Urban Trail: thuis voor de eerste sneeuw...

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

De weergoden hadden het perfect getimed!  Waar de voorspellingen bij het begin van vorige week nog allesbehalve rooskleurig weer beloofden voor gisteren, bleef de stevige winterprik nog effe uit.  Pas vanmorgen stonden we op met een sneeuwtapijt.  De vierde editie van Urban Trail had dus alle geluk van de wereld!  Met een recordopkomst van 7400 deelnemers werd het een topeditie. Het was berekoud maar droog: ideaal voor de populaire stadsloop!  Er waren een paar nieuwigheden.  Deze keer kon naast de klassieker van 10 km ook gekozen worden voor de ingekorte versie van 5 km.  En zelfs wandelaars konden zich inschrijven.  De Urban Trail blijft een gezellige bedoening: jong en oud zetten hun beste beentje voor. Geen prestatiedrang, maar eerder een sportieve uitdaging in een vriendschappelijke sfeer... Wat oneerbiedig gesteld: de 'kermiskoers' der loopwedstrijden!  En dat laatste bedoel ik niet pejoratief.

 

Gestart werd er in de sportzaal van het BIMSem in de Bleekstraat waar de borstnummers konden afgehaald worden en het bestelde T-shirt klaar lag: een fluo-shirt met het silhouet van enkele markante monumenten van onze stad. 

En: je kreeg er de obligate Kerstmuts bij cadeau.  Kwestie om in de sfeer van deze dagen te blijven.

In het Sint-Romboutscollege was het al vroeg alle hens aan dek.  Op de speelplaats stonden vuurkorven strategisch opgesteld en er waren kraampjes met allerhande natjes en droogjes voorhanden. 

 

                                                   

 

Om 19u30 vertrok de eerste wave aan de Veemarkt, nadat schepen van sport Walter Schroons het startschot gaf.  En ondertussen warmden de deelnemers van de tweede wave zich al op.  Dit gebeurde met flink wat opzwepende muziek.  Tussen haakjes: dit was iets wat het publiek van een concert in de vlakbij gelegen Sint-Petrus en Pauluskerk maar matig wist te appreciëren.  Een deel van het optreden ging zo in de mist.  Jammer.  Communicatie had misschien iets beter gekund?

Schoonheidsfoutje bij een verder puik en bijzonder goed georganiseerde happening.  Bedankt aan de vele, vele vrijwilligers die al het nodige deden om het ieder naar de zin te maken. 

De deelnemers kwamen uit de vier windstreken van ons land voor deze laatste Urban Trail Bovendien is deze nocturne extra spannend en magisch. En het moet gezegd - en ik kan getuigen: Ik maakte er al vele mee in andere steden boven en onder de taalgrens: de Mechelse Trail is zéker één van de leukste!

Op een aantal plaatsen stonden orkestjes, bands en zelfs doedelzakspelers die het beste van zichzelf gaven en zorgden voor de nodige sfeer.

Het was weerom een boeiend en afwisselend parcours.  Als eerste 'binnenlocatie' kon voor de eerste keer door Museum Kazerne Dossin gelopen worden, waarna al eveneens in primeur door de kloostergangen van De Noker kon worden gesneld. 

Straten, pleinen en parken zoals de OH-tuin, de Sinte-Mettetuin en de Kruidtuin én de tuin van Indaver tussen Dijle en Adegemstraat - feëeriek verlicht met fakkels...

Brouwerij Het Anker is een blijver: hier stond heel wat publiek de deelnemers moed toe te schreeuwen.  Gekozen kon voor een snelle doortocht, of voor een loopje door het brouwgebouw en voormalige mouterij: een toeristisch surplusje! tussen opgeslagen whiskyvaten en koperen ketels...

Groot-Begijnhof, Klein-Begijnhof..., de prachtige art-nouveaufeestzaal van het Scheppersinstituut, doorheen het Atheneum Pitzemburg, de Ursulinen, de Koninklijke academie voor Beeldende Kunsten..., Cultuurcentrum, op en af de trappen van congrescentrum Lamot, hotel Elisabeth..., Villa 32 in de Hanswijkstraat...

Bijzonder was ook de doortocht door de in restauratie staande Oude Stadsfeestzaal in de Merodestraat...

Het stadhuis doorlopen is altijd bijzonder!  Via Keldermanszaal, trouwzaal, raadzaal, Kolommenzaal, kabinet van burgemeester Bart Somers over de glazen passage over de Reuzenstraat naar het Huis van de Mechelaar...  En dan ben je vlak bij de finish waar met een sprintje over de meet kon worden gegaan...

 

 

De beloning was een dampende beker soep en/of een Maneblusser... 

Moet ik nog zeggen dat nadien nog heerlijk nagekeuveld werd?

De Urban Trail heeft zijn vaste stek verworven op de jaarkalender.  Het brengt heel wat volk op de been en Mechelen levert hiermee een mooi visitekaartje af.  Onze stad toont zich op haar fraaist.

Ook Plan International België mag tevreden zijn.  De deelnemers konden immers vrijwillig  5 euro extra neertellen bij het inschrijven: een bijdrage voor dit goeie doel dat zich inzet voor meisjesrechten.  Het totale bedrag dat Mechelen hiervoor bijeen spaarde: 3870 Euro!

Editie vier zit er op.  Ik ben blij dat ik weerom deelnam.  Genoten heb ik alvast, en ik was niet de enige.

 

 

Het Urban Trail seizoen zit er op.  Binnen enkele maanden wordt weer van start gegaan in Antwerpen...

...Maar op 8 december 2018 staat Urban Trail nummer vijf op het programma.  Enne...er kan nu reeds worden ingeschreven.  Da's extra vroeg, maar wetende dat het steeds een stormloop is om een ticket te bemachtigen, is dit misschien niet zo gek?