"Moonbeat? De zaal zal 20 keer te klein zijn..."

met categorie:  

(foto: Jan Smets)

"De zaal zal 20 keer te klein zijn..."  Dat zegt hij.  Al lachend.  Maar het zou best mogen.  Want op zondag 11 februari krijgen we in onze stad een wel erg veelbelovend muzikaal fijnproeversprogramma voorgeschoteld in Moonbeat aan de Oude Brusselstraat.  Om 14u30 treedt de Quintessence bigband op met Pierre Bertrand.  En als je in dit genre muziek niet zo thuis bent, frons je wellicht de wenkbrauwen, of zegt dit je weinig of niets.  Maar weet wel dat we het hier hebben over een werkelijk unieke muzikale happening.  De Fransman Pierre Bertrand is een rising star.  Hij is ondermeer de oprichter van de Paris Jazz Big Band en is daarnaast de dirigent van het Nice Jazz Ochestra.  En hiermee oogste de man flink wat internationale faam.  Vier dagen vertoeft deze topmuzikant binnenkort in ons landje, en in Mechelen zal hij workshops compositie geven voor een select muzikaal gezelschap.  Als kers op de taart volgt dan het optreden in Moonbeat met de Quintessence bigband die mijn gesprekspartner, Manten Van Gils (°1980) in 2015 heeft opgericht.  Mechelaar, en geboren en getogen 'Hanswijkenhoek-er' Manten is al van jongsaf gepassioneerd met muziek bezig.  Wat voor de jonge Manten ooit begon in de Koninklijke Harmonie Mechelen, die zijn stek had en heeft in deze Mechelse stadswijk is iets wat nu sinds zo'n drie jaar full-time zijn leven beheerst...

 

Mechelen heeft jazz in de genen.  Onze Maneblussersstad mag zich terecht jazzstad noemen.  Met talrijke jazzmuzikanten die over de stadsgrenzen roem weten te vergaren (weet dat in diezelfde, hierboven vernoemde Koninklijke Harmonie Mechelen, ooit ook Frank Vaganée zijn eerste muzikale stappen zette) en een onvergelijkbaar initiatief als de jazzzolder, jazzathome, enz... heeft Mechelen een mooie reputatie opgebouwd.

Manten:

 

Deze muzikale happening in Moonbeat op 11 februari past dus volledig in de Mechelse traditie.  We zijn dus blij dat me met onze Qu!intessence Bigband onder leiding van René Stegman dit optreden kunnen verzorgen met deze Franse muzikale ster.   In onze bigband zijn verschillende componisten actief, zoals Gabriële di Franco, Jan Van Moer, ikzelf...  Het is een hele eer om met Pierre Bertrand tesamen op het podium te kunnen staan.  De man geeft les aan het Parijse conservatorium, en maakt composities voor grote orkesten en saxofoon.  Bovendien heeft hij zélf een bigand in Parijs.  Met subsidies van de provincie Antwerpen geeft hij binnenkort workshops in Mechelen.  Samen met hem zullen we muziek spelen - ook muziek die uit deze workshops zal voorvloeien...

 

Het programma belooft uitdagende arrangementen, verrassende composities en spetterende solo's...

Manten Van Gils is zelf een muzikale duizendpoot.  Je moet zijn website maar eens bekijken:   www.manten.be   Manten volgde internationale stages in Italië, Ierland, Wallonië.  Hij is een begenadigd trombonespeler, maar hij doe ook méér!  Manten  schrijft voor sympfonische orkesten en kwartetten...  Sinds vijf jaar heeft hij zich op dat componeren gegooid.   En dit met succes.  Heel onlangs trad Manten nog op als solist  in een uitverkochte Factorij in Zaventem, met zijn eigen werk, voor symfonische orkest, Sunburst.  En dat is maar één van die vele gesmaakte optredens...

 

  (Manten Van Gils)

 

Het optreden in Moonbeat is veelbelovend.  Veel van wat we te horen zullen krijgen zal voor de eerste keer op het podium worden gebracht.  Je mag dus wel spreken van een première.

Melomanen: allen daarheen!

Voor tickets surf je simpelweg naar :

www.qbb.be

De Quintessence Bigband kan je ook volgen op Facebook:

quintessencebigband