Boeiende dubbel-expo van Dirk Vander Eecken en Niels Donckers in De Garage

 

(foto's: Jan Smets.  li: Dirk Vander Eecken. re: Niels Donckers)

Dit seizoen ligt de focus van het Cultuurcentrum op fotografie.  Zo verwelkomde men onlangs topfotograaf Tim Dirven met de beklijvende expo 'Karkas'.  Opnieuw worden de schijnwerpers gericht op het werk van een andere Vlaamse grote naam in de wereld van de fotografie: Niels Donckers.  Vanavond werd zijn tentoonstelling 'Selected Works 1992-2017' geopend in De Garage.  Zijn werk gaat er in 'dialoog' met de wel heel aparte 'schilderijen' van Dirk Vander Eecken.  Bij het eerder recente werk van deze kunstenaar komt echter geen penseel of borstel aan te pas...  Verrassend. 'Disconditions' is een expo die je aandacht verdient!  Loop zeker eens binnen in deze galerie Onder den Toren...  Je krijgt hiervoor de kans tot en met vier maart.

 

 

Niels Donckers (°1969) is architectuurfotograaf, en in deze discipline verdiende hij al méér dan zijn sporen in ons landje.  Na afgestudeerd te zijn, stelde hij zijn vakmanschap ter beschikking aan tal van architecten, musea en de Vlaamse Bouwmeester.  Hij ontwikkelde in al die jaren een bijzonder en coherent fotografisch oeuvre.

Zijn foto's tonen een uniek, soms ontluisterend, realistisch, humoristisch, maar altijd erg indringend beeld van de typische Belgische architectuur.  Ze tonen vaak ook het kleinburgerlijke.  Dat doet Niels in haarscherpe, technisch perfecte beelden die spreken vanuit hun doorgedreven gecentraliseerde compositie.

De foto's zijn herkenbaar en intrigerend tegelijk.  Niels Donckers registreert neutraal en rationeel.  Hij oordeelt niet, maar laat de toeschouwer zélf oordelen.  En toch spreekt in al die nuchtere registratie een zekere empathie voor het onderwerp.

In het recentere werk van deze fotograaf herken je langzamerhand ook wat verzachting en poëzie.  Zijn foto's zijn verhalendeer geworden.  Ook speelt Donckers meer met andere formaten en verschillende materialen.

Een knappe publicatie met een selectie van zijn werken, werd uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts en is in De Garage te verkijgen voor de prijs van 35 euro.

 

 

En daarnaast is er het werk van graficus Dirk Vander Eecken (°1954).

In zijn grafisch werk verwerkte hij bestaande iconen, beelden en kaarten die hij als achtergrond gebruikte.  Toen hij de lijnpatronen die hij in landschappen zag, begon  om te zetten naar rasters en patronen die telkens nieuwe, alsmaar abstractere kunstwerken opleverden, kwam de omslag naar de schilderkunst.

En dat is een boeiende evolutie...

Sinds enkele jaren werkt Dirk nauw samen met de groep elektronenmicroscopie en nanotechnologie van de Antwerpse Universiteit.

De structuren de de wetenschappers aan het licht brengen met hun elektronenmicroscoop dienen hem om zijn gelaagde schilderijen samen te stellen.

Geen penseel komt er nog aan te pas, maar rasters en dunne lagen gespoten verf.  Zo schept de kunstenaar nieuwe beelden die voortkomen uit de gestructureerde chaos die de wetenschap onderzoekt.

Het levert ook hier intrigerende kunstwerken op...

 

 

De dubbel-tentoonstelling is te bekijken tot 4 maart en is gratis.

Telkens tussen donderdag en zondag van 13 uur tot 18 uur.

De Garage, Onder den Toren 12 A

www.cultuurcentrum.mechelen

 

(Koen Leemans, directeur Cultuurcentrum)