De wereld is een schouwtoneel..

met categorie:  

"De wereld is een schouwtoneel ,

ieder speelt zijn rol en krijgt zijn deel... " 

( William Shakespeare)

Mijn ouders waren toneelliefhebbers . Na de oorlog genoten ze van alles wat Mechelen op dat vlak te bieden had..  Ons ma sprak lovende woorden over Tuur De Weerdt en onze pa hield van operettes.  Jong maar Moedig en de Dijlezonen waren favoriet ... Als ze in Mechelen niks naar hun gading vonden reden ze naar Antwerpen..

 

 

Zo hadden ze in die tijd  (1955 )  een abonnement bij Billiard Palace op het Astridplein, waar ELKE WEEK een nieuwe revue liep !!!

Mijn zus mocht mee , maar ik moest thuis blijven .

Tante Marie , die bij ons inwoonde  probeerde er een leuke avond van te maken... Een spelletje met de kaarten   ( " Fretten"  )  en een kop warme chocomelk als afsluiter ..

Rond negen uur gingen we naar bed ..Tante Marie sliep meteen , maar ik bleef wakker..

Ik telde haar snurkjes tot ik de voordeur hoorde..Onder aan de trap zwaaide ons ma met het programmaboekje ..   " Was het schoon ? "  vroeg ik...  Ze knikte  en  legde het programma op het nachtkastje... "Morgen zal ik je alles vertellen "  zei ze ...

Toen we verhuisden zijn al die prachtige programmaboekjes verloren geraakt...      Jammer !

Toen ik elf was stierf tante Marie en dat had consequenties...  Ik mocht mee !!! Mee naar het theater , naar de operette, naar de revue.  Ik keek mijn ogen uit en bedacht voor mezelf dat DIT  het leven was..

Ik genoot van de balletten , bewonderde de toiletten van de vedetten en verstond geen bal van de veelal dubbelzinnige sketches..

Toen we op school een opstel moesten schrijven over een pakkende gebeurtenis beschreef ik vol overgave het reilen en zeilen van de revue..                                      

Terwijl mijn klasgenootjes tevergeefs hun inspiratie van het plafond haalden , schreef ik met één pennentrek een straf  verhaal over verboden liefdes  en schaars geklede balletmeisjes..

Zuster Bernarda , de klastitularis , rende met het opstel naar moeder overste.. Die was in alle staten en onze pa mocht het op school komen uitleggen.. Om maar te zeggen dat mijn eerste schrijfsels niet echt succesvol waren..

Later wou ik journaliste worden , of schrijfster...Leven van mijn  pen... Maar daar zagen ze bij ons thuis geen toekomst in.. Ik werd kleuterjuf en heb dit 37 jaar met veel plezier gedaan .

Na mijn loopbaan in het onderwijs wou ik mijn vrije tijd zinvol besteden..  In het  toenmalige centrumblad  las ik een interessante advertentie.  "Acteurs en actrices gezocht , ervaring niet vereist , Mechels praten wel..."Na een korte auditie werd ik gecast in  twee  stukken.. Mijn  toneelcarrière was gestart!

Soms kreeg ik rollen die me lagen , soms ook niet ..  En daarom besloot ik om zelf een stuk te schrijven... In 2005  schreef ik  .. "Omdat kiekens  belangrijk   zijn.."  Een persiflage op de toenmalige verkiezingsslogan  "Omdat mensen belangrijk zijn..."

Paul Larivière  van ALMO las het , gaf zijn fiat en vroeg of ik nog stukken had..  De (toneel) bal was aan 't rollen..  Tot mijn grote verbazing werden mijn stukken meteen opgevoerd ... De  "kiekens"  gingen in première in Ieper  en in Antwerpen...Euforie ten top!

Mijn eigen stad en de buurgemeenten Bonheiden , Duffel , Katelijne en Onze Lieve Vrouw Waver bleven ook  niet achter..

Ik hou van een verzorgde taal , dat spreekt...  Maar sommige stukken komen het best tot hun recht in de streektaal..    En zo spreken mijn geesteskinderen plots Hasselts , Leuvens, Gents , Pajots , Oostends enz.      Maar ons   Mechels  dialect blijft  voor mij de MAX !!! Laten wij Mechelaars ervoor zorgen dat het niet verloren gaat !

Ondertussen schreef ik 48 toneelstukken.. Komedies en ook enkele ernstige stukken..

Van het stuk FATA MORGANA  zal de regie en de uitvoering me altijd bijblijven..  Ik mocht zelf de  regisseur kiezen en ik hoefde niet lang na te denken..   Ik contacteerde  Jef Dubin en hij stemde toe !  Zijn visie en fantastische regie maakten van dit stuk een beklijvend iets .  Jef , je heengaan laat een grote leegte na ..

Af en toe speel ik mee in een stuk van merzelf en dat is echt waar dubbel genieten.. Momenteel speelt  het Mechels Volkstoneel    " ALLES WENT , BEHALVE NE ..."   De typisch Mechelse uitspraken zorgen voor leuke reacties van het publiek...

Ook u  bent van harte welkom om een bezoekje te brengen aan het Mechels Volkstoneel  (theater Korenmarkt)   korenmarkt 14 , 2800  Mechelen .. Verdere  info op   www.mvttheater.be

Mechelse groetjes

José Ruysevelts 

 

 

 

 

 

 

 

 

Welkom als nieuwe blogger José!  Ik heb dit eerste artikeltje met plezier gelezen.  Ik kijk dan ook uit naar andere stukjes in de toekomst!

Bedankt Jan !!!