Een speels bier: D'Ravotter!

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Bovenal hebben ze er veel leute aan!  En daar is het hen vooral om te doen.  Rijk hoeven ze er niet van te worden, en dat zullen ze ook niet.  Daar gaat het écht niet om.  Maar een eigen bier op de markt kunnen brengen én op café dat eigen brouwsel kunnen nuttigen: dat was hun droom.  En die hebben ze nu ook waargemaakt met D'Ravotter -een artisanale tripel - een blondje van hoge gisting.  Ik zit met hen op het terras van De Minnestreel in de Vleeshouwersstraat, één van de Mechelse café's die het bier in huis heeft.  En het moet gezegd: dit is best lekker én smaakt naar meer.  Kwalitatief sterk met verrassende toetsen.  Dat hebben ze goed gedaan: Ernest Bossuyt en Selim Abdou, beiden bouwjaar 1988.  En met Kristof Naster die vooral achter de schermen werkt, vormen ze in het algemeen beschaafd Mechels gezeid: 'Drau Ravotters'.  Het bier proeft speels, en dat is ook de bedoeling.  Het idee rijpte immers op het Mechelse speelplein Weyneshof in Rijmenam, waar de vrienden mekaar al vele jaren geleden voor de eerste keer ontmoetten.  Ze begonnen er zowat 15 jaar geleden als monitor, werden later hoofdmonitor, en zijn nu ook bestuurslid.  Ze praten hierover met passie.  Net zoals ze dit doen over het bier: hun 'kindje'...

 

 

Eigenlijk kennen we mekaar van nog vroeger.  Beiden liepen we school op TSM, maar op het Weyneshof werden we pas echt vrienden.  Enne op onze vergaderingen dronken we al eens graag een biertje, en het is in die sfeer dat we tegen mekaar stoemmelings zegden: waarom zouden wij het niet eens proberen om een bier te brouwen.  We zaten in de Irisch Pub en begonnen er ons in te verdiepen.  Hoe begin je aan zoiets?  We kochten een starterspakket en zijn aan de slag gegaan.  Recepten opzoeken, experimenteren...  Da's nu alles zo'n viertal jaar geleden.  En dan was er ons eerste brouwsel!  We zeiden tegen mekaar: 'amai: da's bier!'  Misschien nog niet zo dadelijk voor het café bestemd, maar toch al héél erg drinkbaar!

 

Toen ging de bal aan het rollen.  Ze begonnen verder te experimenteren en het bier te ontwikkelen.

Maar!  Het bier moest héél zeker de visie van het Speelplein uitstralen!  Het moest beslist speels zijn.

 

We lieten ons inspireren door het Speelplein!  Zo verwerkten we er appelsienschillen in omdat we dat fruit regelmatig kregen als dessert...  En: kalissenhout!  en...je proeft er ook de gekarameliseerde koeken in die we op het Weyneshof krijgen als vieruurtje...  Eén ingrediënt verklappen we niet.  Dat is een geheim!

 

Ik proef...  Hoe zou ik het omschrijven?  bitter, zoet? speels alleszins... Het heeft een mooie schuimkraag die niet dadelijk inzakt.  De kleur is eerder donkerblond.

Grote ketels waren nodig.  Met brouwen werd gestart in het kasteel van het Weyneshof en later volgden testbrouwsels in de garage van Ernest in Hofstade.  Belganrijk was dat het bier altijd dezelfde smaak diende te hebben.

Sinds februari zijn de amateurbrouwers aan de slag, en tot hiertoe heeft men al 3000 liter gebrouwen!

 

Spannend!  Binnen een zestal weken worden onze speciale glazen geleverd met het logo dat ontworpen werd op het Weyneshof.  Onze 'brouwerij' noemen we ook met een knipoog: WeynesHOP!    Eerst lieten we het bier in Deinze brouwen maar daar kon men niet meer voldoen aan onze vraag.  Daarom laten we dat nu gebeuren in brouwerij Anders in Halen.  Deze is gespecialiseerd om mensen die artisanaal willen brouwen deze kans te geven.

 

www.weyneshopbrewery.be  

 

Commercieel belang hebben ze er niet bij.  Hier wat aan verdienen is geen must.  Toch dienden ze zelfstandigen in bijberoep te worden.  1 procent van de winst gaat trouwens naar het Speelplein, en met de rest financieren ze het brouwen.

 

We zijn gewoon heel gelukkig dat we ons eigen bier op café kunnen drinken!  Nu mogen we van 'ons madam' om professionele redenen op café!  (lachen)

 

Het bier is in Mechelen al op verschillende plaatsen verkrijgbaar: zoals in De Minnestreel, de Honoloeloe, de Floeren Aap, de BorrelBabbel, de Hanekeef, MoonZone, de Kuub...  En ook in zomerbar De Komeet en op Rijmrock (mét groot succes!)  werd het bier geschonken.  Bovendien kan je het ook kopen in twee drankhandels: bij Quali Drinks en bij Prik&Tick.

 

Per bak betaal je 50 Euro en de gemiddelde caféprijs ligt rond 4 Euro.

Het flesje heeft een mooi logo.

Niet zo bedoeld, maar eerder toevallig, heeft het ook de kleuren van BEIDE Mechelse voetbalclubs Racing en Malinwa meegekregen!  (het is 'Zino', de digitaal verantwoordelijke van het Weyneshof die het ontwierp).

 

Binnenkort ontwikkelen een ander bier dat misschien iets minder toegankelijk is dan deze D'Ravotter.  Da's een hele uitdaging.  We proberen een donker bier van 13% uit met een toets van chilipeper.  Bedoeling is een imperial stout die we 'naughty Russian' willen noemen...

 

Mannen maken plannen...

Vooral de vriendschap primeert én het bier wil reclame maken voor de toffe en sociale bende van het Weyneshof.  Daar is het om te doen.  Op de Opendeurdag van 21 juli zal je het ook kunnen proeven daar (tenminste als je het al niet eerder nuttigt in een Mechels horecazaak...).

Bovenal blijft het een hobby.  Selim werkt op de luchthaven van Zaventem waar hij de luchtwaardigheid en de veiligheid van vliegtuigen dient te garanderen, en Ernest is militair-verpleegkundige.

Eén ding weet ik zeker: de vader van Selim: Hafid Abdou, de overbekende Mechelse horecafiguur met Tunesische roots, die een paar jaar geleden overleed zou trots zijn op zijn bierbrouwende zoon!

Succes mannen!

 

 

 

 

 

 

schol mannen, een bier dat hier geregeld in de frigo staat sinds het uit gekomen is