Als het leven wiebelt, bieden woorden een houvast.

met categorie:  

      

                                            (foto: Jan Smets)

Schrijven zit in haar bloed.  Van jongsaf is Veerle Schaltin gepassioneerd door taal.  In haar tienerjaren hield ze een dagboek bij en pende ze gedichten neer.  Opstellen schrijven was haar ding. Ooit waagde ze zich zelf aan een kinderboek voor eerste lezertjes: 'Op reis met de tandenrobot'.  Kortom: bloed kruipt waar het niet gaan kan.  Vandaag heeft ze van die passie haar beroep kunnen maken en mag ze zichzelf 'schrijfdocent' noemen.  Met 'Wiebelwoorden' - dat echt 'haar kindje' is laat ze tijdens workshops de deelnemers het plezier van het schrijven ontdekken, en kunnen ze de verbinding met zichzelf ervaren én kunnen ze persoonlijk groeien.  Ze ondekken hun eigen kracht door over hun persoonlijke leven te schrijven.  De deelnemers leren hun wortels kennen en komen thuis bij zichzelf en het leven....  Als dat geen mooi opzet is! 

Het is boeiend om luisteren naar Veerle die het niet alleen voor hen zo verrijkend vindt, maar ook voor zichzelf.  Woorden bieden een houvast als het leven wiebelt.  Zo drukt ze het uit.  Op 23 maart kunnen belangstellenden op een kennismakingsdag hier meer over te weten  komen.  Deze gaat door in 'Le Pain Quotidien' aan de IJzerenleen.  Gestart wordt om 10 uur, en wie weet is dit net dé aanzet om ook deel te nemen aan de daaropvolgende workshops...

 

 

Veerle is onderwijzeres van opleiding, maar werkte vele jaren in het Dagcentrum van Borgerstein - een voorziening voor personen met een verstandelijke beperking.    Bijna twintig jaar heeft ze daar bijzonder graag gewerkt.  Toen wou ze een andere richting uit en na enkele tussenstapjes besloot ze de opleiding tot schrijfdocent te volgen bij 'Creatiefschrijven'. 

 

Bedoeling was om zelf later schrijfcursussen te geven.  Ik heb immers altijd graag voor een groep gestaan om iets te kunnen overbrengen.  Ik dacht eerder aan poëzie en fictie, maar door een gastdocente werd mijn interesse gewekt in 'levensverhalen'.., of hoe mensen door het schrijven van hun eigen levensverhaal zichzelf leren ontdekken...  Wij mensen zijn vertellers.  Eigenlijk kunnen we allemaal schrijven.  Schrijven is immers 'vertellen op papier'.  De verhalen die je over jezelf vertelt, hebben een invloed op hoe je in het leven staat.  Zijn dat steeds dezelfde verhalen - dan zou het wel eens kunnen dat je erin blijft vastzitten.  Vertel je wat je overkomt op een andere manier, dan zie je het ook anders en kunnen er deuren voor je opengaan.  Als je over je leven schrijft, kies je welke verhalen je schrijft. Je ontdekt de verhalen die in jou opgesloten zitten.  Daardoor ontdek je je kracht en soepelheid.  Je ontdekt wie je in wezen bent en hoe je in onze huidige maatschappij wil staan.  Het is pure zelfzorg.

 

Schrijven kan helend werken.  Toch is het géén therapie benadrukt Veerle.  Maar zeker kan het therapeutisch zijn.  Dingen uit de kindertijd - slapende herinneringen -  kunnen naar bovenkomen, en kunnen een andere kijk op het leven geven.  Verbanden kunnen plots ontdekt worden.  Inspiratie hoef je niet ver te zoeken.  Een onvergetelijke ontmoeting of een jeugdherinnering kunnen vaak al voldoende stof tot schrijven geven.  Met speelse en creatieve opdrachten worden ze wakker gemaakt en er voltrekt zich een spontaan proces...

Vijf jaar geleden is Veerle Schaltin met 'Wiebelwoorden' van start gegaan.  Wiebelen staat voor vrolijk bewegen maar ook voor schokken... Kortom: zoals het leven kan zijn in goeie en moeilijke momenten. 

 

Ik ben begonnen met een schrijfkransje bij me thuis.  Met enkele mensen uit mijn omgeving.  Ik zorgde voor thee en koffie, voor taart...  En zo begonnen we.  Zo is het ook gegroeid.  Ik maakte een website aan en maakte Wiebelwoorden bekend op Facebook.  De mondelinge reklame deed de rest.  Van het schrijfkransje werd het een schrijfcafé.  Zo komen we nu elke tweede woensdagmorgen van de maand voor een tweetal uur samen in Bar Marie aan het station.  We schrijven altijd rond een bepaald thema.  Ik begin met een verhaal of een gedicht en zet hen dan aan het werk.  Zo kwamen we al eens samen rond 'ruimte'.  De deelnemers dienden zichzelf eerst te tekenen in de ruimte die hen omringt en ik vroeg hen om rond die tekening woorden te schrijven die betrekking hadden rond die 'eigen ruimte'.  Het levert steeds verrassende resultaten op.  De deelnemers gaan allemaal anders om met het opgegeven thema.  We lezen aan mekaar voor wat we neerschreven, en dan geven we mekaar ook feedback.  Boeiend.  Het is verbazend om te zien hoe mensen die voordien nog nooit een tekst hebben geschreven plots tot nooit vermoede creativiteit komen. 

 

Steeds komt men samen in een klein groepje van vier à vijf personen.  Soms zijn het er meer.  Maar Veerle wil niet met meer dan tien personen rond de tafel zitten.  Het moet werkbaar blijven.  De groep is een mix van 'blijvers' en nieuwkomers.  Vooral vrouwen komen er op af.  Maar ook mannen schrijven zich in.  Meestal zijn het mensen tussen de 45 tot 70 jaar, maar af en toe komen er ook jonge mensen meedoen.

 

(foto's: Wiebelwoorden)

 

Het gaat vooral om het proces in plaats van om het product.  Je moet niet denken dat je goed moet kunnen schrijven om deel te nemen.  We staan open voor iedereen.  Schrijftalent hoef je niet te hebben. 

 

Op 23 maart is iedere belangstellende welkom vanaf 10 uur in Le Pain Quotidien, waar de kennismakingsdag doorgaat in het bovenzaaltje.  Tot 17 uur zal het duren. Een lunch wordt voorzien.

meer info en inschrijven via:

http://www.wiebelwoorden.be/schrijven-over-je-leven-kennismakingsdag/

 

Als je na deze kennismakingsdag 'goesting' krijgt om hier verder mee te gaan, kan je deelnemen aan de daaropvolgende zes sessies.  Wie om één of andere reden deze kennismakingsdag zou moeten missen, kan later nog aansluiten. (20 april, 4, 18 en 25 mei, 1 en 8 juni - tekens van 10 uur tot 12.30 uur)

Veerle leeft voor haar job.  Dat voel je.  Ze coacht met openheid, zachtheid, respect en liefde.  Zo wil ze dat.  Ze gaat dan ook graag met mensen om.  De sessies verlopen diepgaand en speels. 

Ze vertelt me dat ze ook in de zorgsector af en toe personeel opleiding geeft om met de door hen toevertrouwde mensen iets te doen met hun levensverhaal.  Mensen die worstelen met psychische kwetsbaarheid, of mensen met beperkingen, ouderen...  Een cursus maakt ze op maat - voor een halve of volledige dag of langer...   Zelf heeft Veerle ook vele jaren in de zorgsector gewerkt.  Ze weet dus maar al te goed wat er leeft in die sector. 

 

Daagt het jou ook uit?  Dan weet je wat je op 23 maart te doen staat!  Veerle Schaltin zal je maar wat graag ontvangen...

 

 

veerle.schaltin@wiebelwoorden.be

www.wiebelwoorden.be

www.facebook.com/wiebelwoorden/

0477/33 88 72