Eerste Schaatsboot ter wereld opent op de Dijle

Schaatsboot officieel geopend met ijsshow

Vrijdagavond was één groot feest tussen Vismarkt en Haverwerf bij de officiële opening van de Schaatsboot. Deze openluchtijspiste wordt wellicht één van de publiekstrekkers tijdens Mechelen Houdt je Warm. Burgemeester Bart Somers (Open Vld), Kristof Calvo (Groen) vergezeld door Mechelse schepenen Walter Schroons (CD&V) en Christiaan Backx (NV-A), doorknipten onder een ijzige koude het lintje van de Schaatsboot.

Opening schaatsboot te Mechelen

 

Rond kwart voor zeven s’ avonds was het al lekker druk rondom de schaatspiste. Aan beide kades en op de brug aan Lamot stonden honderden toeschouwers klaar om de opening mee te maken. Zoals het hoort bij een publieke opening spraken burgervader Bart Somers en Kristof Calvo het publiek toe, waarna ze zich samen, al was het met wat hulp, op de Schaatsboot begaven.

Schaatsboot is enige ijspiste ter wereld op een rivier

Burgemeester Somers was alvast in zijn nopjes dat hij bij “dit uniek iets” aanwezig mocht zijn. Hij is er samen met de Mechelaars van overtuigd dat onze stad mooi versierd, verlicht, feeëriek en gezellig toont..

Dit is de enige ijspiste ter wereld gemaakt op een rivier, de Dijle. Daarmee zijn we met Mechelen alweer uniek, en voor ons een symbolische start voor de eindejaarsfeesten. Samen gaan we de komende weken een zeer gezellige en warme periode maken” zegt de burgemeester.

Heb aandacht voor de eenzamen onder u

Bart Somers maakt er tevens gebruik van om onze aandacht te vragen voor de Mechelse middenstand, door uiteraard veel cadeautjes te kopen, maar ook voor diegenen in onze stad die het niet altijd makkelijk hebben.

Ik vind dit een periode om aandacht te hebben voor mensen die eenzaam zijn, moeilijk hebben om rond te komen, … Dit is een verantwoordelijkheid voor ons allemaal om die mensen niet te vergeten. Als er zo’n eenzamen bij u in de buurt wonen, denk er dan aan tijdens deze eindejaarsperiode dat het voor hen niet altijd makkelijk is” aldus deze mooie woorden van onze burgervader Bart.

Kunstschaatsclub Hivernia toont zich op Schaatsboot

Wetende dat hij binnen enkele minuten op het ijs gaat, eindigt hij met de volgende woorden “We gaan beginnen met een ongelooflijke attractie,

Ik heb voor de eerste keer in mijn leven , onder druk van het voltallige schepencollege, als uw burgervader de schaatsen aangetrokken, zodanig dat ik na twee à drie meter op mijn achterste kan vallen. Maar ik wil het toch is proberen, al weet ik dat er in Mechelen veel betere schaatsers zullen zijn.”

Enkele meisjes van Hivernia begeleiden beide heren op de ijspiste. Schepenen Backx en Schroons hadden er duidelijk veel plezier in, en hadden het misschien graag iets spectaculairder gezien, maar wees gerust alles is goed gegaan.

Openlucht ijspiste al jaren een droom bij de Mechelaars

De droom van de vele Mechelaars is sinds vandaag eindelijk zover aldus Kristof Calvo (voorzitter mmMechelen Feest). “Ik wil de vele medewerkers die deze Schaatsboot mogelijk gemaakt hebben van harte bedanken. Het was ook voor mij al jaren een droom, en als we het dan toch voor de eerste keer doen, laten we het dan goed doen” De voorzitter hield zich er dan ook aan om de mensen van onder andere onze stadsbrouwerij Het Anker en Kunstschaats Academie Hivernia te bedanken, maar vroeg ook aandacht voor Café Ambiance aan de Vismarkt.

Na het officiële gedeelte maakten de schaatsers van Kunstschaatsclub Hivernia zich klaar voor een heuse ijsshow. Na de start op de kleinere ijsbaan in Leest, is Hivernia intussen bezig aan zijn vierde seizoen. De club kan vandaag toch al tellen op een 160 tal leden, maar door de afmetingen van deze Schaatsboot, hebben ze uiteraard een selectie moeten maken, en kon niet iedereen deelnemen.

Kunstschaats Academie Hivernia op de schaatsboot te Mechelen

Vandaag hebben we de mensen een voorproevertje gegeven van onze grote kerstshow. Wij zijn als Hivernia een zeer diverse club waar je zowel competitief op nationaal niveau als recreatief kan komen leren schaatsen. Iedereen komt bij ons wel aan zijn stekje. Het showballet dat je net gezien hebt zijn kinderen die niet zo competitief ingesteld zijn. Schaatsen is een zware sport, je moet lenig zijn, krachtig en snel, kortom over heel wat kwaliteiten beschikken. Voor kinderen die minder technisch aangelegd zijn, is de showgroep ideaal, want ook zij kunnen meedoen aan wedstrijden.“ vertelt Christelle Damman (Kunstschaats Academie Hivernia Mechelen)

Wie na het bekijken van de ijsshow zich geroepen voelt om ook de schaatsen aan te trekken, kan dit perfect. De minimum leeftijd om u bij de club aan te sluiten bevindt zich ergens rond de minimum leeftijd van vier à vijf jaar, al kan hier volgens de capaciteiten van het kind van afgeweken worden.

Dennis en Danielle bijvoorbeeld zijn bij Hivernia drie jaar geleden gestart. Dennis (8) heeft intussen op het Belgisch kampioenschap bij de miniemen een gouden medaille behaald. Ook Danielle (10) heeft brons behaald en is intussen Vlaams kampioene. Dat is toch fantastisch dat zoiets kan!” aldus een super tevreden Christelle.

Hivernia is een jonge club bij Ice Skating Center

Hivernia is een nog jonge club, en heeft dan ook onder haar leden een groot deel kinderen. Toch heeft de schaatsclub bij iets ouderen al enkele regionale prijzen kunnen binnenhalen.

De Mechelse schaatsclub kan u ook gaan bewonderen op 23 december tijdens een meer dan twee uur durend kerstgala in het Ice Skating Center, de thuisbasis van Hivernia..Alle info kan je lezen op hun website.

De show was ondanks de koude die de schaatsers hebben moeten doorstaan, schitterend. De Schaatsboot kan vanaf nu door iedereen tot 7 januari 2018 geschaatst worden. Ik, en waarschijnlijk nog vele anderen, hadden dringend nood aan een opwarmertje. Het was dan ook een gezellige drukte in de aanpalende Gouden Carolus Christmas Lounge. Voldaan trokken we huiswaarts, kaarsjes aan, dekentje en genieten maar. Tot het volgende weekend, want dan zijn we er weer voor de kerstmarkt en koopzondag.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen Blogt. Alle foto's hier te bekijken