Eva Vaes verhaalt in nieuw spannend kinderboek over Gallo-Romeinse tijdEind oktober verscheen Slakken en Potscherven - Op reis langs Romeinse wegen, een verhaal over de avonturen van de veertienjarige pottenbakkerszoon Marcus die met zijn vader mee op zakenreis naar Tongeren mag. Vanuit Cassel gaat de reis langs Romeinse wegen. Marcus en zijn metgezellen komen onderweg van alles tegen: heerlijk geurende eetstalletjes, donkere kroegen, mooie meisjes en slakken, veel slakken.

Of hoe Eva Vaes met haar tweede kinderboek een boeiend verhaal brengt voor jonge lezers vanaf negen jaar over de Gallo-Romeinse periode in onze streken. Zondag 3 december 2017 stelde de jonge historica en schrijfster-illustratrice haar boek voor in het Maurus Moreelshuis

 Net als bij Mammoetmoed (2015), haar eerste boek poogt Eva te verhalen over kleine helden met grote dromen, die vele jaren geleden leefde. “Ik vertel over Marcus, een jonge Romein van veertien, die samen met zijn vader en huisslaaf Hercules van Cassel naar Tongeren reist. Hij mag mee met vader op zakenreis. Dat ook Hercules mee gaat, vindt Marcus minder leuk. Hun reis ging ook door deze streek, spijtig genoeg niet langs Mechelen”, aldus Eva.

De historische achtergrond van haar verhalen, toetst Eva samen met specialisten af op historische correctheid. “Het personage Marcus is fictief, net als het hele verhaal maar alles wat er in omschreven staat is plausibel. Het zou écht zou gegaan kunnen zijn. Ik checkte alles, het is historisch correct. Ook het eten dat toen op de plaatsen waar hij langs reisde gegeten werd. Ja, ook de slakken. Die werden blijkbaar gegeten toen” (lacht).

Het boek kwam tot stand op vraag van de archeologische werkgroep Mercurius uit Grobbendonk. “Ze vroegen mij om een bestaand boek uit de jaren zeventig, dat ook verhaalde over ene Marcus, eens te lezen. Met de bedoeling om dat dan te herwerken. Ik kreeg carte blanche. Enkel Marcus de pottenbakker heb ik overgehouden, de rest verzon ik zelf."

Alle tekeningen in het boek zijn ook van Eva. “Maar de tekeningen maak ik als laatste, ik bedenk eerst het verhaal, al heb ik natuurlijk al wel een idee hoe de personages eruit zullen gaan zien. Soms maak ik al wel een schets”, aldus Eva.

In het boek zit achteraan een enveloppe met daarin een miniboekje waarin je nog meer achtergrond krijgt over de personages in het boek, bezochte locaties, dus ook Cassel, natuurlijk een bijdrage over pottenbakken en zowaar recepten, waaronder een om slakken te bereiden, jawel!

Of het verhaal ook iets voor volwassenen is, vroeg Mechelen Blogt zich af. Eva (enthousiast): “Ja, zeker. Ik lees trouwens zelf ook graag kinderboeken!”.

Eva Vaes brengt het boek volledig in eigen beheer uit, met de steun van archeologische instellingen zoals Agilas vzw, Mercurius en het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

'Slakken en potscherven. Op reis langs Romeinse wegen' kost € 20, te vinden bij de betere boekhandel; ISBN 978-90-8244-661-6.

Eva's broer Pieter Vaes, van The Cacao Project, maakte potten, niet uit aarde natuurlijk maar chocolade, potten met chocolade slakken. Die kun je samen met het boek van Eva kopen bij bij The Cacao Project (Bruul 89).

Voor meer informatie over Eva Vaes' projecten kun je terecht op www.evavaes.be


tekst en foto's: © Mark Van Mulem