwgezet punten toewijzen aan de beste verenigingen en praalwagens. Bijna alle passerende groepen toonden voor het podium het beste van zich. Ook de dansmariekes lieten het niet na om hun vertrouwde danspasjes met op de achtergrond de Sint-Romboutskathedraal aan de toeschouwers te tonen.

De gelukkige prijswinnaars voor 2018 zijn de Snot-e-bellen (Vilvoorde) die een prijs in de wacht sleepten als de mooiste vereniging, en de koko'note (Mortsel) hebben de prijs van mooiste wagen gewonnen. Naast de tribune konden rolstoelgebruikers ten volle meegenieten van het carnavalsgebeuren.

Voor de Mechelse de twee oudste Mechelse carnavalsverenigingen was er dit jaar iets te vieren. De stad carnavalsgilde De Maneblussers vieren dit jaar hun 50ste verjaardag (opgericht in 1968) terwijl de carnavalsvereniging Gilde De knullen hun 4 x 11-jarig jubileum vieren (opgericht in 1974). Tevens vierden de keizerinnen Elza (2 x 11 j. keizerin) en Anja (1 x 11 j. keizerin) ook een jubileum

Na de doortocht van de carnavalsstoet konden de kinderen zich nog lekker laten gaan op de carnavalskermis die gedurende vijf dagen op de Botermarkt staat opgesteld. Een delegatie van de deelnemende groepen werd na het feestgedruis ontvangen op het Mechelse stadhuis.

Ook dit jaar hadden de organisatoren van de carnavalsstoet weer heel wat inspanningen gedaan om alles tot een goed einde te brengen. Wie we ook niet mogen vergeten zijn de mensen achter de schermen als politie, veiligheidsdiensten, ruimingsdiensten, ... die alles veilig en netjes lieten verlopen.

Wie volgend jaar wil deelnemen aan de carnavalsstoet, kan alle informatie verkrijgen bij Georges Beerden (015/64.51.34) (na 18 u.) en Jean Aerts (015/20.30.58) of via e-mail: MKK@outlook.be

Tekst en foto’s Verschueren Eddy