Van een Mus een Olifant maken nu te kijk in Mechelse etalages

Van Een Mus Een Olifant Maken, is de nieuwe winkelwandel tentoonstelling waarvoor de mensen van de Mechelse vzw Sjarabang, de handen uit de mouwen hebben gestoken. Dit beeldend project is naar aanleiding van Kunstproeven 2018 dat half maart zal plaatsvinden in de binnenstad.

 

Het is reeds de 4de editie van dit beeldend project in de vitrines van de Mechelse handelaars. We herinneren ons wellicht nog de allereerste pinguins en schildpadden, maar ook ezeltjes, konijntjes en vorig jaar de poezen. Telkens brengen deze in polyester gemaakte dieren heel wat kleur in de uitstalramen van de winkels. De handelaars zijn alvast zeer enthousiast over dit project, en vinden dat dit een eenheid vormt tussen de diverse handelaars.

Mensen met of zonder beperking creëren kunstwerken

Maar liefst 70 mensen met of zonder beperking hebben zich ten volle ingezet om ook dit jaar de mussen en olifanten, van leuke decoratie en kleuren te voorzien. Zo’n 140 dieren heeft de vzw in polyester laten maken, waarna ze naar diverse instellingen of individuele mensen in Vlaanderen werden geleverd. Vanaf dan begint het echte werk.

De decoratie gebeurt binnen een atelier van een instelling, en onder begeleiding. De individuele makers die doen het van thuis uit. Dikwijls met de hulp van ouders of andere familieleden. Maar ook de kunstenaars zonder beperking hebben er uiteraard veel plezier aan beleeft.” vertelt Marleen D’Joos (vzw Sjarabang).

Donderdag namiddag is het workshop in het atelier van Sjarabang gelegen in het Groot-Begijnhof. Ik ben dan ook zo vrij geweest om een kijkje te gaan nemen. Je ziet duidelijk dat deze mensen plezier hebben in het werk dat ze leveren. De decoratie van bijvoorbeeld nu de olifantjes en mussen, is bedacht door,zeg maar, de kunstenaars zelf.

Het is elk jaar verrassend. er is geen enkele hetzelfde. Er zitten zoveel ideeën achter, dat we ons soms de vraag stellen hoe ze erbij komen om het te doen. Die mensen steken daar heel wat fantasie in. Echt heel verrassend en vooral heel plezant.

Van het decoreren tot het verdelen bij de winkels vergt het van de vzw Sjarabang een intense inspanning. Een zestal stuks zijn aangekocht door Sjarabang, en zijn door hen dan ook klaargemaakt voor de tentoonstelling.

Dit project kan doorgaan omdat onder andere vzw Mechelen MeeMaken maar ook anderen ons gesponsord hebben. Maar ook de winkels leverden hun bijdrage bij de aankoop van de polyesters. Sjarabang houdt aan dit project niet veel over aan centjes, maar voor ons is het een meerwaarde dat onze mensen met beperkingen zich binden aan de leefwereld. Zo willen we aan de mensen laten zien dat deze mensen wel veel kunnen”. aldus Marleen D’Joos.

Wie wenst te shoppen en tegelijk deze kunstwerken ontdekken, kan met de brochure zijn weg vinden naar alle deelnemende winkels. In de gratis brochure, verkrijgbaar bij de handelaars en UIT, staan eveneens alle kunstenaars, instellingen en sponsors vermeld die dit mogelijk hebben gemaakt. Zo maak je winkelen nog aangenamer en gezonder, want het is tevens een mooie wandeling door de stad. Heel wat van deze kunstwerken zijn te koop waar de olifantjes aan 120 € en een mus voor 60 €, over de toonbank gaan.

Wie de mensen achter deze kunstwerken wil leren kennen, wordt verwacht op Kunstproeven 2018. Een driedaags festival op 12, 13 en 15 maart 2018, waar alle niet verkochte mussen en olifanten op één grote tentoonstelling zullen verzameld staan. De keuze rond de olifanten is voor Sjarabang een meevaller, daar ook in Planckendael de olifanten, heet van de naald, in het nieuws komen na de geboorte van twee olifantjes.

Meer info op de website van vzw Sjarabang

Tekst Verschueren Eddy / Foto’s Verschueren Eddy en vzw Sjarbang