Mechelaars klinken op nieuwjaarsdrink

met categorie:  

De jaarlijkse Nieuwjaarsdrink te Mechelen lokte ondanks de koude wind opvallend veel meer volk naar de Grote Markt. De geur van smoutebollen en frietjes verspreide zich als een warme gloed over de duizenden mensen.

De nieuwjaarsdrink is sinds jaren ingeburgerd in vele steden en gemeenten in Vlaanderen. Ik herinner me nog de eerste keer dat het Mechelse stadsbestuur dit volkse evenement organiseerde. Als ik het vergelijk met vandaag anno 2018, dan durf ik zonder twijfel te stellen dat de nieuwjaarsdrink wint aan populariteit.

Inderdaad, er is opvallend veel meer volk, en ook de sfeer is weer veel, veel beter. We zitten echt in een positieve dynamiek met de stad. Je voelt dat de Mechelaars trots zijn, van elkaar houden en respecteren. Er is duidelijk iets aan het gebeuren in onze stad, en dat merken ze ook in het buitenland. Het is daarom dat we in Mechelen ook zoveel prijzen winnen. ” vertelt burgemeester Bart Somers.

Het glas klinken en kussen, mooi en warm samenzijn

Heeft het te maken met het gratis aanbod aan drank en eten ? Het zal er wellicht iets mee te maken hebben, maar de ontmoeting tussen familieleden, vrienden en collega’s, zal zeker meespelen. Weet je, het is het uitgelezen moment om iedereen die je kent, op het mooiste plein van Vlaanderen, je beste wensen voor het nieuwe jaar over te brengen. Velen hadden waarschijnlijk wel al hun wensen rond de jaarwisseling gedeeld, thuis of via sociale media, maar met zijn allen samen in hartje Mechelen, het nog is overdoen, dat is toch nog wat anders.

Als blogger heb ik intussen al een redelijk aantal volgers via Facebook, Twitter en Instagram. Allemaal leuk, maar de mensen achter die volgers ontmoeten bij een hapje en een drankje, geeft toch wel een meerwaarde. Ook vandaag heb ik met fijne mensen uit mijn groep kunnen praten. Net als voorgaande jaren ontmoette ik ook gezinnen en alleenstaanden die nog niet zolang in onze stad zijn komen wonen. Waarom deze mensen naar Mechelen zijn uitgeweken ? Dan hoor ik overal hetzelfde,

Mechelen is een mooie, propere en gezellige stad geworden. Dat heeft ons ertoe aangezet om de stap te nemen naar hier te verhuizen. En we hebben er nog geen minuut spijt van gehad”, is maar één van de vele reacties die ik zondag mocht noteren. Uiteraard zijn al deze momenten fotografisch voor de eeuwigheid vastgelegd.

Muziek brengt mensen samen op nieuwjaarsdrink 2018

Intussen was de sfeer op De Grote Markt al optimaal. Majorettes baanden zich al dansend en joelend door het publiek. Vanaf het podium draaide dj Marc Baert de beste dansbare hits, waar zichtbaar veel mensen niet konden weerstaan om te dansen.

Marc is dan ook geen onbekende als één van de dj’s van Radio Botanique. Lange rijen schoven aan voor een warme hap, zich verwarmend op de muziek, de handen aan de hete puntzakken smoutebollen en frieten. De allerkleinsten werden verwacht aan de grime set, met een mooie snoetjes als eindresultaat. Gezelligheid troef, dat was het zeker. Ik heb dit jaar nauwelijks negativisme opgemerkt, overal lachend publiek, klinkend op het nieuwe jaar.

Burgemeester dankt Mechelaars voor hun positivisme

Een nieuwjaarsdrink zonder een woordje door de burgemeester is ondenkbaar. De burgervader bracht dan ook oprechte wensen over aan zijn bevolking.

2017 was voor Mechelen een goed jaar, er kwamen nieuwe inwoners bij, de werkloosheid daalde, … en wij hebben op heel wat domeinen het verschil gemaakt. We hebben zoveel prijzen gewonnen, dat we op het stadhuis een nieuwe prijzenkast hebben moeten kopen. Ons schip vaart snel, maar we willen dat iedereen aan boord is. Dit succes van jullie, onze stadsgenoten, moet iedereen inspireren om ook de handen uit de mouwen te steken. Er staan nog heel wat projecten op stapel, de stad blijft groeien, en heeft dat nodig. Het geeft ons allemaal hoop, een perspectief, een horizon om naar uit te kijken. VOKA heeft zelfs gezegd dat Mechelen de beste stad is om te ondernemen. De Koning Boudewijnstichting heeft uw stad bekroond als de stad met het beste armoedebeleid. En samen, ik zeg wel samen, zijn we verkozen tot de beste burgemeester van de wereld (luid applaus bij het publiek). Een burgemeester is dan ook maar zo sterk, als de burgers van zijn stad, en dat zijn jullie allemaal. We zijn een stad met ambitie, en willen vooruit, waarbij onze grootste ambitie is dat we niemand willen achterlaten en in de steek willen laten.“ aldus een samenvatting van de burgervader.speech.

Volgens onze stadsbestuurder is het grootste stadsproject de nieuwe fierheid, en positivisme in onze stad. Vooral wij als inwoners hebben het verschil gemaakt, en Mechelen nog meer op de kaart gezet. Ook benadrukt hij dat de grootste rijkdom in onze stad niet de monumenten zijn, hoe prachtig ook, maar de meer dan 86.000 Mechelaars. “Mechelen, een inspiratiebron,  een stad van hoop, die jullie hebben gerealiseerd. U mag daar trots op zijn. Ik ben trots op u, Mechelen is trots op u. Een gelukkig Nieuwjaar” aldus Bart Somers.

Mechelaars zetten mee de schouders onder de stad

Het feestje, want dat was de nieuwjaarsdrink dit jaar zeker, werd twee uur later afgesloten met “You’ll Never Walk Alone”. Een kippenvel moment, waar bijna iedereen, de armen en handjes in de lucht, uit volle borst meezong. Daarna trok iedereen naar Winterbar Mirage, Café Ambiance, de Schaatsboot of andere horecagelegenheden in het stadscentrum. Anderen gaven op deze koopzondag dan weer de voorkeur om op soldenjacht te gaan in de geopende winkels.

Tenslotte vroeg ik nog aan onze burgemeester naar zijn wens voor 2018 en de toekomst van onze stad “Ik hoop dat nog meer mensen niet alleen houden van Mechelen, maar ook mee die schouders onder de stad zetten. Ook dat mensen zich niet zozeer de vraag stellen wat de stad voor hun kan doen, maar wat kan ik als inwoner voor de stad doen. Hiermee verwijs ik graag naar een gezegde van wijlen president John F. Kennedy. Als nog meer mensen dit denken, dan wordt onze stad nog beter” besluit de burgemeester.

Het nieuwe jaar is daarmee positief ingezet. Uiteraard mogen we ook alle medewerkers, de vrijwilligers van M-Crew, en organisator mmMechelen Feest, niet vergeten te bedanken voor hun inzet op de Nieuwjaarsdrink. Dit was de afsluiter voor een voor mij toch wel geslaagde editie van Mechelen Houdt Je Warm.

Uw reactie op dit artikel kan je hieronder neerpennen.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best