Foundation Mechelen organiseert 8ste Kerstconcert

Foundation Mechelen organiseerde voorbije vrijdag zijn 8ste editie van het Kerstconcert. Met 600 gasten kunnen we schrijven dat het een uitverkochte Sint-Romboutskathedraal was, en dus een succes.

Bij het openen van de kathedraal deuren ontving Bellemadam Myriam alle gasten op haar gekende ludieke manier. Dankzij een uitgekiende organisatie werd iedereen tot aan de zitplaatsen gebracht, waarna het concert van start kon gaan.

Mooie momenten beleven doen we samen met muziek

Piet Den Boer is als voorzitter van Foundation Mechelen ongelooflijk trots op iedereen, en wenste met een korte toespraak iedereen welkom..“Er zijn dit jaar veel dingen gebeurd, dit zowel bij familie maar ook vrienden en kennissen, dierbaren die we verloren zijn” waarbij de voorzitter één minuut stilte vroeg om iedereen te gedenken.

Dankzij jullie allemaal kunnen we dit kerstconcert ieder jaar organiseren, en wordt het mooier en beter. Ik weet dat jullie het allemaal doen met een warm hart. Ik geniet ervan en hoop dat jullie er ook van genieten. Geniet van deze mooie momenten in vriendschap” aldus Piet Den Boer.

Gevarieerd programma met topartiesten

De belichting van de kathedraal was alweer subliem, net zoals de affiche met een gevarieerd programma en uiteenlopende muziekgenres en artiesten. Pat Donnez, gekend als presentator bij VRT kondigde op zijn manier de opkomende artiesten aan. Hierin werd hij bijgestaan door Amaryllis Temmerman.“Dankzij jullie massale opkomst in de Warmste Week kunnen wij er voor zorgen dat het hier een paar graden warmer wordt

Met Casco Phil, volgens Amaryllis “zo een beetje het huisorkest van Mechelen” opende de muzikanten onder leiding van Maximilian Lohse met een muzieknummer Divertimento in D van Wolfgang Amadeus Mozart. Alvorens de muzieknoten zich door de belangrijkste kathedraal van ons land zongen, voegde Donnez er nog aan toe “geniet gewoon van de muziek, en denk aan die schitterende film Amadeus, waar hij, Mozart,  achter alles aanliep wat een hoepelrok droeg. Aan #MeToo had Mozart een broertje dood” aldus Pat

Toon uw warm hart voor iedereen

De hoge kwaliteitsnormen en de dagen van Nonkel Bob zijn volgens Donnez definitief voorbij. “Bijna definitief moet ik zeggen, zolang de twee volgende heren Hautekiet en Riguelle, op onze nationale oproep mogen zingen, is er nog hoop”. Waarbij Pat een voorstel naar het publiek toe richt “Als u echt uw warm hart wil tonen dezer dagen hé, nodig hen dat uit op uw kerstfeest. Ze hebben weinig om handen, ze zullen graag komen. Ze brengen zelf hun drank en eten mee, en ze spelen als blijk van zoveel goedheid, de pannen van uw dak.”.

Hautekiet(Jan) en Riguelle (Patrick) (?) openen met een lied van Bovy. Patrick kreeg hierbij de eer om het openingsnummer zelf te dirigeren. Aansluitend volgde ‘La Ville s’endormait’ van Jacques Brel.Het concert voor het goede doel kwam intussen goed op gang. Isolde Lasoen beschikt over een ruime muzikale rugzak. Als we weten dat zij drumster is bij muziekgroep Daan, muzikante, songwriter en zangeres, dan weten we dat Foundation Mechelen de goede keuze gemaakt heeft. Onlangs heeft Isolde haar eerste solo ‘plaat’ ‘Cartes postales’ uitgebracht. “Het podium is voor mij de meest zorgeloze plek” zegt Isolde, en dat kon ik en het publiek zeker beamen. Met ‘Samba Des Diables’ bracht Isolde extra warmte bij het publiek in de kathedraal. Een licht sexy en zuiderse tintje plaatste ‘white christmas’ voor even naast het toneel.

Dromen, zingen en luisteren naar pastoor Uytterhoeven

Volgens presentatrice Amaryllis is ‘dromen en drinken’ het enige waar we in deze bange tijden kunnen op terugvallen. Tot aan de receptie na het concert, hield Temmerman het bij zingen. Met ‘1 Moment’, een nummer uit haar vierde solo album werd het stil in de ‘zaal’.

Ons welbekend in Mechelen en in de media, Mark Uytterhoeven, klom als priester hoog op de prachtige preekstoel van Sint-Rombouts. Met een ietwat ‘snedige tong’ vertelde Mark Mechelse waargebeurde verhalen. Maria, de engel Gabriël, maar ook fietsdiefstallen en andere levensverhalen uit onze stad, galmden door de kerk.

Het was fantastisch om een keer in zo'n fraaie omgeving te kunnen spelen” zijn maar enkele woorden van Stef Willems. Stef is frontzanger bij de Nederlandse band Frimout (?). Zij hadden dezelfde ochtend nog het nieuws gekregen dat hun clip van ‘Sterren Zien’ bij de 10 beste hoort van het afgelopen jaar op Ment Tv. Met het nummer ‘De sprong’ wist Stef samen met vaste zangeres Elien het publiek met zich mee te trekken.

Het kerstconcert van Foundation Mechelen zet zich al vele jaren in voor het goede doel, waarbij mensen en verenigingen in onze samenleving die het wat moeilijker hebben een steuntje in de rug krijgen.

Pat Donnez hapte hier ludiek op in “Alles wat hier optreedt en zich artiest noemt, heeft het minder gemakkelijk in de samenleving. Dus u weet waar uw geld naartoe gaat hé”. Dirigent van Casco Phil, Ben Haemhouts, kon helaas niet aanwezig zijn, maar is de bezieler achter de organisatie ‘Croque Malines’. Met ‘Eine kleine Nachtmusik’ werd het muzikale gedeelte verder gezet.

Isolde Lasoen (?), zegt het zelf ‘ik ben zot van film muziek, bombast, melancholie en drama’ en net dat wou ze delen met het publiek met ‘Pas d’amour, pas de retour’.

Een steuntje in de rug dankzij Kerstconcert

Het is niet echt een kerstconcert maar een combinatie van goede, mooie en klassieke muziek. Hiervoor hebben we een paar geweldige mensen gevonden die het optreden verzorgd hebben. Het was ook een unicum dat het concert totaal uitverkocht was, en met de opbrengsten kunnen we alweer goede doelen steunen. Deze projecten en samenwerking met elkaar, helpen onze doelen waar te maken. Het is niet toevallig dat we dit mogen doen in een stad als Mechelen, en voor die samenwerking wil ik hun danken” besluit een tevreden voorzitter Piet Den Boer.

Tot slot riep de voorzitter het bestuur van Foundation Mechelen op het podium om iedereen in ‘de bloemetjes’ te zetten en te bedanken voor acht jaar samenwerking. Hij bedankte ook alle sponsors en medewerkers die dit allemaal mogelijk maken. Het concert werd afgesloten door Isolde Lasoen en Patrick Riguelle, die als duo nog een stukje muziek mochten ten gehore brengen.

De avond werd beëindigd met een receptie in de Heilig Geestkapel, waar mensen van Sjarabang, drankjes en hapjes tot bij de genodigden brachten.

Het was een fijne avond, en ik ben er alvast van overtuigd dat ook u er volgend jaar zal bij zijn.

Tekst en foto's Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best en Foundation Mechelen.