circus Ronaldo krijgt vandaag cultuurprijs in Barcelona

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets.  Johny en Danny Ronaldo)

De tijd dat er in sommige kringen wat meewarig werd gesproken over 'dat Muizens circusje' is lang verleden tijd.  Gelukkig maar.  Circus Ronaldo is wereldklasse!  Mechelen mag terecht trots zijn op deze culturele ambassadeur die met trots onse stads vlag hoog op de circustent hijst.  Ronaldo balanceert als de beste koorddanser tussen circus en commedia dell'arte.  En hierbij weet het circus perfect het evenwicht te vinden.  Ontroering, warmte, humor: het zijn allemaal ingrediënten van een succesformule waarmee het circus tot ver buiten de stadsgrenzen weet te scoren. Vandaag mag het circus in Barcelona de prestigieuze cultuurprijs voor beste circusvoorstelling 2017 in ontvangst nemen.  Ronaldo krijgt deze erkenning voor zijn voorstelling 'Fidelis Fortibus' - een eigenzinnige en originele solo die volledig werd geschreven en uitgevoerd door Danny Ronaldo.  Straks - om 18 uur - mag hij de prijs ontvangen uit de handen van de Barcelonese burgemeester Ada Colau en de cultuurcommisaris van de gemeenteraad, Joan Subirats.  De uitreiking zal te zien zijn op de lokale televisie.

 

 

De jury besliste unaniem om deze prijs aan 'Fidelis Fortibus' toe te kennen nét vanwege die originaliteit.  Vooral de manier waarop modern en tradioneel circus hier meesterlijk gecombineerd worden, sprak de jury sterk aan.

'Fortis Fortibus' werd eerder al, in 2016, als eerste circusvoorstelling genomineerd voor het theaterfestival aan de Antwerpse Singel.

De voorstelling staat bol van melancholie.  Het thema is de trouw en haast absurde verbondenheid die de oude circusfamilies uitdragen.  Danny staat alleen in de piste, omgeven door een cirkel van begraven circusartiesten.  Door zijn krachtige illusies komen de overleden zielen tot leven.

 

Danny legt het zo uit:

 

Fidelis Fortibus is een grappige en poëtische voorstelling met een warme menselijke humor en een licht lugubere melancholie.  Een voorstelling die gaat over mijn diepste gevoelens voor het circus en de circustradities. Maar ik ben er van overtuigd dat het ook herkenbare metaforische beelden zullen zijn voor zoveel mogelijke situaties van vandaag.  Want we moeten nooit ver kijken om oude patronen te herkennen die in stand gehouden worden vanuit een onbewuste trouw aan het verleden...

 

link trailer 'Fidelis Fortibus':

 

https://youtu.be/WPTWauEanaY

 

Al zeven generaties weet Ronaldo ons te verbazen met een mix van spontaniteit en vrolijke chaos.  Het Mechelse circus trekt de wereld rond en bracht zijn vertoningen op talrijke circus-en theaterfestivals.  Tot in Australië en Nieuw Zeeland!  

Danny Ronaldo is erg blij met de erkenning. Voor hem is dit het bewijs dat het fragiele het kan halen van het spektakel.

Ook cultuurschepen Björn Siffer is opgetogen met de prijs voor het Mechelse gezelschap.  Voor hem is het circus een ambassadeur eerste klas!

Momenteel wordt gewerkt aan een nieuwe reeks voorstellingen.  Deze gaan door onder de naam 'Swing' en Nanosh,oudste zoon van Danny zal hierin met zes andere artiesten in de piste het beste van zichzelf geven.  Met deze voorstelling zal men de Mechelse deelgemeentes afreizen...

www.circusronaldo.be

 

Over de geschiedenis van het Mechelse circus schreef ik eerder al dit artikel op Mechelenblogt:

www.mechelenblogt.be/2015/02/ronaldo-geschiedenis-van-theater-en-circus