Internationale filmploeg strijkt neer bij uurwerkmaker Michiels!

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets.  Rechts: Luc Michiels en Production manager Björn Andren)

Het is niet zo ongewoon dat een filmploeg in onze stad neerstrijkt.  Integendeel.  Met de regelmatig van een klok is onze stad de laatste jaren het decor voor één of andere productie.  Maar dat een internationaal team een hele week haar tenten opslaat in Mechelen voor een méér dan groots project als dit, is eerder uniek te noemen.  Vanaf gisteren wordt er gefilmd in en rond huis De Clippel, het historische huis op de Korenmarkt, waar al generaties lang de bekende  torenuurwerkmakersfamilie Michiels woont en werkt.  Wie ooit de kans had om het atelier in de tuin van dit huis te bezoeken weet dat dit een magische plek is - een wonderlijk stukje Mechelen - erfgoed om te koesteren... En dat is iets wat de filmploeg versteld liet staan.  Dit was hét geknipte decor voor een deel van de opnames.  De beelden dienen voor een reeks van 26 episodes van 26 minuten.  'Find me in Paris' is een productie dat op Disney Channel zal verschijnen.  Disney is trouwens één van de partners van dit project.  Samen met Cottonwood Media, BE films en het Duitse ZDF blikken ze deze indrukwekkende serie in.  Zo maar eventjes 15 miljoen euro wordt hiervoor neergeteld. Niet minder dan een veertigtal medewerkers zijn deze dagen in Mechelen aan de slag, waaronder een viertal acteurs...  Tot en met vrijdag is de ploeg hier aan de slag.  Luc Michiels staat er bij en kijkt er naar.  Het brengt een hoop drukte mee, maar het is toch wel een mooie bladzijde in de familiegeschiedenis dat hier wordt geschreven...

 

(Luc Michiels in het inspirerende decor...)

 

 

 

Het verhaal dat in deze 26 delen uit de doeken wordt gedaan is al even magisch en sprookjesachtig.

Het hoofdpersonage is de Russische prinses Helena die per ongeluk met een tijdmachine naar de 21ste eeuw wordt gekatapulteerd.  We schrijven 1905.  Lena Grisky zoals ze zich laat noemen zal furore maken in de Parijse operaschool... Het is het begin van een wervelend verhaal...  Een flink gedeelte van de opnames vinden trouwens plaats in de schitterende Parijse Opera.

En dit verhaal wordt dus verteld en geproduceerd door voornoemde Cottonwood dat een onderdeel is van het in Parijs en Los Angeles gevestigde Federation Entertainment.

 

 

(langs deze hier opgestelde 'brug' wordt afgetapte electriciteit binnengebracht...)

 

Oorspronkelijk zou de filmploeg na research draaien bij uurwerkmaker Jozef Op de Beeck.  De gepassioneerde Jozef is de man van het uurwerkmuseum in de Lange Schipstraat en heeft zijn atelier in het smalle Schaalstraatje.  Maar daar is het nogal klein, en dit zou de opnames bemoeilijken.  Het is Jozef die de ploeg verwees naar Luc Michiels.  En dat was een schot in de roos!  Toen men het atelier van Michiels betrad twijfelde men niet langer.  Dit was hét decor dat men zocht.  Hier hoefde zelfs niet veel meer aan toegevoegd worden!

Luc Michiels:

 

En zo kwam men hier terecht.  Mijn atelier werd omgetoverd tot een 'clockshop' in Parijs.  Er werden hier en daar wat rekwisieten bijgeplaatst en Elke Op de Beeck, de dochter van Jozef, kwam nog een boel oude uurwerken brengen die in het decor een plekje kregen.  De toegangsdeur van mijn atelier heeft men er dan uitgenomen, en er werd een speciaal voor de opnames vervaardigde deur ingezet.  Ook een antieke lantaarnpaal werd naast deze inkom gezet...

 

 

De voorkamer van Huis De Clippel is nu het tijdelijke kantoor van de verantwoordelijken van de filmploeg.  In de middeleeuwse kelder van het huis vindt de catering haar plaats.  Maar ook de panden in de Adegemstraat die behoren bij de eigendom van Michiels zijn helemaal ingenomen.  Zelfs auto's van de ploeg parkeren daar.  Het gaat immers ook over een groep mensen.

 

Het is een erg internationaal gezelschap: Fransen en Duitsers, Britse acteurs, maar ook Belgen - zowel franstaligen als Vlamingen...  Er wordt voornamelijk gedraaid in het atelier, dat onder handen werd genomen door een Parijse decormaker, maar ook zijn er korte opnames aan een poort van een huis op de Zoutwerf.

 

Dat bevestigt me de vriendelijke Production manager Björn Andren.  Hij is een Zweed die al lang in de Franse hoofdstad woont, en nu de leiding heeft over de ploeg in Mechelen.

 

  (Björn Andren)

 

Dit is inderdaad een fantastische plek om te mogen filmen.  Mechelen is trouwens een heel mooie stad.  Hier blikken we heel wat opnames in en de rest draaien we in de NEP-studio's in Londerzeel.  De serie zal in de wereld te zien zijn.  Waarschijnlijk volgend jaar.

 

Ik mag gerust wat foto's maken terwijl men aan de voorbereidingen bezig is voor een volgende opname.  Björn Andren vraagt me alleen om de acteurs-in-actie niet in beeld te brengen.  Begrijpelijk. 

Luc kreeg een maquette van een soortement 'antieke' teletijdmachine, met  de vraag of hij die levensgroot kon maken.  Dat heeft hij ook gedaan.  Die wordt nu verder afgewerkt.

 

  (de maquette...)

 

Spannend. 

Een mooi project voor de familie Michiels en bij uitbreiding voor heel Mechelen.  Ondanks het grootscheepse karakter van dit project is hier niet zo veel van te merken en bleef het nieuws tot hiertoe onder de radar...

Deze dagen zijn Luc en zijn echtgenote Chris figuranten in eigen huis.  Er heerst een drukte van belang en ze moeten beiden natuurlijk heel wat soepelheid aan de dag leggen.  Maar positief ingestelde mensen als zij kunnen dat best aan.  En trouwens: ze mogen méér dan fier zijn.  Ik ben erg benieuwd hoe de uiteindelijke opnames in beeld zullen komen.  Ik niet alleen...

Het is fijn dat onze stad weerom decor mag zijn voor filmopnames als deze.  Ik herinner me nog goed de vorige grote film die in Mechelen werd opgenomen...  In 2005 werden hier fragmenten gedraaid voor de Franse prent 'Palais Royal' met ondermeer de bekende actrice Catherine Deneuve.  De 'koninklijke familie' wuifde toen naar het volk vanop de pui van ons stadhuis, en de koets met het pasgehuwde prinsenpaar reed nadien over de IJzerenleen

't Gebeurt niet met de regelmaat van een klok...  Maar vandaag tikt het klokje bij Michiels!