Zondag 100ste 'Mechelse Peper' op Radio Opsinjoor!

 

(foto's: Jan Smets)

Het programma is waanzinnig populair in Mechelen!  En zondagochtend aanstaande gaat de honderdste aflevering de ether in...  Negennegentig Maneblussers passeerden al de revue in 'Mechelse Peper', het programma van Bart Pepermans op Radio Opsinjoor.  Telkens worden twee uur lang bekende of iets minder bekende Mechelaars in de praatstoel gezet voor een boeiende en vaak erg sappige babbel.  Tussen de leuke items door is er tijd voor een streepje muziek, en het is de gast die het afsluitende nummer kiezen mag.  Zo ging dit al negennegentig keer.  Het programma start altijd om 10 uur, en wie het om één of andere reden mist is er nog een herkansing mogelijk.  Al de afleveringen zijn nog altijd te beluisteren via https://soundcloud.com/opsinjoor.   Voor de speciale jubileum-uitzending van zondag is het Bart himself die op de rooster wordt gelegd.  Daarstraks werd het programma opgenomen, en ik was de gelegenheidspresentator van dienst.  Twee jaar geleden zat ik in de praatstoel.  Nu werden de rollen omgedraaid in de studio van Opsinjoor in Hotel Elisabeth in de Stassartstraat...

 

 

Het radioprogramma werd ingeblikt met de onmisbare technische steun van Peter Sweeck...

Bart is een spraakwaterval.  Het wordt dus een 'Mechelse Peper' om naar uit te kijken.  Bart Pepermans is dan ook een uiterst gepassioneerd en uiterst veelzijdig man.  Dertig jaar lang was hij eerst onderwijzer en nadien directeur in de GoSchil in de Louizestraat totdat hij daar in 2015 werd uitgewuifd om coördinerend directeur te worden van Scholengroep 5.

In 1961 werd Bart geboren in het moederhuis in Antwerpen, en hij vertelt al lachend dat enkel zijn peter - 'vava Kalfort' hem een schoon boeleke vond...

Goedlachse Bart neemt ons in het programma mee naar zijn jeugdjaren in Ruisbroek Sauvegarde.   Het waren onbezorgde jeugdjaren...

Maar door omstandigheden die Bart tijdens het programma uit de doeken doet, komt het gezin in Mechelen wonen.  Het betekende voor de jonge Bart een drama.  Het aanpassen liep moeilijk.

En dan vertelt Bart over zijn lagere school in de Victor Van de Walleschool aan de Brusselsesteenweg, over de avontuurlijke jeugdkampen in Home Verbert, over zijn verdere studiejaren in atheneum Pitzemburg...

Vele anecdotes worden verteld.  Ik ga ze niet allemaal uit de doeken doen.  Je moet zeker zondagochtend afstemmen op Radio Opsinjoor.

We leren er Bart beter kennen als familieman, als acteur, als fervent fan van het Mechels dialect, als radiopresentator...

 

Honderd afleveringen lang...

Je moet het maar doen.

Samen vissen we in dezelfde vijver.  Wat ik al schrijvend probeer doet Bart al pratend voor de micro: verhalen sprokkelen van bekende en minder bekende Mechelaars.  We zijn even oud, zijn even Mechelen-gek en even gepassioneerd geboeid door 'de Maneblusser'.  Het was dan ook enorm fijn om samen met hem deze jubileumaflevering te kunnen maken.

Proficiat Bart!  En doe er nog véle afleveringen bij.  Mét peper geserveerd graag!

 

(oktober 2015.  Toen zat ik op de praatstoel.  Vandaag waren de rollen omgedraaid...)

 

zondag 10 uur.

of enkele dagen later te beluisteren via:

https://soundcloud.com/opsinjoor