...het Proces van Breendonk...

 

(foto's: Jan Smets.  li: Geert Clerbout.  re: Marcel Kocken)

Het was een spraakmakende gebeurtenis die niemand onberoerd liet.  Kon dit proces een bladzijde doen omdraaien?  Misschien was dit wel het meest markante dat ooit plaatsgreep in de raadzaal van ons stadhuis.  Iets meer dan zeventig jaar geleden - op 12 april 1947 - stonden twaalf beulen van het sinistere kamp van Breendonk voor het vuurpeloton.  Dit was de uitvoering van het vonnis dat op 7 mei 1946 werd uitgesproken in ons Mechels stadhuis.  Dat beruchte proces ging van start in maart van dat jaar.  Aanstaande zaterdag, 20 januari, wordt dit proces nog eens van onder het stof gehaald op de jaarvergadering van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst.  Niet alleen de leden zijn welkom, maar al wie geboeid is door deze duistere episode uit de recentere geschiedenis van onze stad kan deze 'vergadering' bijwonen om 15 uur in de raadzaal waar dit historische proces toen heeft plaatsgehad.  Mechels historicus en secretaris van de Kring,  Geert Clerbout en ondervoorzitter Marcel Kocken die niet meer voorgesteld hoeft te worden - hij is immers het levend geheugen van onze stad - laten hun licht schijnen op dit proces: mét unieke filmbeelden en opgerakelde herinneringen...

 

(Herwig De Lannoy, voorzitter van de Kring)

 

Dit proces was zo belangrijk dat er verschillende journaalfilms van werden gemaakt die in alle Belgische cinema's werden vertoond.  Ze geven een beeld van de manier waarop journalisten en publiek tegen de gepleegde oorlogsmisdaden aankeken.  Daarom zijn ze ook zo interessant.  Het proces moet je zien in de grotere context van de repressie.  In de verslagen zijn veel aangrijpende beelden van de Naziterreur en het kamp van Breendonk verwerkt.  De boodschap was zoals dertig jaar voordien: 'Nooit meer oorlog''

 

Het wordt dus zaterdag een uniek gebeuren dat niet te missen valt.  Voor het eerst in méér dan zeventig jaar worden deze vier historische films opnieuw vertoond!

 

Tijdens de repressieperiode na de Tweede Wereldoorlog werden in ons land om en bij de 60 000 processen over collaboratie gevoerd.  Het beroemdste en beruchtste was dit proces tegen de beulen van Breendonk.

Zaterdag krijgen we wellicht meer inzicht in dat gebeuren.

De vertoning is mogelijk dankzij het speurwerk van Geert Clerbout.

Geert is niet alleen historicus en schrijver  (hij schreef ondermeer de boeiende boeken 'Oorlog aan de Dijle' over Mechelen tijdens WO I en 'En nu gaan ze boeten' over de repressie...), maar hij werkt ook als eindredacteur bij Canvas waar hij al veel historische programma's voor inblikte.  De beide wereldoorlogen dragen zijn grote interesse weg.

Speciaal voor deze gelegenheid heeft hij de filmpjes ondertiteld!

Marcel Kocken is eveneens gepassioneerd door cultuur en de geschiedenis van onze stad.  Hij publiceerde tal van boeken, gaf lezingen, of gaf gidsbeurten.  In het nawoord bij de filmvoorstelling zal hij zijn herinneringen aan het proces delen met het publiek.

 

De lezing is toegankelijk voor alle geïnteresseerden.  Inschrijven hoeft niet.  Enkel om 15 uur tijdig aanwezig zijn de raadzaal...

 

(nadien is er voor de leden van de Kring nog een receptie in de middeleeuwse kelder van De Clippel op de Korenmarkt.  Maar da's dus enkel voor de leden natuurlijk...)

Meer info bij voorzitter Herwig De Lannoy:

herwig.de.lannoy@telenet.be