Jongdementie gezien door de ogen van een kind...

met categorie:  

(foto's: Jan Smets.  Kathleen Aerts)

Dementie is een vreselijke ziekte.  Als een langzame sluipmoordenaar slaat ze meedogenloos toe.  Ze zorgt voor een geestelijk en later ook fysisch aftakelingsproces voor wie er door getroffen wordt.  En ook de omgeving is slachtoffer.  Ze blijft met grote onzekerheid achter.  De geliefde persoon is niet langer meer diegene die ze al die tijd gekend hebben...Het zorgt voor veel verdriet en verwarring.  Zéker ook als het jongdementie betreft.  Zéker ook voor kinderen die hiermee in aanraking komen...

Gisteren verscheen ze nog kort in het programma 'Die Huis' op TV1.  In een vroeger leven was ze 'de blonde van K3'.  Kort maakte ze haar opwachting in deze aflevering die draaide rond haar opvolgster bij de populaire meisjesgroep: Josje Huisman.  Het programma wordt opgenomen in Zuid-Afrika, en het is daar ook dat zangeres en presentatrice Kathleen Aerts al enige jaren woont, samen met haar echtgenoot, Steven, hun zoontjes en...haar nu 64-jarige moeder die lijdt aan Alzheimer...  Deze dagen vertoeft Kathleen in ons land.  Vandaag was ze te gast in onze bibliotheek waar ze voor jonge kinderen voorlas uit het boek dat ze schreef: 'Lilly en Max in de wereld van oma'.  Dit prachtig geïllustreerde en gevoelige boek werd uitgegeven ter gelegenheid van de Nationale Alzheimerdag op 21 september, en bekijkt jongdementie door de bril van een kind...

 

Kathleen:

 

Het boek vertelt het verhaal van Lilly en Max die niet meer graag bij oma op bezoek komen omdat deze zo 'raar' doet.  Maar dan neemt deze hen mee naar haar wondere wereld die vrolijker is dan ze altijd hadden gedacht.  Er groeien zelfs 'pannekoekenbomen'...  Ze leren kijken in het hoofd van oma.   Het is een boek dat families kan samenbrengen: kinderen, kleinkinderen, grootouders...  Noem het maar een samen-leesboek.  Het is een beetje autobiografisch.  Inspiratie vond ik bij mijn zoontjes die ook samenleven met hun dementerende oma, mijn mama.  Ze zitte op de eerste rij en zien hoe de ziekte verloopt.  Soms sta ik versteld van hun empathie met haar.  Mijn moeder leeft in haar eigen wereld.  Maar ik denk wel dat ze gelukkig is.  Af en toe nemen we haar mee naar 'onze' wereld.  dan zingen we of dansen we samen.  Dit zijn momenten om te koesteren...

 

Het boek is in de boekhandel verkrijgbaar aan de prijs van 17,99 euro, maar kan ook ontleend worden in onze bib.

Kathleen die in Zuid-Afrika met haar man samen het reisburo Stieviewondertours runt, schreef eerder al een boek over haar ervaringen met jongdementie: 'Voor altijd mijn mama. Leven met jongdementie'.

De kinderen in de bib luisteren op kussentjes ademloos naar de voorlezende Kathleen.  Dat doet de voormalige onderwijzeres dan ook met verve.  Kathleen is duidelijk meer dan het voormalige zangeresje van K3...

 

 

Ons Zorgnetwerk ondersteunt samen met Kathleen Aerts jonge mantelzorgers.  Vandaag kregen ze ook de kans om mekaar te ontmoeten.

Als erkende vereniging voor gebruikers en mantelzorgers merkt Ons Zorgnetwerk dat jonge mantelzorgers zich vaak eenzaam voelen met hun verhaal en specifieke ondersteuning vragen.  Ook hebben ze nood om andere jongeren te ontmoeten die in dezelfde situatie vertoeven.

Deze boekvoorstelling was dan ook de unieke kans tot ontmoeting.  Het is de 14-jarige Britt De Wit die een getuigenis bracht.  Zij is mantelzorger van haar 'moeke' met dementie.

 

Toen ik zes jaar was, begon mijn oma een aantal dingen te vergeten.  Iets later werd bij haar Alzheimer vastgesteld.  Dat was een schok voor mijn mama en papa.  Ikzelf was toen te jong om dat  allemaal te beseffen.  Sinds korte tijd heb ik het echt moeilijk om hier mee om te gaan.  Ik heb mij al die jaren ingehouden en mijn verdriet weggestoken voor mijn mama.  Ik vond dat zij al verdriet genoeg had en wou een troost voor haar zijn. Ik heb ook het gevoel dat ik over mijn gevoelens en bezorgdheden rond ons moeke met niemand van mijn leeftijd kan spreken.  Ik ken trouwens niemand van mijn leeftijd die hetzelfde meemaakt.  Ik kan wel mijn verhaal vertellen aan een vriendin, maar daarmee heb ik nog niet het gevoel van begrepen te worden...

 

In het kader van dementie-vriendelijk Mechelen wil men op deze noodvraag ingaan.  In onze stad bestaat een Familiegroep Jongdementie - een afdeling van Alzheimer Liga Vlaanderen vzw.  Samen probeert men dementie draagbaar te maken.

 

contact:

jongdementiemechelen@alzheimerliga.be

www.alzheimerliga.be

Inloophuis voor personen met dementie, hun mantelzorgers en hulpverlenders:

't moNUment

De Schijf / 't moNUment     Lijsterstraat 2 in Mechelen

Maandag en woensdag van 9 uur tot 12 uur en van 13u30 tot 16u30.  Vrijdag van 9 uur tot 12 uur.

 

 

Thema's van bijeenkomsten kan je vinden op www.alzheimerliga.be     Klik op 'Over ons' en daarna op 'Familiegroep jongdementie'. Klik daarna op het logo, op 'Provincie Antwerpen' en daarna op 'Mechelen (familiegroep Jongdementie). 

Op maandag 11 december wordt er een Ganzenbordspel gespeeld rond het thema 'Hoe omgaan met rouw en zelfzorg.'  Beladen of moeilijk bespreekbare thema's worden op deze manier iets eenvoudiger om te uiten.