de attributen van Sinte-Mette...

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Woensdagnamiddag.  De school is uit.  Ik rij langs de Grote Nieuwedijkstraat en passeer een andere fietser: een vader met op het stoeltje achteraan een kleine uk die luidkeels zingt van 'Sinte-Mette van de ruggenuchte...'.  Vrolijk en puur in onvervalst Mechels.  Ik glimlach.  Sinte-Mette is in Mechelen nog lang niet dood en begraven.  Gelukkig maar.  De traditie lijkt levendiger dan ooit.  Sinte-Mette is aloud Mechels immaterieel erfgoed dat  méér dan de moeite is om voor het nageslacht te bewaren. Jarenlang heeft men zich hier hard voor ingezet.  En dat werpt nu zijn vruchten af.  Het Sinte-Mettegenootschap, ooit ontstaan uit een verzuchting van de Gidsenbond en dat dit jaar verdiend de Cultuurprijs 'De Mechelsen Iemer' won, mag tevreden zijn.  In samenwerking met de stad organiseert het weerom op zaterdag 11 november een leuk kinderfeest in het Cultuurcentrum. Ongedwongen amusement.  Kinderen kunnen het podium beklimmen om daar onder begeleiding het enige échte Sinte-Mettelied te zingen.  Meedoen is belangrijker dan winnen.  Uiteraard. Toch is een mooie prijzentafel voorzien voor iedereen. Wie zich de moeite getroost om zich extra fraai uit te dossen en het liedje origineel en misschien wel met instrumenten naar voor te brengen, kan als eerste kiezen natuurlijk.  Veel randanimatie en pannenkoeken maken het feest hélemaal af.  Kinderen, hun ouders én sympathisanten zijn er welkom tussen 13u30 en 17 uur...

 

En hoe kan je scoren?

Voor wie (nog) niet zo vertrouwd is met deze traditie: ziehier een oplijsting.  Geheel aan te passen naar 'godsvrucht en vermogen' en eigen creativiteit.  Jawel.

Wat hebben we zoal nodig om 'nen échte Sinte-Mette' te kunnen genoemd worden?

 

Vooreerst:  een kabasken!

 

Zonder 'kabasken' ben je niks.  Je moet hierin het verkregen snoepgoed dat je van het 'ufrake' krijgt na het aanbellen en zingen, kunnen deponeren.  Je kan hiervoor natuurlijk een doordeweekse plastieken zak gebruiken.  Da's handig bij regenweer.  Weliswaar.  Maar misschien kan je wat origineler voor de dag komen: met een zelfgemaakte zak (stof bedrukt of wat dan ook...  Laat de fantasie maar werken).  Maar onthou: zonder kabasken kom je nergens.

 

Een attribuut dat niet noodzakelijk is, maar dat ik wel kan aanbevelen is het zwaard.   Hiermee kan je je als dat nodig is je mantel doorsnijden mocht je een bedeleir  of èrreme tegenkomen.  Het is flink kouder aan het worden in deze novemberdagen...  't Kan dus van pas komen.  Misschien kan je hiermee nog een graadje heiliger worden.  Wie weet.  Tenminste als je met dit zwaard niet fikfakkend door de straten loopt.

 

 

Goed: kabaske en zwaard liggen klaar.  Nu moeten we natuurlijk ook een mantel hebben.  Zonder dat kan écht niet.  Je zoekt dus in de verkleedkoffer naar iets dat ervoor kan doorgaan: een oud tafelkleed, de pelsen frak van ons moemoe, een versleten laken of je laat je moeder achter de naaimachine kruipen...  En dan kan je op stap...

 

 

Ook niet noodzakelijk maar écht wel leuk is een paard.  Heb je thuis zo'n viervoeter niet op stal: geeft niet hoor.  Maar mocht je er wel eentje rondhuppelen hebben dan mag je er zeker jouw tocht mee aanvatten.   Je scoort er ongetwijfeld mee!

 

Wat heel zeker hoge punten zal opleveren is een muziekinstrument!  Al waar maar lawaai uit komt daarvoor in aanmerking komen: een fluitje-van-een-cent, een trommel, een contrabas, een rijdende beiaard, een hoorn, een viool, twee houten lepels, een kasserol...  Wie zoekt die vindt!

 

 

OK.  Dat hebben we dan al.  Nu gaan we verder.  Je mag je uiterlijk best wat 'bewerken'.  In het liedje wordt gezongen van 'ne groazen bââd'.   Zo'n aangeplakt pluchen attribuut strekt dus eveneens tot aanbeveling.  Maar je kan je natuurlijk ook bijwerken met met viltstift aangebrachte  stoppels op de kin, of een zwartgeblakerde kurk... 

 

Héél origineel en héél typisch is 'de kruk'.  Da's misschien het moeilijkste om te maken.  Maar je kan je ook laten helpen door een handige harry.  Zo'n draagstoel is hélemaal top.  Je stijgt sowieso in de ranking!

 

 

Je mag dit alles hebben voorzien: prima!  Maar zonder mijter kom je nergens.  De mijter is dan ook het primordiaalste van al!  Dit moet je absoluut op je kop zetten.  Zonder dit specifieke hoofddeksel kom je niet buiten.  Plooi dat in het mooiste behangpapier of stevig karton en versier dat naar hartelust.  Gestempeld, beschilderd, beplakt, met kruis of zonder, met bloemetjes of een tekening van Sinte-Mette...  Het blijft gelijk.

En nu: op stap!  Veel succes.  De Ruggenuchte is bijna aangebroken...  En als je keel schor wordt van het vele zingen: vergeet je pastillekes niet hé...

 

 

Vorig weekend werd het Sinte-Mettegebeuren op gang getrokken in Hombeek.  En dit Sint-Martinusdorp maakt er op 11 november natuurlijk ook nog een superfeest van.  Vanaf 9 uur kan je al zingend door de Hombeekse straten trekken om daarna rond 14 uur pannenkoeken te verorberen in de school 'De Esdoorn' in de Bankstraat.  Muziekkorps Simacon zet ook zijn beste beentje voor.  's Avonds door dat ook het jeugdkorps van de Koninklijke Fanfare 'De Vrolijke Vrienden' op  Hombeek-Heike.   Dit alles wordt georganiseerd door Heemkring Hoembeka, het Sinte-Mette-comité, de Esdoor, de Chiro en de voornoemde fanfares...).  Bovendien gaat van zaterdag tot maandag de Sinte-Mettekermis door op het Stationsplein.

In de Hanswijkenhoek gaat vrijdagavond 10 november de ouderraad van basisschool Sint-Jozef Coloma op 'Sinte-Mettetocht' tussen 18 u en 22u.  In hun collectebus kan je een eventuele bijdrage droppen voor projecten van de school.

In de Heihoek organiseert men vrijdagavond een lichtjesstoet.  vertrek: Karmelietentuin.  En dit tussen 18u30 en 20u30.  Zaterdag kan men in de Heihoek op stap met zelfgemaakte instrumenten tussen 13u30 en 14u30.  Bijeenkomen in Den Deigem. Organisatie wijkcomité Heihoek.

In Battel wordt zaterdag om 11u30 verzameld in het wijkhuis in de Marterstraat.  Om 12 uur wordt de mooist verklede Sinte-Mette verkozen. Organisatie Wijkraad Battel.  

In de Gebroeders Romboutsstraat kan je zingen en pannenkoeken smullen.  Organisatie buurtwerking De Hazelbroeders.

In Walem zingen de Sinte-Mettekes tussen 11 uur en 13 uur in het Dorpshuis.  Iedereen is welkom.  Pannenkoeken ook daar!   Organisatie: dorpsraad Walem.

 

Veel plezier met Sinte-Mette!  Het wordt weer een mooie editie!  Ik voel het...

 

 

 

Met het vriendelijk verzoek aan de burgerij om de gevels niet te versieren met een gierige pin!

;-)