'Kerstmis is als een lawine die op je afkomt, maar een vluchtweg is er niet'

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Geen zoetsappigheid.  Geen suikerzoete romantiek.  Totaal niet...  Met 'Prettig Kerstfeest' van Steven Berkoff brengt de Mechelse acteur Marc De Knijf een donker, indringend en bij momenten komisch portret van een eenzaat.  De monoloog die op 22, 23 en 27 december wordt opgevoerd in Arte Nova in de Consciencestraat focust op de schijnheiligheid tijdens deze periode van het jaar wanneer de emotionele druk meedogenloos hard toeslaat.  Zo beschrijft Marc het stuk dat hij samen met zijn vriend Marc Bultereys bewerkte.  Het is deze laatste die ook de regie voert.  Ik heb met Marc een babbel in de voormalige meubelzaak die al een heel tijdje hét creatieve laboratorium is van onze Dijlestad.  'Jonge makers' kunnen hier terecht om hun artistiek ei te leggen.  En al mag Marc al iets minder jeugdig zijn: hij voelt zich nog helemaal tot de doelgroep behorend...  Verwacht je niet aan een klassiek Kerstspel.  Dat is 'Prettig Kerstfeest' allerminst.  Kom kijken en laat je verrassen...

 

Marc is al z'n hele leven met theater 'bezig' en stond op tal van Mechelse scènes.  Maar ook daarbuiten scoorde hij al vaker op de planken.  Een bezige bij.  En daarnaast is hij ook nog eens gids in brouwerij Het Anker.  Kortom: zijn dagen zijn goed gevuld.

Marc is al véle jaren Maneblusser, maar hij groeide wel op in Gooik.

 

Regisseur Marc Bultereys is ook van Gooik.  We waren jeugdvrienden.  Maar je weet hoe dat gaat...  Je geraakt mekaar uit het oog.  Marc trok naar Brussel en volgde de opleiding regisseur.  Nu is hij cultuurbeleidscoördinator in Sint-Agatha-Berchem en Koekelberg.  Nog niet zo lang geleden liepen we mekaar weer tegen het lijf.  Hij kwam kijken naar één van de stukken die ik speelde.  En het idee om 'samen iets te doen' is toen ontstaan.  Net zoals we vroeger als jonge kerels ook al deden.  Ooit regisseerde hij een stuk waarin hij speelde met één van zijn vrienden...

 

Marc De Knijf volgde een theateropleiding aan de Kleine Academie in Brussel. 

 

Dat was een toffe opleiding.  Een mooie combinatie van theater en mime.  Links en rechts deed ik mee in een aantal producties.  Het Fakkeltheater, het toenmalige Theater Theater (de beginperiode van Abatoir Fermé met Sterf Lernous...), Theater Gommarus, Voor Taal en Kunst..., enzovoort...  Maar plots was het gedaan...  Het was 'op'.  Ik zag het niet meer zitten.  Ik heb geen sabbatjaar genomen, maar een 'sabbatdecenium'.  Zowat twaalf jaar stond ik niet op de planken.  Misschien had ik het iets té veel gedaan.  Ik speelde immers zo'n twee tot drie stukken per jaar.  Totale verzadiging.  In die periode kwam ik ook amper nog een theater binnen.  Maar ja: het bloed kruipt waar het niet gaan kan: en langzaam aan ben ik terug naar stukken gaan kijken.  Het begon te kriebelen.  Maar veeleisend dat ik ben voor mezelf en met wie ik speel, wou ik niet zomaar wat 'doen'.  Ik wou nog altijd de lat hoog leggen.  Het moet 'af' zijn.  Ik ben bij toeval een viertal jaar geleden bij het gezelschap 'Lucky Leo' terecht gekomen.  Dit gezelschap doet maar één productie per jaar, en speelt meestal in het cultuurcentrum.  Men zocht een acteur voor hun stuk 'the new electric ballroom'.  Het klikte meteen.  En zo stond ik wat later op de planken met Lina Lauwens, Brien Coppens en Lysbet Cammaer.  Het is niet meer gestopt sinsdien.  De goesting was terug.  Terug veel spelen... hier en daar.  Ook met Dirk Tuypens en Pier De Kock...

 

'Prettig Kerstfeest' werd geschreven door de Engelse auteur, acteur en regisseur Steven Berkoff (°1937).  Hij werd als acteur vooral bekend om zijn uitvoeringen van extreem 'slechte' personages.  En ook zijn schrijfstijl is rechtoe rechtaan - bijna altijd controversieel en soms zelfs in obscene taal.   "Zelfs in vrijdenkend Nederland wist men dit jaren geleden niet altijd te appreciëren'" vertelt Marc.

 

Het stuk lag zeker al twintig jaar in mijn schuif.  Het werd me ooit toegeschoven door Stef Lernous (die nu Stadsartiest is en artistiek leider van nOna).  Vele jaren geleden wou ik het spelen en de pas afgestudeerde actrice Katrien De Ruysscher die toen nog in Mechelen woonde zou het regisseren.  Er waren al verregaande contacten met het Nederlands Kamertoneel waar ik al stukken had gespeeld.  Ze zagen het zitten.  Maar...de rechten van 'Prettig Kerstfeest' waren wel héél duur.  Zouden we er onze broek niet aan scheuren?  Het plan werd begraven.  Het stuk blééf in mijn schuif...

 

Maar door het hernieuwde contact met Marc Bultereys en het zoeken naar 'iets om samen te doen' kwam het weer boven water...

 

We hebben het stuk dat vertaald werd door Hugo Van Laere wel wat geactualiseerd.  Het stuk is immers meer dan dertig jaar oud.  We bewerkten het, schrapten waar nodig, en zetten het naar onze hand...

 

Waar zou het gespeeld worden?  Oorspronkelijk plande men het in de lokalen van Het Hof van Savooien van Pier De Kock aan de Battelsesteenweg.  Maar aangezien het gezelschap deze plaats niet langer meer kon gebruiken, diende men een nieuwe locatie te zoeken.  Zo kwam men - ook via Pier - terecht bij Arte Nova en Koen Kwanten.  En die laatste gaf het fiat aan Marc De Knijf. Er werd een geschikte ruimte in het gebouw gevonden. 

 

(Arte Nova)

 

Het is een lege ruimte.  Voor de logistiek en de aankleding moesten we zelf zorgen.  Maar aangezien we een minimalistisch decor voorzien, is dit heel erg haalbaar.  Drie maal zullen we het stuk opvoeren voor telkens een publiek van 35 personen.  

 

Nog een paar dagen en het is Kerstmis...

Robert slijt zijn dagen met wachten en drinken.

Hij wacht op iemand om Kerst mee te vieren...

om een glas mee te dringen.

Een vriend.  Een ex...

Naarmate D-Day nadert, voelt hij zich des te eenzamer.

(Op het menu: alweer 'kalkoen voor één')

De gevolgen van dit geïsoleerd bestaan zijn niet te voorzien....

 

 

 

Tickets: 10 euro

info en reservatie:   0485 180 015

22, 23 en 27 december om 20u15

Arte Nova - Hendrik Consciencestraat 56

 

Dit is een productie van 'Côté Cochon' - de naam die we gaven aan ons project en waar we ook in de toekomst mee verder zullen gaan.  We willen niet té vrijblijvend theater brengen met thema's waar soms 'een hoek van af is'.  Niet alledaags, maar wél met een realistische inslag...

 

 

 

 

 

 

 

Besloten Hofke anno 2017. Proficiat! Geweldig knap werkstuk.

 

Was een "f*ck" leuke avond met een grootse prestatie van Marc: ge moet het maar doen een ganse avond uwen babbel niet stilhouden, in een poging al je exen te bereiken uw gsm-rekening de hoogte in jagen, de verenigde jeneverstokerijen van het land alle eer aandoen en geweldig veel kosten aan pillekes aan Maggie D.B. bezorgen en dat allemaal in uw negligé en uwe allene op het toneel staand.

P.S.: Die van Gooik waren goed vertegenwoordigd!