Afsluiter jeugdboekenmaand in Speelgoedmuseum

met categorie:  

Lezen, lezen,... ik vind het héérlijk! Zelf lees ik enorm graag, en kan mij ook helemaal verdiepen in een boek. Ik ben eigenlijk een beetje, hoewel toch eerder “helemaal van de wereld” als ik in een boek lees. Zo heb ik ooit de trein zien vertrekken toen ik op het perron zat...; dit was wel een heel vreemde ervaring. Ik was een spannend boek aan het lezen.

(foto: Linda Van der Auwera)

Na zovele jaren kan ik het wel opbiechten: ik was iets vroeger gestopt met werken (ipv een keertje veel te laat, dus wel oké, toch?) zodat ik verder kon lezen. Hobbeldehobbel de berg af naar het station Brussel-Noord. Die bergaf aan de Paleizenstraat deed die dag zijn werk, er zat vaart achter. Toegekomen, zet ik me neer om op de trein te wachten. Natuurlijk meteen mijn boek opgediept. Tot ik op een bepaald moment toch iets gewaar werd... ik hoorde nl. de deuren van de trein dicht gaan... enne... ik zat nog op het perron. Tja... dan maar de volgende, ik kon verder lezen dus het maakte me niet zoveel uit. Die “verdwijntruc” werkt nog ;-) en kan heel deugddoend zijn als het leven wat tegenzit.

Maar terug naar mijn onderwerp: maart stond helemaal in het teken van de jeugdboekenmaand, het boek in de kijker voor de jeugd. Een initiatief waar ik dus volledig achtersta. Immers, lezen is ZALIG!! en dan wil ik anderen ook die ervaring gunnen. Ter afsluiting hiervan stond vandaag de quizzuil van LINC, een vzw die werkt rond geletterdheid, mediawijsheid en e-inclusie, in het SpeelgoedMuseum Mechelen. Heel leuk gemaakt met een quiz  voor de gelegenheid met speelgoedvragen. Vol ambitie mocht ik ook de quiz proberen.... (eigenlijk quiz ik helemaal niet graag! om niet te zeggen dat ik er een grondige hekel aan heb; maar voor de goeie zaak nietwaar?). Zoals altijd leg ik de lat dan heel hoog (ik probeer dat af te leren, maar zucht...). Als je alle vragen juist hebt, gaat de leeslamp branden. En... neen zeker, geen licht voor mij... gelukkig maar 1 foutje, dus daar kon ik nog mee leven. Net in dit Paasweekend dus geen licht voor Linda. Hopelijk vanavond wel in de Paaswake, tenzij ze daar ook een quizke aan zouden vasthangen, dan zou het ook daar een twijfelachtige zaak kunnen worden, vrees ik.

Na een leuk gesprekje met verantwoordelijke Eva Cuypers ,ondertekende ik tot slot met heel veel toewijding, het bibliotheekcharter. Een actie waarmee LINC vzw ook de aandacht wil richten op de bibvooriedereen-campagne van VVBAD, die nog loopt tot 23 april 2018. De campagne moet toekomstige gemeentebesturen duidelijk maken dat goed functionerende bibliotheken onmisbaar zijn. Dus zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen. Je kan dit charter ondertekenen op www.bibvooriedereen.be, doen zou ik zo zeggen!

In Mechelen krijgen we een heel nieuwe bibliotheek, dus we worden verwend om de bib te bezoeken in een wel heel aangenaam kader.
Ik was enkele jaren geleden uitgenodigd om de resten van het oude pand te bezoeken. Als ik nu de nieuwe foto’s zie van wat er al is, dan weet ik wel zeker dat ik het gebouw niet meer ga herkennen.
Toch kunnen vele handtekeningen ook ons helpen. Zo heb ik onlangs gehoord dat er heel wat boeken verhuizen naar het depot. Je kan ze dus nog wel ontlenen als je titel en schrijver weet. want dan kan je het boek aanvragen, waarna ze het boek ophalen. Een paar dagen later zou je dan je boek kunnen ophalen. Maar zelf snuister ik zo graag rond om te zien, een boek vast te nemen, te bekijken... zoveel leuker om te kiezen, is mijn persoonlijke mening.

Wisten jullie dat er in de cafetaria van het Speelgoedmuseum 3 kleine rekjes zijn met een paar kinderboeken (zowel enkele strips als andere)   die je daar ter plekke kan lezen. Als je tussen al het spelen en ontdekken even rustig wel zitten, kies je gewoon een leuk boek, en hopla, direct ben je in een heel andere wereld.
Misschien een nog te ontdekken schat in het museum.
 
Ziezo, volgende week volgt er nog een artikel over de Fifties die weer te ontdekken in het Speelgoedmusem.
 
Fijn paasweekend iedereen, en als je wat vrije tijd hebt, een boek is een stevige aanrader ;-)