Tinneke is 103 jaar en voelt zich nog tiptop

Tinneke Keller blaast vandaag zaterdag maar liefst 103 kaarsjes uit. Deze jongedame is een lichtgewicht van 37 kilogram. Ondanks haar leeftijd en tengere gestalte doet ze op aanraden van de dokter elke dag haar ochtendgymnastiek. Tinneke beweegt, drinkt en vooral kust graag, zegt ze al lachend.

Tinneke doet op haar 103 nog dagelijks ochtendgymnastiek

Een bezoek bij Tinneke Keller mag je dan ook een belevenis noemen. De kranige eeuwelinge woont in een flatgebouw in in onze stad, en heeft vanuit haar knus en kraaknet appartement zicht op ‘Den ouwen Dok’.

Ik ben een driekoningen kindje en die worden sowieso ouder dan anderenAlle dagen komt er wel een bejaardenhelpster, maar haar bed opmaken, zich wassen en kleden, dat zegt ze zelf, doet ze liever zelf nog..Haar korte-termijn geheugen is de laatste jaren stilletjes aan het verdwijnen, maar aan haar jeugdherinneringen denkt ze nog steeds met veel plezier terug.

Schepen Marc Hendrickx zet Tinneke op 103 jaar in de bloemetjes

Eten doet ze niet veel, maar zegt Tinneke, “dat ben ik nooit geweest”. Desondanks heeft ze nog veel smaak van haar eten. “’s Morgens eet ik twee boterhammekes met honing en twee vers geperste appelsienen. ’s Middags een beetje aardappelpuree met groenten en een stukje vis. In de namiddag eet ik een klein bordje havermoutpap en om half zes twee boterhammen, liefst met gerookte forel, makreel of een maatje”, weet ze zonder twijfel te vertellen.
.
Heel wat levensverhalen als oorlogskind

Het levensverhaal van Tinneke gaat over twee wereldoorlogen, en dan heb je heel wat te vertellen. Bij de Eerste Wereldoorlog was Tinneke nog een baby. Bij de oorlog van 1940 heeft ze een grote rol gespeeld in de verzetsbeweging.

Mijn ouders baatten toen café De Pots uit op de hoek van de Liersesteenweg met de Arendonkstraat. Terwijl wij boven pamfletten uit ‘de stencilmachine’ lieten rollen, zaten de Duitsers beneden pinten te pakken. Ik heb veel miserie gezien in de oorlog, maar we hebben veel mensen uit de handen van de moffen gered. Ik was bij de weerstand en had een zelfgemaakte handtas met een dubbele bodem. Daarin verstopte ik geheime documenten waarmee we mensen naar de haven van Antwerpen brachten voor de oversteek naar Engeland”. Terwijl ze dit allemaal verteld, heeft ze er duidelijk nog veel plezier in.

Tinneke overleeft twee huwelijken

Vijf maanden na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog zag Tinneke het levenslicht, als eerste kind van Alfons Keller uit Mechelen en Mathilde Geens uit Duffel.

In 1938 huwde ze met Willy De Coninck, een Gentenaar. In oktober 1939, in volle mobilisatie werd haar enige zoon Hugo (77) geboren. Na de oorlog liep haar huwelijk op de klippen, en hertrouwde ze met Frans De Schutter, een koperslager uit de Donkerlei, die in 1996 kwam te overlijden.

Wat weinigen weten is dat Tinneke de schepper is van de grote en beroemde Mechelse Opsinjoor. “Samen met mijn overleden zus Wiske heb ik honderden Opsinjoren gemaakt. Daar ben ik pas vijf jaar geleden mee gestopt”, zegt Tinneke. Zelfs op haar 103 jaar heeft ze nog geen bril nodig zegt ze, om een draad door het oog van een naald te steken, en dat is toch wel straf.

Sjaals breien als tijdverdrijf

Sjaals breien als tijdverdrijf

Schepen Marc Hendrickx kwam in het bijzijn van Tinneke’s zoon Hugo, twee kleinkinderen en vier achterkleinkinderen, de jarige in de bloemetjes zetten. Misschien willen u en ik ook wel die leeftijd bereiken, maar wat doe je dan nog op 103 jaar ? Hoe doet Tinneke het ? “Wel, mijn bed opmaken en veel sjaals breien doe ik. Voor zeven uur s avonds  lig ik al in bed, en vijf minuten later slaap ik tot acht of negen uur ’s morgens. Maar vooral positief naar het leven kijken want het rusthuis, da’s niks voor mij”, glundert ze

Tekst Verschueren Eddy / Foto’s Leo De Nijn

103 jaar is Tinneke en ze kust nog even graag

Het enige woord dat hier past is "respect".   Moge Tinneke nog veel records verbreken!