Basisschool St.-Jozef Coloma plaatst op Rubens geïnspireerd tapijt in kathedraal

met categorie:  

  (foto's:J.Smets)

Ze zijn er niet weinig fier op!  En dat mag. Het resultaat van wat ze samen hebben gemaakt is dan ook erg mooi.  Ze poseren allemaal trots mét het wandtapijt 'de Wonderbare Visvangst' voor mijn lens.  Inspiratie vonden ze bij het bekende schilderij met dezelfde naam, dat Peter Paul Rubens borstelde voor de OLV-over-de-Dijlekerk.  Zij: dat zijn de leerlingen van de drie klasjes van het tweede leerjaar van de basisschool Sint-Jozef Coloma.  Met 'knutseljuf' Martine Du Bois hebben ze deze klus geklaard.  Het fraaie wandtapijt zal maandag naar de Sint-Romboutskathedraal verhuizen waar het een mooi plekje zal krijgen.  Nadien - rond Pasen - krijgt het zijn bestemming in de Colomakerk... Maar wat graag maak ik met de jonge kunstenaars een praatje...

 

Niet minder dan 62 leerlingen hebben hun steentje bijgedragen:  de kinderen van juffen Ann Van Menxsel en Melissa Van den Vloet en van meester Martin Keldermans.  Moet het gezegd dat meester Martin even trots is op zijn naam als zijn leerlingen op het wandtapijt?  Misschien is hij wel een nazaat van de illustere bouwmeestersfamilie die Mechelen zijn Sint-Romboutstoren heeft gegeven?

 

(vlnr: juf Ann, juf Martine, juf Melissa en meester Martin)

 

Toch mag vooral juf Martine een pluim op haar hoed steken.  Dat bevestigen haar collega's volmondig.  Het is zij die met haar enorme creativiteit en enthousiasme de kinderen heeft begeleid bij dit leuke werk.

Sinds 200 werkt Martine Du Bois als vrijwilligster in de school.  Wekelijks zakt ze één tot twee keer af naar de basisschool. 

In een 'vorig leven' was ze apothekeres in Heffen, maar daar is ze mee gestopt.  Haar zaak verkocht ze, en ze werd dus knutseljuf...  En dat doet ze erg graag.

In het knutsellokaal dat gezellig 'het coconnetje' wordt genoemd werkt ze samen met 'haar' kinderen.

 

We werken de laatste jaren graag rond een thema.  En we willen hierbij onze stad beter leren kennen...  Wat heeft Mechelen te bieden aan kunst?  Daar gaan we dan op zoek naar.  Zo kregen we het idee om iets te doen rond het beroemde schilderij 'de Wonderbare Visvangst'.  We hadden een tijdje geleden opgevangen dat dit dringend zou moeten gerestaureerd worden.  Maar dat nieuwsfeit was eigenlijk een kwakkel. Gelukkig is het schilderij in veel betere staat dan men ons wou doen geloven.  We vertelden in de klas over de schilder, Peter Paul Rubens.  Maar ook over wandtapijten hebben we het gehad.  In Mechelen is immers de bekende tapijtweverij De Wit gevestigd.  Margareta van Oostenrijk hebben we ook besproken.  En we hebben dit alles proberen te combineren.  We zouden een wandtapijt maken in de stijl van het schilderij van Rubens -een tapijt zoals het ook in de tijd van Margareta zou kunnen gemaakt zijn...

 

 

En zo zijn ze aan de slag gegaan.  Drie maand hebben ze er aan gewerkt.  Zo'n dertig lesuren.

 

  (Juno)

 

Juno Franssen is één van de 7-jarig leerlingen die er met plezier aan geknutseld heeft:

 

Iedereen heeft iets gedaan.  We hebben er lang aan gewerkt.  Sommigen hebbens zélf geweven.  Andere kinderen hebben op de stof in de rand getekend of visjes.  En de netten maakten we van zakjes voor aardappelen...

 

(Delia en Charlotte)

Charlotte Van der Veken en Delia Kheloufi tonen me hoe ze zelfs Margareta van Oostenrijk hebben gemaakt!...

 

 

...en een fiere Aaron Decoorne laat me zien waar hij aan meegewerkt heeft...

 

(Aaron)

 

De kinderen van knutseljuf Martine doen wel erg leuke zaken.  Vorig jaar zijn ze samen naar Brussel getrokken om er schilderijen van Pieter Breughel te bewonderen.  Terug thuis heeft een oma van een leerling kledij in de stijl van Breughels tijd gemaakt, en daarin hebben ze dan een stadswandeling gemaakt...

 

We gaan ook nog eens naar het Speelgoedmuseum om er de treinen te bekijken.  Mechelen en treinen: dat hoort ook samen.  En dan gaan we er de schilder Magritte bij betrekken.  Die had immers wel wat met stations en treinen.  En in de lente gaan we werken rond plantkundige Dodoens.  Samen zullen we dan zelf een 'kruidenboek' maken.  En later gaan we bij apothekeres Annemie De Vos van de Tervuursesteenweg kijken hoe een zalf wordt gemaakt... 

 

Maar zover zijn we nog niet!  Nu is iedereen nog volop in de sfeer van het wandtapijt.  Nog voor het begin van de Kerstvakantie vertrekt het knappe werk naar de Sint-Romboutskathedraal.  Men hoopt dat vele Mechelaars en toeristen het tapijt zullen bekijken.  Maar daar ben ik rotsvast van overtuigd. 

De kinderen van de basisschool van Sint-Jozef-Coloma zijn échte kunstenaars!    Ze verdienen allemaal een héle grote pluim op hun hoed!  Bravo!  Enne: dat ze door al deze leuke knutselactiviteiten fiere 'Maneblussertjes' geworden zijn, is mooi meegenomen...