Groot-Begijnhof maakt zich op voor Kerstmis

 

(foto's: J.Smets.  vlnr: Robin Moeyersons, Inez Vanoverschelde, Johan De Keersmaecker, Yves Van Neck, Wouter Roels, Guido Cleiren en Pol Lettany)

In het Groot-Begijnhof is men zich druk aan het voorbereiden om alles in gereedheid te brengen voor de Levende Kerststal.  Volgend weekend - 16 en 17 december, wordt dit evenement weerom naar goeie traditie ingericht.  De laatste jaren heeft men een vaste stek verworven op het binnenplein van brouwerij Het Anker.  Wie wil proeven van de échte, warme Kerstsfeer weet al langer dat dit een meer dan gezellige plek is om even langs te lopen.  De Buurtwerking spant zich dan ook ieder jaar opnieuw in om er iets bijzonders van te maken.  De samenhang in de wijk is groot, en dat voel je!  "Heel veel bewoners dragen er hun steentje toe bij. Achter de schermen of als figurant.  De schapen en ezel komen dan wel uit Sint-Katelijne-Waver: maar de kippen zijn échte begijnhofbewoners!"  lacht Inez Vanoverschelde, één van de organisatoren...

 

Vorig weekend werden al de deuren van het Groot-Begijnhof versierd met een groen 'Kerststukje'.  Enkele buren stapten met een volle stootkar van huis tot huis om de klus te klaren.

 

Zowat 350 stukjes werden gemaakt, en dit door de kinderen van het vijfde leerjaar van buurtschool De Luchtballon.  Het is mooi om zien hoe heel het begijnhof meewerkt.  Je moet weten dat volgend weekend ongeveer veertig vrijwilligers aan de slag zullen zijn!

 

 

 

Het maakt deze dagen het Begijnhof extra feestelijk en fotogeniek.  Heerlijk is er om er nu in rond te dwalen: de versierde deuren, de grote Adventskrans in de Jezuspoort, de lampjes voor de ramen...  Ga beslist maar eens kijken!  En zak zeker af naar de Levende Kerststal.

 

Zaterdag gaat dit door van 18 uur tot 21 uur, en zondag van 16 uur tot 19 uur.

 

Al voor de vierde keer is de Eerste Wereldoorlog die zich honderd jaar geleden afspeelde, de rode draad doorheen het Kerstgebeuren in het Groot-Begijnhof.  En dat is een originele invalshoek die bovendien knap werd en wordt vormgegeven.  De kostuums zijn fantastisch mooi gemaakt, en hiervoor hebben de buren zich geweldig ingespannen.  Het resultaat mag er zijn!

Volgend jaar volgt het slotstuk in deze cyclus.  Dan wordt de Bevrijding herdacht.  En ook rond dit gegeven zal de Levende Kerststal 'werken'.

Maar zover zijn we natuurlijk nog niet met deze vierde editie.

Deze Kerst staan de oorlogskinderen anno 1917 in de kijker!

 

 

We zijn in de donkere dagen van december 1917...  Mensen zijn op de vlucht voor de Groote Oorlog.  Onder hen een koppel met hun pasgeboren baby, met in hun kielzog verweesde meisjes en jongens.  Hebben en houden is bijeengestouwd in zakken en valiezen.  Kunnen zij nog ergens terecht om te schuilen voor de koude nacht?  Op het binnenplein van de brouwerij zien ze een lege stal. Zullen zij daar kunnen schuilen?  Waar kunnen de vele oorlogskinderen terecht voor een bord soep?  Is dat een schoollokaal naast de stal?

 

Inderdaad: onder een tent is een 'schooltje' ingericht.  Met oude schoolbanken en andere attributen.  "We zoeken enkel nog een grote foto van Koning Albert en Koningin Elisabeth" vertelt Inez...

In 1917 moesten heel wat kinderen het met weinig stellen op het vlak van onderwijs, voeding en kleding.  Maar ook in 2017, honderd jaar na die oorlog, hebben niet alle kinderen waar ze recht op hebben.

De Mechelse vzw J@m begeleidt wekelijks met haar jeugwerking meer dan driehonderd kinderen tussen zes en elf jaar bij hun huiswerk.  En dat in acht wijken in en buiten het centrum van onze stad.

 

We doen dan ook een warme oproep om deze werking te steunen!  Als bezoeker van de Levende Kerststal kan je allerlei schoolmateriaal meebrengen dat we hier inzamelen voor J@m.  Ik denk hier aan een (nieuwe) pennenzak, vulpen met inktpatronen, potloden, gom, lat, kleurpotloodjes, of...een volledig gevulde pennenzak met dit alles.  Het zou tof zijn mochten we driehonderd pennenzakken kunnen verzamelen.  Het zou voor de kinderen die we steunen huiswerk maken veel leuker worden.  Maar wie zelf niets meebrengt van thuis of de winkel kan ook nog ter plaatse een pakketje aanschaffen aan een voordeeltarief.  We zijn hiervoor onze sponsors, Lucas Creatief, Mispelters en IMB, erg dankbaar!

 

Er is vanalles te beleven op het sfeervolle binnenplein van Het Anker.  Je kan er soep verkrijgen of...smoutebollen!  En wat denk je van huisgemaakte advocaat?  Een deel van de opbrengst gaat naar het goede doel en de rest naar de Buurtwerking.

 

 

Wat we extra willen vermelden is het feit dat we niks in plastiek aanbieden!  Het is dus een ecologische editie!  We gebruiken stenen kommen voor de soep...

 

En dan is er natuurlijk de muziek!  Het kinderkoor Kolor zet zondag haar beste beentje voor.  Er is ook de United Brass die zich zal laten horen én op de twee dagen van het weekend zal een hobo-en rietentrio je in de juiste sfeer brengen.  Trouwens Kristien Ceuppens en Piet Van Bockstal - hoboïsten - wonen in het Begijnhof.  En deze laatste mag zéker één van de beste Belgische hoboïsten worden genoemd.

Het wordt weerom een gezellige bedoening!  Met 'kindjes Jezus' uit de wijk, met begijntjes, met Frieda-de-ezel, met oorlogsverpleegsters, met schapen, drie koningen... Filmpjes worden geprojecteerd op de muren van de brouwerij...

Met stip aanduiden dus!!